Miljøverner og byggmester Kurt Oddekalv nektet å godta forelegget fra politiet. (Foto: Byggmesteren)

Byggmester bøtelagt for arbeidskniv i bilen

I fjor ble Kurt Oddekalv stoppet i trafikk-kontroll. Da politiet oppdaget en kniv til å skjære isolasjon med i bilen hans, bøtela de han med 8 000 kroner.

Oddekalv er utdannet tømrer og før han ble miljøverner på heltid tidlig på 1990-tallet, jobbet han ti år som byggmester.

Oppdatering: 26 februar 2020 ble Kurt Oddekalv dømt for bæring av kniv på offentlig sted i Sunnhordland tingrett, hvorfor kan du lese i denne saken: Arbeidskniven ble ikke brukt til aktverdig formål

Kniv til kapping av isolasjon

26. oktober i fjor ble Oddekalv stoppet av politiet på E 39 på Stord etter at han hadde holdt foredrag, skriver Haugesunds Avis. Politet mistenkte promillekjøring, men Oddekalv var edru.

Politibetjentene la derimot merke til at Oddekalv hadde en 35 cm lang arbeidskniv i baksetet på bilen.

Ifølge Oddekalv er dette et verktøy som han kutter isolasjon med i arbeidet sitt. Det var ikke noen formidlende omstendighet, mente politiet som også reagerte på at Oddekalv hadde en mindre foldekniv i beltet.

Politiet beslagla begge knivene, siktet ham for bæring av kniv på offentlig sted og ila en bot på 8.000 kroner.

Den boten nektet Oddekalv å betale fordi han mente det hele var noe stort tull. Knivene er jo hans verktøy, forklarer Oddekalv til avisen.

Nå blir det kostbar rettssak

Igår skulle saken om Oddekalvs «ulovlige bevæpning» vært oppe i Sunnhordland tingrett, men på grunn av en interessekonflikt ble den utsatt inntil videre.

Byggmesteren er kjent med at både tømrere og håndverkere er ilagt bot etter å ha blitt stanset av politiet på offentlig sted, for eksempel når de gikk på butikken for å handle lunsj i arbeidstiden. Selv om de var i fullt arbeidsantrekk og var i lovlig ærend.

Du kan lese mer om praksisen og hvordan den kan tolkes av politiet i denne artikkelen.

I saken med Oddekalv sier politiadvokat Erik Engløkk til Haugesunds Avis at det er rettspraksis på at folk er dømt for å ha hatt kniv liggende synlig i bilen sin.

 

 

41 kommentarer til “Byggmester bøtelagt for arbeidskniv i bilen

 1. Hurra Norge. Dette var P…..de rett karslig gjort. Personlig har jeg drevet i over femti år som byggmester og entreprenør. Det er jaggu et under jeg går løs, hva?
  Nei nå må f.. meg myndighetene ta seg sammen. Finnes det ikke verre ting en vi som skal bygge Norge og til og med ha med både hammer og kniv skal kunne vise oss utendørs da syns jeg jaggu grensa er nådd forlengs. Men det er helt greit. La no disse papirakrobatene som finner på slikt tull,ta sine velpolerte never og dra seg ut å bygge landet selv. Noen av oss som virkelig gjør noe, betaler disse folkene varme kontorer,lønn og nye uniformer som knapt er skitten før de får nye, så syns jeg dette får være nok. Håper de kvinner og menn som gjør noe for kong og fedreland med snart må få litt ros i stedet for småligheter som her publiseres.
  Skam dere myndigheter! og bruk pengene og innsatsen på andre ting som dere skulle gjort som dere slett ikke gidder. Det er alt for mye som vi leser om i dager som dette, hvor kriminaliteten bare vokser.

 2. Politiet må lære seg hvorfor vi har lovverket og hvordan de skal forholde seg til det.
  Om de mangler gangsyn så må de på kurs.

 3. Enig med Oddekalv att dette er tullete – innvendig i bilen er ikke det privat sted❓Og den i belte kan vere❓om,men då kommer vel bladlengden inn i bilde❓Eg ble stoppet i sikkerhetskontrollen på Flesland med en Lethermann i belte – der målte de bladet – det var under 7cm og då var det greit – då tenker eg hvor langt må det være for å være farlig❓Slik det er no kan en gjøre mye skade med bare en kulepenn – skal den forbys❓Go helg Kurt Oddekalv ☀️??

 4. Selv på Gardermoen er det lov for håndverkere å ha med seg kniv om det er en del av jobben. Dette virker til å være en hevnaksjon eller en stakkars politimann som liker å hevde sine egne lover. Selv ser jeg det like ille som at en politimann bærer våpen uten at det finnes noen grunn til det

 5. Lovverket og praktisk utøvelse av dette gjenspeiler de som har laget det. fullstendig ubrukelig håndtverk av politikerne som i dag har sitt virke . Se bare hvordan barnevern og Nav utøver sine lover og regler..

 6. Er det blitt slik at alle som ikke er ansatt i offentlig sektor skal bøtelegges og stemples som kriminelle?

 7. Toskete politifolk, – de kan ikke ha stort å gjøre. Antakelig er det for mange av dem….

 8. Aktverdig formål heter det i loven. Dermed kan saken legges bort. Jeg fikk samme greia når jeg flyttet fra en bolig til annen, med knivsamlingen min liggende i esker i bagasjerommet, men iom at det var en kombi, så bagasjerommet pr. definisjon var en del av kupéen, så var det IKKE aktverdig formål, saken havnet i retten, hvor det viste seg at de hadde destruert kniver til en verdi av 140.000kr (samleverdi) FØR saken var avgjort. Jeg vant fram, og de skulle egentlig gitt tilbake samlingen, istedenfor fikk jeg en avkortet erstatning utifra utsalgspris når knivene ble lagd… flere kniver var meget sjeldne. Politiet er i slike saker relativt retarderte.

 9. Det finnes sikkert disp. muligheter fra denne latterlige håndteringen av loven.
  Kan jo ikke risikere å bli bøtlagt for 8000kr hver gang jeg skal ut på jobb hos en kunde.
  Foreslår at alle håndverkere der ute sender in en disp.søknad hver gang de skal ha med seg,eller bære en kniv på jobben. Så må man få en godkjenning før man drar ut på jobb. Da tenker jeg det blir ramaskrik i justis-etaten med 30.000 søknader hver dag.
  Vet dette forslaget høres teit ut, men dette er en helt reel risiko som vi håndverkere utsetter oss for.
  Selv så kjører jeg med en håndverksbil full av farlig verktøy som: kniver, syl, huggjern, bajonettsag mm. sammen med alt mulig av nødvendig verktøy.
  Dette er jo verktøy som blir brukt hver dag i embeds medfør.

 10. «Åååå du er politi? Ja ja. hva tenker du om loven om kniver? Slik som at jeg kan få en bot på 8.000,-? for å ha kniv i min bil? Å, bra å høre at du synes det er en tullete lov.

  Men… uansett så har jeg dessverre ikke kapasitet til å hjelpe deg, ring med om et år. Burde være litt mer fri da.»

  «Sivil ulydighet/protest!» mot alle som håndterer slike lover. Setter man ikke ned foten så skjer det ikke noe.

  Men når disse «gode menn» merker at der er «noe» som er galt og det stadig hintes om denne loven. Mulig man får flere VIRKELIG «gode menn» som er med på å forandre loven!

  Gjør man ikke noe, så blir det KUN verre!

  PS! At man tar en ungdom i Oslo sentrum og ilegger bot på 8.000,-, INGEN problem. Men en vanlig person som tilfeldigvis har en kniv i bilen? Det er FEIL, uansett hvordan man ser på det.

  Men dette er også en refleksjon av samfunnet i dag, regler er mer viktig enn sunn fornuft!

 11. Politiet viser gang på gang at de ikke forstår samfunnet. De følger lover og regler som de tolker på samme måte som djevlen tolker bibelen.

 12. Hva er dette for noe tull!! kjenner jeg blir sint å frustrert over hva politiet bruker resurser på!

 13. Har aldri hørt at noen i Finnmark er bøtelagt for å bære kniv offentlig. Hverken arbeidere eller turfolk med kniv i beltet.
  Og ser det stadig vekk.

 14. Hei Kim Ruben – og alle andre som har kommentert denne artikkelen: Vi skal følge denne saken når den kommer opp i retten, fordi den er prinsippielt viktig for mange utførende. Så fortsettelse følger

 15. Det står jo at han ikke jobber som tømmerer lenger. Han er miljøaktivist på hel tid. Hva skal han med kniv sa?

 16. Slik går det dessverre i et kommunist land når vi har politi med lav iq og snever evne til å tenke selv. Er selv tømrer og «håper» alltid at en politibetjent skal kommentere mitt arbeidsantrekk og min»bevæpning» slik at jeg kan kverulere med han/henne om lovligheten.

 17. Det er da for faen ikke noe «bæring» av kniv å transportere den i bilen! Da vil det jo være umulig å handle kjøkkenkniver på butikken og kjøre de hjem! Hvor korka dum går det egentlig an å bli? Det er lov å bruke hodet om man er purk også!

 18. Nå kommer det antakelig NY knivlov og den kommer til og gjelde for ALLE kniver-
  Maxl blad lengde på kjøkkenkniv Jakt og fiskekniv blir etter forslag 25 cm.Kniver med seratert egg- Brødkniv,biff kniv,fritidskniv blir etter forslag forbudt.
  Det blir fortsatt lov til og bære kniv når en har og utfører ett aktverdig formål,men definisjonen av aktverdighet kan tolkesetter politiets innteligens og da kan det bli mangevariabler.Desuten er det ikke noen forslag om lengden på Bunads kniver.De er fremdeles lovlige og bære offentlig hele året medenbladlengdepå MAX 7 cm. Så da så

 19. Det er den etniske og lovlydige befolkning som må betale prisen for innvandringen til Norge. Likhet for loven blir fulgt, selv om titusenvis av uskyldige blir rammet av urett behandling. De samme forhold viser seg innenfor bankvesenet med begrensninger av kontanter, med mye mer og i andre sammenhenger.

 20. En jeg jobba sammen med Ble lagt i jern midt på Egertorget i oslo fordi han hadde en kniv med 4cm blad i beltet som han brukte til å skjære opp plast på paller han leverte til kunder .han fikk ikke lov å låse lastebilen engang før di tok han til forhør, hadde 3x bøter da han kom tilbake etter 2 timer forhør,
  Visse andre kan gå rundt med kniv daglig uten at politiet bryr seg i det hele tatt hurra for Norge

 21. Får ikkje håpe dei stopper bobiler etter veien. Dei har gjerne bestikk, tollekniver, kniver til og fjerne vegetasjon om dei skal inn på trange plasser osv osv. Det kan bli en voldsom bot. Er både lovgivende, og utøvende makt i landet ramlet heilt ut på kjøret? Hva tror dei at at vanlige folk tenker når det blir brukt resurser på slikt? Vinnings, volds og seksualforbrytere som er yrkeskrimminelle slipper unna, mens ein alminnelig borger får 8000 kr i bot. Dette er ødeleggende for rettferdighetsoppfattelsen og respekten for lovmakta i landet. Idioter…..

 22. Får med meg kommentar om at nå er det 1.april hele året. Men til saken, hva gjør et arbeidsredskap i baksete, det burde ligget et helt annet sted. Men likevel kan det være lagt feil ved en inkurie, men det må være opptil bileier å avgjøre. Advokatforeningen begynner å få mange skruppelløse idioter i sine register, kanskje på tide å sile litt.

 23. Og noen som for alvor tror at Oddekalv blei stoppa fordi det var mistanke om promillekjøring? Han skulle «tas» – og den promille-påstanden er rett og slett blank LØGN fra politiets side!

 24. Politiet kan bare innrømme det, det koster å være Oddekalv offentlig…

 25. Nesten ikke til å tro. Selv oss rolige tilbakelente gamlinger som aldri har hatt noe usnakka med politiet tenker at det politiet gjør her grenser til tåpelig. Snakker om å være nidkjære i jobben. Noen høyere oppe i systemet burde snakke til disse konstablene som er så triggerhappy med bøteblokka.

 26. Det er lov å bære kniv på offentlig sted, om den skal brukes til jakt, fiske, friluftsliv eller annet aktverdig formål. Og en tømrer må vel sies å dekkes av «aktverdig formål»?
  Håpe Oddekalv tar dette hele veien…..

 27. Hva med folk i bobiler da, med f.eks. en lommekniv eller en kokkekniv i en skuff?
  Sinnsykte greier dette…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *