Prototypen Splitlift løfter og skiller tunge bygningsplater skånsomt. (Foto: Byggmesteren)

Den norske roboten Splitlift vil forbedre gipshåndtering på lager og byggeplass

Oppfinnelsen til byggmester Rune Møkkelgård og Jørgen Valstrand er klar for første testrunde på Optimeras hovedlager i Oslo.

– Vi har sett en mulighet som ingen andre har. Splitlift skal gjøre det mulig å sortere ut ønsket antall plater fra hele pakker, kombinere og så pakke ulike plater i en sending. Logistikkroboten skal sørge for at færre plater skades underveis til byggeplassene, sier byggmester og gründer Rune Møkkelgård.

Les også: Bjørn og skjæreroboten Amigo er blitt bestevenner (+)

Splitter og sparer

På logistikkanlegget til byggevarekonsernet Optimera i Oslo skal prototypen av roboten Splitlift prøves på gaffeltruck og mot store paller med gipsplater. Siden 2018 har Møkkelgård og senere Jørgen Valstrand utviklet roboten videre samt søkt om patent i flere markeder. Prosjektet støttes nå av Innovasjon Norge og Siva.

– Endelig får vi muligheten til å se hvordan Splitlift virker i Optimeras plukk-situasjoner, sier oppfinnerne.

– Mange har belastningsplager etter årevis med tunge løft av plater. Og jo flere plater som kommer uskadet frem til vegg, jo mindre må vi kaste. Det er slike forskjeller som kan øke bærekraften i byggebransjen, sier Jørgen Valstrand og byggmester Rune Møkkelgård. (Foto: Byggmesteren)

De har fått Norgips og Optimera med som pilotkunder.

– Vi har også vært i kontakt med entreprenører om tilsvarende rolle fra siste ledd i logistikk-kjeden, den rollen er fortsatt ledig, Om noen føler seg kallet så ta kontakt, oppfordrer gründerteamet.

Splitlift skal splitte pallene så skånsomt at det blir færre transportskader og kasserte plater.

– Gipsplater er tunge og skjøre produkter som må være feilfrie ved levering. Det stiller store krav til alle ledd i logistikken og roboten vår, sier Møkkelgård. (Foto: Byggmesteren)

– Den største besparelsen ligger derfor i at byggeplassene får tilpasset mengde plater med færre skader. Da unngår man mye spesialavfall som det koster å bli kvitt, forklarer byggmesteren fra Trondheim.

Tilpasser mengden

Gipsplater leveres i dag med 40 til 50 plater pr. pall. Splitlift tror at mange håndverkere kan ende opp med flere plater enn de trenger, fordi disse store pallene er vanskelig å dele opp. Hver manuell operasjon koster tid og penger.

– Vår største «konkurrent» på markedet i dag er plastkilen som drives inn i pakken med gips med hjelp av truckgaflene. Ulempen er at om du ønsker å plukke mer en 8-10 plater slik, må det aksepteres skade på overliggende og underliggende plater som kiles. Dette skjer ved at den falsede kanten knekker, forklarer Møkkelgård. (Foto: Splitlift)

– Ofte er en hel pakke enklest og raskest å levere. Da blir det gjerne noen til overs. I tillegg trengs det ofte ulike plater til samme leveranse som det er vanskelig å sampakke. I stedet leveres to eller flere separate pakninger med plater – vi mener du kan spare mye plass i bilene om nøyaktig antall ulike plater kan pakkes sammen, sier Møkkelgård.

Utvikles videre

Driftssjef Oddbjørn Dørum Smedsrud ved logistikkanlegget til Optimera på Østre Aker vei i Oslo er spent på dagens test.

– Vi som håndterer store mengder gips daglig ser at Splitlift har et stort potensiale, sier Smedsrud til Byggmesteren.

– Vil dette være mer effektivt enn vi plukker i dag? Jeg ser HMS-fordelene om vi kan gå bort ifra dagens løsning med gipskiler, samt redusere skader på gipsplater. Det blir mye ut og inn av trucken – kan en maskin ta ut rett antall plater selv er det bedre for våre ansatte, sier Smedsrud til Byggmesteren. (Foto: Byggmesteren)

Han ser store fordeler for sin produksjon på sikt.

– Det er derfor Splitlift får prøve seg her. Optimera er alltid interessert i nye løsninger som reduserer belastninger hos de ansatte og forbedrer leveransene ut til kundene våre, sier driftssjef Oddbjørn Dørum Smedsrud.

Splitlift tres på gaffeltrucken som så kjører bort til pallen. (Foto: Byggmesteren)

– Å splitte en tung pall med gipsplater krever høy presisjon som ikke ville vært mulig for noen år siden. Men nå er teknologien som gjør dette mulig blitt mer tilgjengelig og rimelig. Ved å plassere motorer og sensorer på riktig plass, får du den presisjonen som trengs for å komme fint mellom to lag med gips, forklarer Møkkelgård.

Tredje prototype av Splitlift venter på sin gaffeltruck: Splitlift har programmert motorstyring for platetykkelser og antall plater, trådløs betjening, sensorteknologi for potensielt automatisert drift og går på batteri. (Foto: Byggmesteren)

Splitlift går igang med gaffeltrucken, griper an et antall plater og løfter. Møkkelgård og Valstrand diskuterer detaljene med Optimera, som savner noen funksjoner. For dem ville det være en stor fordel om Splitlift også kunne plastpakke omsorterte pakker sånn at de blir leveringsklare. Oppfinnerne har en løsning for plasting.

– Vi lærer mye av testene og ved å snakke med proffene som gjør dette daglig. Nå går vi tilbake til tegnebrettet. Det blir å finstille funksjonene og finne komponenter til neste Splitlift som blir en kommersiell løsning, sier byggmester og oppfinner Rune Møkkelgård.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *