Advokat Per Magne Kristiansen (t.v.) med isolasjonskniven og Kurt Willy Oddekalv med et stykke miljøvennlig isolasjon på vei fra Sunnhordland tingrett. (Foto: Terje Størksen)

Arbeidskniven ble ikke brukt til aktverdig formål

Kurt Oddekalv ble nylig dømt i Sunnhordland tingrett for å ha båret kniver på offentlig sted. Knivene var ikke bare verktøy, de var også til selvforsvar innrømmet Oddekalv i retten.

26. oktober 2018 ble Oddekalv stoppet av politiet som fant en mindre foldekniv og en større kniv i bilen hans. Politiet beslagla begge knivene, siktet ham for bæring av kniv på offentlig sted og ila en bot som Oddekalv nektet å godta fordi knivene var hans arbeidsverktøy.

Les også: Byggmester bøtelagt for arbeidskniv i bilen

Godtok dommen

Dermed ble det rettssak om forholdet og dom i saken ble avsagt 26. februar:

Sunnhordland tingrett dømmer Kurt Oddekalv for overtredelse av straffelovens paragraf 189, for å på et offentlig sted ha båret kniv egnet til å påføre noen en kroppskrenkelse. Oddekalv må betale boten på 8.000 kroner og saksomkostninger på 3.000 kroner – men fikk tilbake knivene sine.

Advokat Per Magne Kristiansen (t.v.) og Kurt Willy Oddekalv. (Foto: Terje Størksen)

Oddekalv godtok dommen men var misfornøyd med å bli dømt for besittelse:

– Jeg tar noen saker for fellesskapet og synes det er feil at vi nordmenn skal ha et forbud som tvinger oss ned i hverdagen vår. Kniven er en del av uniformen min og mitt daglige arbeid, og jeg har aldri brukt den vondt, sa Oddekalv til Haugesunds Avis.

Under rettssaken forklarte Oddekalv at han ofte var blitt truet for sitt miljøarbeid og at han derfor måtte beskytte seg. Det sa Oddekalv også til politiet under kontrollen.

– Jeg fortalte en skrøne om at det var Espen Lie som hadde anbefalt meg å ha en kniv liggende i bilen for å skremme folk. Jeg får ganske mange drapstrusler fra oppdrettsnæringen, sa Oddekalv i sin forklaring i retten i følge Haugesunds Avis.

Det var dette som gjorde at Oddekalv ble dømt for bæring av kniv. Fordi offentlig bevæpning uten «aktverdig formål» er ulovlig.

Politiet: Ikke aktverdig formål

Politiadvokat Sveinung Andersen ved Sør-Vest politidistrikt førte saken mot Oddekalv i tingretten og minner om at det ikke er lov å bære kniv i Norge hvis man ikke har en god og fredelig grunn for det.

– Det er ikke ulovlig å ha med seg en eller flere kniver i bilen om dette er til et aktverdig formål som et verktøy i arbeidet, sier Andersen til Byggmesteren.

Politiadvokat Sveinung Andersen. (Foto: Politiet)

Men i denne saken var formålet at Oddekalv også skulle forsvare seg.

– Et delt formål, som i tilfellet med Kurt Oddekalv, er ikke tillatt og det har det aldri vært. Loven og politiets praksis er uendret i forhold til bevæpning på offentlig sted, sier politadvokaten som mener at dette var en ukomplisert sak.

I forbindelse med arbeid kan håndverkere bære kniv på offentlig sted. Men kniver må som annet verktøy pakkes ned etter endt arbeidsdag.

– Utenfor arbeidstiden skal du ikke bære kniv med mindre du har et annet aktverdig formål som friluftsliv eller jakt. En byggmester som er ferdig på jobben, må spenne av seg kniven, sier politadvokat Sveinung Andersen til Byggmesteren.

 

 

 

3 kommentarer til “Arbeidskniven ble ikke brukt til aktverdig formål

  1. Er ikke selvforsvar den eneste grunnen til at politiet selv også bærer våpen? Eller kan våpen også brukes til å håndtere situasjoner? Er ikke det et delt formål som retten her sier er ulovlig?

  2. Hei forskjellen er at politiet har tillatelse til å bevæpne seg – det har ikke vanlige folk. Skal du bære et våpen på offentlig sted må du enten ha en grunn til det (arbeid / fritid) eller bæretillatelse.

  3. Du tar feil på et viktig punkt Christopher. Det finnes ikke noe som heter bæretillatelse for våpen i Norge. Så, ingen får sånne tillatelser. Du har lov til å frakte våpen (både kniver/sverd/bajonetter/skytevåpen) dersom våpenet er tildekket (innpakket) og for skytevåpens del så skal de være uladde og vital del skal være tatt ut. Våpen skal ikke ligge lett tilgjengelig i bil. Men, å bære våpen på offentlig sted ved å ha «bæretillatelse» kan man bare glemme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *