Mest lest i 2020: - Det er urimelig at innbyggere som vil bygge nytt eller bygge på skal betale for denne kommunale infrastrukturen, sier tømrermester Ronny Thomassen. (Foto: Byggmesteren)

Byggmesterens ti mest leste i 2020

Godt nytt år! Her kan du se sakene som ble mest lest på Byggmesteren i fjor.

I 2020 hadde nettavisen Byggmesteren mange spennende artikler for utførende håndverkere, byggmestere og byggebransjen.

Takk til deg som tipser oss

Vi ser at det fortsatt er nyheter som angår tømrerfaget, HMS og kvaliteten på utførelse og materialer som våre lesere vil lese. En særlig takk til alle de som tipser Byggmesteren og sender oss kommentarer som andre kan lære av!

Dette var fjorårets ti mest populære nettartikler:

1. – Kommunen har ikke lov til å kreve at jeg betaler for brannkum

Siden 2006 har Asker kommune pålagt et ukjent antall boligbyggere å selv bekoste nye brannkummer til slukkevann. Mange har protestert, men ville de ha godkjent sin byggesøknad, måtte både private og profesjonelle betale så mye som en million kroner for å innfri kravet fra kommunen.

– Det er urimelig at innbyggere som vil bygge nytt eller bygge på skal betale for denne kommunale infrastrukturen, sier tømrermester Ronny Thomassen. (Foto: Byggmesteren)

Men Tømrermester Ronny Thomassen fra Spikkestad nekter å godta kommunens krav om å bygge en ny brannkum for å få bygge et hus – og Justisdepartementet gir ham rett! Det kan få store konsekvenser i mange tidligere byggesaker.

Nyhetssaken som ble mest lest i 2020 finner du her.

2. Halv million i bot etter arbeidsulykke

En stund etter en arbeidsulykke, der en lærling pådro seg lettere skader, fikk Mesterhus Kjølen og Nydal Bygg beskjed om at Arbeidstilsynet hadde avdekket fem brudd på arbeidsmiljøloven og varsel om et overtredelsesgebyr på 500 000 kroner.

En så stor bot mener lærebedriften er en overreaksjon.

– Vi har drevet i 23 år, i gjennomsnitt hatt 25 håndverkere i arbeid hver dag. Sikkerhet for de som jobber hos oss er vår øverste prioritet. Fordi sikkerhet er forutsetning for å kunne gjøre en god jobb. Derfor har vi i løpet av disse årene aldri hatt alvorlige ulykker, sier daglig leder Magne Nydal i saken (+).

3. Stoppet fem byggeplasser på fjellet

Hyttebyggingen i Rauland har blitt kontrollert av Arbeidstilsynet, RVO og andre, uten at det har gitt store endringer i HMS-en: Denne gangen måtte fem virksomheter stanse arbeidet øyeblikkelig på grunn av farlig arbeid i høyden og manglende sikring av sag.

På dette hyttetaket var ikke arbeiderne godt nok sikret. (Foto: A-krimsenteret Tønsberg)

Det ville mange lese om i denne saken.

4. Hva skjer når 35 byggmestere mister inntekstgrunnlaget?

I 2019 og ifjor innså mange byggmestere at regjeringens knutepunktstrategi ofte medførte nye arealplaner som utelukket bygging av småhus på nye tomter. Konsekvensene er alvorlige, noe mange byggmestere i Fredrikstad ville forklare for sine politikere.

– Vi ber om at den foreslåtte arealplanen lemper litt for nybygging i noen av utkantene. Nok til at lokale byggmestere kan bygge videre og omstille seg, sier regionleder Frank Pedersen. (Foto: Byggmesteren)

– Bare en eller to byggmestere i Fredrikstad har ROT som hovedmarked. For alle de andre vil Fredrikstads nye arealplan bety kroken på døra. Sytti prosent av inntekstgrunnlaget forsvinner, sier regionleder Frank Pedersen i Byggmesterforbundet og minner om at det er langt flere enn de 35 bedriftene i lauget som nå er truet.

5. Knirkeproblemer møtes med anbefalt utførelse

I flere år har Byggmesteren omtalt problemer med knirk og oppsprekking i nylagte tregulv.

Knirkeproblemene i plattformgulv kan løses med riktig utførelse, mener åtte spon- og festemiddelleverandører som senere lanserte en anbefaling for utførelse av plattformkonstruksjoner.

Les saken her (+)

6. Arkitekt idømt 12 millioner i erstatning

Saken gjaldt et boligprosjekt i Trondheim, der selgeren, en norsk entreprenør, valgte å benytte elementbygg og trefiberplater fra Latvia og Tyskland. Det viste seg imidlertid at byggevarene var i strid med byggtekniske krav i Norge.

Fire boligkjøpere i Trondheim ble i lagmannsretten tilkjent erstatning som følge av vesentlig svikt i byggenes ventilasjons- og luftesystem.

Saken illustrer viktigheten av å sikre at byggeprosjekter utføres i tråd med plan- og bygningslovens regler og at det benyttes byggevarer som er egnet og godkjent for norske klimatiske forhold.

7. Arbeidskniven ble ikke brukt til aktverdig formål

26. oktober 2018 ble Kurt Oddekalv stoppet av politiet som fant en mindre foldekniv og en større kniv i bilen hans. Politiet beslagla begge knivene, siktet ham for bæring av kniv på offentlig sted og ila en bot som Oddekalv nektet å godta – fordi knivene var hans arbeidsverktøy.

Advokat Per Magne Kristiansen (t.v.) med isolasjonskniven og Kurt Willy Oddekalv med et stykke miljøvennlig isolasjon på vei fra Sunnhordland tingrett. (Foto: Terje Størksen)

I mars 2020 ble Oddekalv dømt for bæring av kniv fordi han hadde oppgitt til politimennene at kniven også skulle brukes til forsvar dersom han ble angrepet. Dermed bar ikke Oddekalv kniven til et «aktverdig formål» og måtte betale bot og saksomkostninger på 11 000 kroner.

Men knivene beholdt han.

8. Vi tester skjult innfesting av terrassebord

Tre testlag prøvde ut fire forskjellige verktøy til skjult innfesting av terrassebord, og utpekte hver sin favoritt i denne populære artikkelen (+).

Fire verktøy som ble testet: Deck Tool Fast, MFT, Essve HDS Montering og Camo. (Foto: Byggmesteren)

9. Ny forsikring vil kreve 40 000 tilstandsrapporter årlig

Iløpet av 2021 når endringene i avhendingslova trer i kraft, vil selskapet Fremtind lansere en boligselgerforsikring, kunne Byggmesteren fortelle i denne saken.

– Den vil forutsette en uavhengig tilstandsrapport som viser hvilken risiko Fremtind tar ved å forsikre den aktuelle eiendommen. Det er beregnet et behov for 40 000 tilstandsrapporter og 2 500 skaderapporter årlig, og det lyses snart ut en anbudskonkurranse om det, fortalte Dan Simon Andreassen, teknisk rådgiver i Fremtind.

Selskapet fikk god respons og kontakt med mange takstmenn rundt om i Norge.

10. Ekte realkompetanse er byggebransjens fremtid

– Faglærte håndverkere med ambisjoner kan komme mye lenger enn vi tror og bransjen trenger oss mer enn noensinne, sier byggmester Per Anders Gulbrandsen i Trondheim. Den saken var mange håndverkere hjertens enig i!

– Vi må spille hverandre gode! Da blir det så mye lettere å planlegge og bygge, mener byggmester Per Anders Gulbrandsen. (Foto: Advance)

Han mener at vi må ta vare på den tradisjonelle kulturen og yrkesstoltheten.

– Den holdningen du finner hos den gode, gamle håndverkeren som liker å jobbe og skape noe bra. Hvis både de private og de offentlige byggherrene tar bedre vare på denne kulturen får vi flere som ønsker å utdanne seg til håndverkere og ta svennebrevet. Alle byggherrer og deltakere i byggebransjen har et ansvar for å bidra til dette, sier byggmester Per Anders Gulbrandsen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.