Byggmester Svenn Børre Steinsland fra Voss var sjokkert over at prisene på vanlige byggematerialer økte igjen med opptil 35 prosent 1. juni 2022. (Foto: Privat)

Byggmesterens ti mest leste i 2022

Godt nytt år! Her kan du se sakene som ble mest lest på Byggmesteren i fjor.

I 2022 hadde nettavisen Byggmesteren mange spennende artikler for utførende håndverkere, byggmestere og byggebransjen.

Takk til deg som tipser oss

Vi ser at det fortsatt er nyheter som angår tømrerfaget, HMS og kvaliteten på utførelse og materialer som våre lesere vil lese. En særlig takk til alle de som tipser Byggmesteren og sender oss kommentarer som andre kan lære av!

Dette var fjorårets ti mest populære nettartikler:

1. Limtrebru på Tretten kollapset

Tretten bru på fylkesvei 254 kollapset mandag 15. august kl. 07.33 med en personbil og en lastebil med påhengsvogn lastet med kalk på brua. Ingen personer ble skadet, men kollapsen er fortsatt en stor belastning for lokalsamfunnene og reisende på begge sider av Gudbrandsdalslågen.

Mest lest i fjor: Kollapsen av limtrebroen ved Tretten førte til at en rekke andre trebruer i landet ble midlertidig stengt. (Foto: Norconsult)

– Årsaken til brokollapsen er trolig en blokkutriving mellom tredel og stål/dybler ved et knutepunkt ved vestre elvefundament, samt «utnyttelsegrad på de aktuelle diagonalene på 200 prosent», skriver Statens havarikommisjon (SHK) 2. desember 2022 som nå vil granske regelverket for prosjektering av trekonstruksjoner og bruforvaltning.

2. Trelast til eneboliger er blitt 23 prosent billigere på et år

– Prisene på trelast ut fra produsent faller. En markedsundersøkelse fra Treindustrien viser en nedgang på 23 prosent fra august i fjor til juni i år, sa direktør Heidi Finstad. Foreningen lente seg på egne regnestykker og håpet at flere prosjekter nå kunne gjennomføres.

3. Byggmesterforbundet: Skamløst Moelven-resultat

– Alle håndverkerne som har mistet all sin lønnsomhet det siste året, de mange konkursene og fortvilte bedriftseiere, er prisen for Moelvens suksess, skriver direktør Knut Strand Jacobsen i Byggmesterforbundet i en kommentar til Moelvens årsresultat for 2021 som var tre milliarder høyere enn 2020.

– Markedet fungerer ikke spesielt godt fordi alle mindre produsenter følger prispolitikken til de få markedslederne, og grossistene bare viderefører og foredler sine påslag, uttalte Strand Jacobsen. (Foto: Byggmesteren)

I november 2022 uttalte Moelven at de nå opplevde kraftig salgssvikt og økte kostnader, som blant annet medførte at 80 ansatte ved Moelven Byggmodul ble permittert og at produksjonen ble redusert ved flere virksomheter i konsernet.

4. Nye prisøkninger på byggevarer i juni: – Tror de virkelig at huseiere og håndverkere har råd til dette?

Mange av de mest leste sakene på Byggmesteren ifjor handlet om de stigende prisene på byggevarer. Særlig inntrykk gjorde byggmester Svenn Børre Steinsland fra Voss.

– Jeg driver alene og har ikke noen nybygg gående, så jeg klarer meg. Men jeg ser at påslaget må droppes i noen prosjekter, sier byggmester Svenn Børre Steinsland. (Foto: Privat)

Steinsland spådde at prisene på byggematerialer ville senkes litt igjen, om verdenssituasjonen roet seg.

– Men det generelle prisnivået er satt. Boligbygging og aktiviteten i byggebransjen vil stupe. Etterhvert vil dette koste mange arbeidsplasser i en bransje som egentlig skriker etter folk, advarte byggmester Steinsland.

5. Enova kommer med nye støttetiltak for husholdninger og forbrukere

Håpefulle håndverkere klikket på denne nyheten i januar i fjor. Kanskje ville regjeringen endelig øke og forenkle støtten til Enøk-tiltak? En samlet klima- og byggebransje ble skuffet igjen.

Hvordan skal norske boliger spare energi tilsvarende 10 TwH innen 2030? Dagens støtteordninger fra Enova fortsetter å prioritere industri og transport – ikke vanlige folk. (Illustrasjonsfoto: Bjergabygg)

I revidert statsbudsjett for 2023 ble Enova avspist med småpenger, selv om et flertall på Stortinget instruerte regjeringen om å iverksette tiltak for å etterisolere og energiforbedre flere norske boliger og bygg i år.

6. Nytt prishopp på byggevarer 1. april

Spon- og gipsplater er noen av de nødvendige byggevarene som vil koste inntil 28 prosent mer om noen uker, varslet byggevarekjeder som Optimera, Maxbo og Gausdal Landhandleri i mars 2022.

Det var bygningsplater som økte mest i pris 1. april 2022. (Illustrasjonsfoto: Gausdal Landhandleri)

– Prisene på energi har økt til historisk høye nivåer, og dette påvirker i stor grad omkostningene på kraftintensive produkter, som f.eks. isolasjon og gips, forklarte Maxbo.

7. Nye energikrav fra EU vil overraske de fleste

Et nytt direktiv fra EU kan sette fart på norsk energirehabilitering: Dårlig isolerte hus må oppgraderes innen 2030, skrev Byggmesteren i desember 2022. Bygningsenergidirektivet vil inneholde krav om at alle hus skal være utslippsfrie i 2050. For å oppnå det, skal alle nye bygg være utslippsfrie innen 2030, og eksisterende bygg skal oppgraderes fram mot 2033. EU vil pålegge landene å innføre tilskudds- og støtteordninger for å nå målene…

8. Nye regler for arbeid på boliger og bygg fra årsskiftet

Byggebransjens bønn om å endelig få avklart kravene ved rehabiliteringer ble avslått. Kommunal- og distriktsdepartementet mente at en Rehab-TEK ble for komplisert. I stedet foreslås endringer i plan- og bygningsloven og en ny unntaksparagraf fra tekniske krav som trer i kraft ved nyttår.

Forslag til ny § 31-4 innebærer at kommunen får større og tydeligere handlingsrom til å gi unntak fra tekniske krav ved tiltak på eksisterende byggverk. (Illustrasjonsfoto: Byggmesteren)

Denne unntaksparagrafen (§ 31-4) blir svært viktig for mange utførende håndverkere og huseiere: Kommunen har fra 1. januar 2023 større og tydeligere handlingsrom til å gi unntak fra tekniske krav ved tiltak på eksisterende byggverk. Med de foreslåtte endringene kan kommunen legge «avgjørende vekt på at byggverket får bedre standard», selv om det ikke nødvendigvis oppfyller alle tekniske krav. Men da må du oppgi dette i byggesøknaden!

9. Den norske roboten Splitlift vil forbedre gipshåndtering på lager og byggeplass

Byggmesteren var med første gang oppfinnelsen til byggmester Rune Møkkelgård og Jørgen Valstrand ble testet ut på Optimeras hovedlager i Oslo.

– Vi har sett en mulighet som ingen andre har. Splitlift skal gjøre det mulig å sortere ut ønsket antall plater fra hele pakker, kombinere og så pakke ulike plater i en sending. Logistikkroboten skal sørge for at færre plater skades underveis til byggeplassene, sa byggmester og gründer Rune Møkkelgård.

10. Byggedrømmen til Lothepus møter byråkratiet

Midt under pandemien satte Leif Einar Lothe i gang med en rekke byggeprosjekter på Odda, og i beste Lothepus-ånd uten en eneste godkjenning på plass.

Leif Einar Lothe hadde mange drømmer for Odda. (Foto: Eivind Senneset/TV 2)

Som Byggmesteren skrev i mars 2022: Lothe innser raskt at dette blir en tøff kamp for å få det som han vil. Bygdas politikere og byråkrater er nemlig ikke like overbevist om at en campingplass med stavkirke vil være redningen for Odda.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *