Fra venstre: Byggeleder Thomas Snarheim, koordinator Cathrine Sandberg og byggmester Vidar Haugstvedt fra Hellvik Hus på Åpen fagdag i Drammen. (Alle foto: Byggmesteren)

Åpne fagdager for byggmestere i hele landet

– Det er bra med faglig påfyll, sier byggmester Vidar Haugstvedt fra Hellvik Hus Drammen på Byggmesterforbundets første Åpne fagdag.

– Åpen fagdag kommer også til Tønsberg, Skien, Oslo, Fredrikstad og Gjøvik nå i høst, sier Frank Pedersen som er regionsjef for Østlandet i Byggmesterforbundet.

Viktige tema for byggmestere

Pedersen understreker at fagdagen i Drammen er åpen for alle bygg- og tømrermestere – også de som ikke er medlem i Byggmesterforbundet.

– Alle fagdagene er gratis for registrerte mesterbedrifter. Og på nyåret tar vi dette videre ut i landet. Før en fagdag sender vi ut invitasjon til alle mesterbedrifter i området, slik at de kan delta, få nyttig kunnskap og lære mer om hva Byggmesterforbundet gjør, sier Pedersen og viser til program samt påmelding her.

– Åpen fagdag ser nærmere på viktige temaer som de økte trelastprisene, byggesaksbehandling i kommunene og typiske feil i utførelsen av våtrom, sier regionsjef Frank Pedersen i Byggmesterforbundet.

Temaene til fagdagene i 2021 og 2022 vil variere etter hvilke fagsjefer fra Byggmesterforbundet som kan komme.

– Utførelse av våtrom blir nok fast på programmet. Så ser vi at en del mesterbedrifter vil lære mer om kalkulasjon av timepris – de lurer på om de har rett eller gal timepris i dag. Det er et spennende tema som vi også vil ta opp, sier Frank Pedersen.

Kommunen – venn eller fiende?

I Drammen er mange byggmestere frustrert over lang saksbehandlingstid og regulering av såkalte «knutepunkter» som gjør det umulig å få byggetillatelser på ferdige tomter.

– Vi har ventet i fire år på en byggetillatelse på Konnerud i Drammen. Er det rettferdig? spør en byggmester.

– Nei, slik juss er sjelden rettferdig, svarer Jens-Morten Søreide, fagsjef for Plan- og Bygningsloven i Byggmesterforbundet. Søreide forklarer hva kommunen plikter å gjøre i byggesaker og hva som er viktig for en vellykket saksbehandling. Kommunene har ofte få ressurser og saksbehandlere uten praktisk erfaring som stanser prosessen når de oppdager uvesentlige feil i søknader.

– Hva gjør vi for å få et bedre samarbeid med kommunene? spør fagsjef Jens-Morten Søreide på Åpen fagdag i Drammen.

Fagsjefen er tydelig på at byggmesterne også trår feil i sine byggesøknader. I en undersøkelse som Moss kommune gjennomførte, kom det frem at 50 prosent av byggesøknadene de mottok, inneholdt feil eller mangler.

– Prosjektér så tidlig som mulig og så ferdig som mulig. Med digitale systemer som byggesøknaden.no sender dere langt bedre søknader og får færre forsinkelser, sier Søreide som anbefaler byggmesterne å ha dialogmøter og jobbe for samarbeid med kommunen sin.

– Jeg kjenner jo til plan- og bygningsloven og våtromsnormen, men det er veldig greit å få en oppfriskning. Det er bra at vi kan møtes og høre andre mesteres erfaringer med byggesaker, sier tømrermester Marius Holmqvist fra Tømrermester Ole Bror Bentsen AS i Lier.

En byggmester fra Buskerud påpeker at det er svært vanskelig å få til noen slags dialog med kommunen om byggesaker. Å klage sin nød i lokalavisen frister heller ikke.

– Veldig få byggmestere tar sjansen på å gå foran i slike offentlige diskusjoner med kommunen. Da er det bedre at Byggmesterforbundet fronter dette og får til en dialog. Men skal vi oppnå noe, trenger vi en bestemt sak å vise til – du kommer ikke langt med generell misnøye, sier fagsjef Jens-Morten Søreide.

Våtrom – fallgruber og tips

– Hva er problemet med våtrom i dag? Jo, at vannet renner alle mulige steder, sier fagsjef Tor Ole Larsen i Byggmesterforbundet. I dag deler han sine erfaringer om hvor på våtrom det gjøres feil og hvordan.

I nedslagsfeltet på dusjen klarer de fleste å bygge riktig, med tilstrekkelig fall mot sluket. Så kommer utfordringene.

Mange byggmestere overlater våtrommet til murer eller flislegger. Da er det nyttig å vite hvilke typiske feil som kan avverges under prosjekteringen.

Moderne våtrom skal gjerne ha flere dusjer eller en takdusj som belaster sluket.

– Nå vil kundene ha fossefall-dusj med 1,2 liter vann i sekundet. Hva slags sluk takler dette? spør Larsen som også er skeptisk til trenden med stadig større baderomsfliser.

– En bedrift ringte meg og sa at de brukte en hel dag på å legge en flis på 120 x 140 cm. Da begynner det å bli svært, sier fagsjefen.

– Lekkasjevann gir de største problemene på et våtrom og mange sliter med membran ved dørterskelen, sier fagsjef Tor Ole Larsen.

Fagsjefen viser den riktige utførelsen av innebygde cisterner, membran ved gjennomføringer og løsninger til flere andre problemområder ved byggingen av våtrom. Til slutt har han en utfordring til salen:

– Hvorfor lager ikke byggmestere en samsvarserklæring om våtrommet til byggherre – som elektrikerne? Dokumentasjon på riktig utførelse blir stadig viktigere, påpeker fagsjef Tor Ole Larsen.

Rekruttering og trelastpriser

Åpen fagdag avsluttes med et innlegg om Byggmesterforbundet. I Drammen holdes det av forbundets administrerende direktør, Knut Strand Jacobsen

– Når du får problemer med en kunde på grunn av økte priser, er i dialog med kommunen eller fylket om en reguleringssak eller har satt opp en trekledning som mister godkjenningen – hvem taler din sak da? Jo det er Byggmesterforbundet, sier  Strand Jacobsen.

Etter at Byggmesterforbundet forlot BNL (Byggenæringens Landsforening) satser forbundet nå på å tilby medlemmene flere advokater, kurs og faglig bistand i alle faser av prosjektet. Forbundet skal bli mer synlige i hele landet og gjøre sitt for at flere unge velger tømrerfaget, sier Strand Jacobsen.

– Rekruttering er det aller viktigste vi driver med. Vi trenger flere elever inn på byggfag, at mange flere tar svennebrevet sitt og til slutt mesterbrevet, fastslår Strand Jacobsen før han tar opp et tema som opptar alle i salen: De ekstraordinære prisøkningene på trelast.

– At treindustrien setter opp prisene sine og skylder på miljø og bærekraft, hjelper ikke byggmesterne som går konkurs på grunn av prisøkningene, sier administrerende direktør Knut Strand Jacobsen i Byggmesterforbundet.

Byggmesterforbundet arbeider nå aktivt for å lage egne innkjøpsavtaler for å oppnå bedre vilkår for medlemmer.

– Snart skal vi også tilby kurs og rådgivning om kontraktsinngåelser slik at byggmesterne kan unngå å havne i avtaler de taper stort på. Byggebransjen får stadig færre leverandører og produsenter – skal den enkelte byggmester unngå å bli skvist økonomisk må de stå og handle mer sammen, sier administrerende direktør Knut Strand Jacobsen.

 

3 kommentarer til “Åpne fagdager for byggmestere i hele landet

  1. Hvorfor er det bare slike samlinger på Østlandet? Hva med Trøndelag og videre nordover?

  2. Faglig påfyll er gull. Er det mulig å laste ned presentasjonen som ble brukt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.