Byggmester og takstmann Per Anders Gulbrandsen på jobb i Trondheim. (Foto: ADVANCE AS)

Ekte realkompetanse er byggebransjens fremtid

– Faglærte håndverkere med ambisjoner kan komme mye lenger enn vi tror og bransjen trenger oss mer enn noensinne, sier byggmester Per Anders Gulbrandsen i Trondheim.

Nå driver Gulbrandsen (42 år) sitt eget rådgivende firma – ADVANCE AS – som gjør det godt.

Fri til å velge

– Jeg føler at jeg er på rett plass.Det beste er at jeg er uavhengig og derfor kan fokusere på å gjøre en god jobb, sier Gulbrandsen til Byggmesteren.

Advance har sikret seg en rekke seriøse kunder, blant annet en avtale med en stor kunde.

– Til disse prosjektene er jeg med som rådgiver, koordinator for utførende og koordinator for prosjekterende (R, KU, og KP) forklarer Gulbrandsen.

Han skal fokusere på tidlig og god prosjektering, skikkelig planlegging og enkel gjennomføring.

– Det er mitt ansvar å veilede kundene i lover og forskrifter. Da må du ha kunnskap om arbeidsmiljølovgivning, byggherreforskriften, plan- og bygningsloven med mye mer. Praktisk erfaring kommer ekstremt godt med når jeg skal vurdere SHA og HMS opp mot budsjett og fremdrift, sier byggmesteren og spør:

– Hva er det mulig å gjennomføre på en lovlig og forsvarlig måte innenfor byggherrens budsjetter? Det er spørsmål jeg alltid stiller meg selv. Oppfølgingsspørsmålet blir da om noe kan bygges eller rigges annerledes for å rasjonalisere byggeplassen og få mer verdi for pengene, uten å komme på kant med lovverket eller god HMS/SHA.

Gulbrandsen mener at han som et lite rådgivningsfirma har et sunt press på seg til å levere.

– I disse prosjektene ønsker vi at det skal bygges slik at både byggherre og den utførende entreprenøren kan være stolte av både prosessen og resultatet, sier byggmesteren.

– Seriøse byggherrer vil ha kvalitet i alle ledd fra idé til ferdig utført håndverk. Da lykkes man, sier byggmester Per Anders Gulbrandsen ute på jobb. (Foto: Advance)

For tre år siden bestemte han seg for å skifte beite og bli rådgiver.

– Det slo meg at jeg måtte formidle realkompetansen og erfaringen min fra bransjen videre og i større prosjekter. Jeg så til konsulent- og rådgivningsbransjen og tenkte at der er det mangel på realkompetanse. Med min realkompetanse som byggherre, eiendomsutvikler og ikke minst byggmester og takstmann så jeg store muligheter forteller Gulbrandsen.

Å være uavhengig gjør han i stand til å gi kundene sine ærlige og gode råd.

– Hvis jeg sitter i et møte og merker at fokuset blir feil, eller ikke gagner kunden så sier jeg fra, Fokuset mitt er alltid skape merverdi for kunden på en profesjonell måte i henhold til lover og forskrifter, fastslår Gulbrandsen.

Han anbefalte sin største kunde å velge en entreprenør med fokus på kompetanse i form av svennebrev og faste ansatte.

– Det ble Veidekke og det valget er vi veldig fornøyd med!

Jobbet lenge ute

Per Anders Gulbrandsen tok svennebrev i tømrerfaget tidlig i 20-årene, jobbet seg opp i en mindre, men likevel fagsterk byggmesterbedrift – Byggmester Knudsen & Berg – før han gikk videre til anleggsbransjen.

– Hos AS Anlegg/Reinertsen var det store anlegg og helt andre prosjekter med nye ting å lære for en ivrig og sulten tømrersvenn. Jeg var tømrersvenn der i fire år før jeg og en barndomsvenn realiserte drømmen om å starte egen tømrerbedrift. Vi påtok oss alt fra montasje av kjøkken, bytte av vinduer, rehabililtering og nybygg. Etterhvert kunne vi ansette og da skjønte jeg at vi måtte ha mer kompetanse – jeg starta på utdannelsen til å bli byggmester, forteller Gulbrandsen.

Men timingen var uheldig. Finanskrisa skapte mye trøbbel for bedriften, samtidig som stadig flere huseiere og byggherrer i Trondheim begynte å bruke utenlandsk og ufaglært arbeidskraft.

– På noen få år forsvant mye av respekten for gode håndverkere. Da jeg starta som lærling i 1998 var trøndersk byggebransje stolt og staut. Det ble erstatta med masing om pris, pris og enda lavere pris!

Gulbrandsen og kompanjongen måtte si opp tømrerne sine og starte fra scratch. Løsningen ble å utvikle eiendommer i egen regi. I 2014 solgte Gulbrandsen et større eiendomsprosjekt som ga nok kapital til å tenke videre i karrieren.

– Jeg ville ha mer og annen kompetanse så jeg fullførte byggmesterutdannelsen og fikk mesterbrevet i 2016. Taksering av skader virket som et spennende felt, så jeg tok også den utdannelsen hos NITO i Oslo, sier Gulbrandsen.

Under utdanningene arbeidet han som driftsleder for et større eiendomsselskap. Deretter ga han takseringsbransjen en sjanse.

– Skadeselskapet var en ny og litt overveldende opplevelse. Mangelen på kompetanse hos «håndverkerne» deres og det ensidige prisfokuset hos ledelsen sjokkerte meg, sier Gulbrandsen.

Støtt Uropatruljen!

Gulbrandsen blir meget engasjert når vi kommer inn på Byggebransjens Uropatrulje.

– Innsatsen til Uropatruljen og Vidar Sagmyr har vært helt avgjørende for å begynne å snu utviklingen i Trøndelag. Der sitter man ikke inne på kontoret og venter på at telefonen skal ringe! Som gammel håndverker er det handling som gjelder, det skjønner Vidar, sier byggmester Gulbrandsen.

– Jeg kommer til å oppfordre mine kunder og Veidekke om å støtte Uropatruljen og Vidar Sagmyr (avbildet) i arbeidet deres, sier byggmester Per Anders Gulbrandsen. (Foto: Byggmesteren)

Han mener at alle parter i byggebransjen burde støtte Uropatruljen økonomisk sånn at de kan forsterke innsatsen.

– Det er en investering i Norges framtid, våre arbeidsplasser og sunn konkurranse. Og et viktig signal til ungdommen: For hvordan skal jeg klare å gjøre en god jobb som rådgiver for en byggherre når jeg ikke har kompetente håndverkere til å bygge det som planlegges? spør Gulbrandsen.

– Bemanningsbyråer med ufaglærte håndtlangere fra Øst-Europa er ikke i stand til å bygge fremtidens Norge, sier Gulbrandsen.

Han deler Uropatruljens syn på at store byggherrer og det offentlige bør slutte å basere seg på innleid og ufaglært arbeidskraft.

– Jeg møtte en koordinator for store offentlige byggeprosjekter nylig som skrøt av at de nå hadde «hele» 50 prosent faglærte på sine byggeplasser i Oslo. Er det en spøk tenkte jeg? Mange offentlige byggherrer tror de er smarte når de får presset timelønna til håndverkerne ned med 30-40 kroner. Men de ufaglærte bygger jo minst 30-40 prosent seinere enn håndverkere med svennebrev og du får masse byggefeil, misfornøyde kunder samt svinn på materialer og utstyr, sier Gulbrandsen.

Ved siden av pris kan dette også handle om å ha «kontroll» på prosjektet.

– For useriøse byggherrer uten realkompetanse  kan det være ubehagelig å dra inn en voksen byggmester som kan faget. Han setter jo ned foten når noe ikke stemmer. Han kan du ikke dominere eller presse på pris underveis! Disse mellomlederne tror de er flinke når de presser håndverkerne mest mulig. Det er en uting, og ødeleggende for kvaliteten på prosjektet, fastslår byggmester Gulbrandsen.

Håper flere samarbeider

Tankegangen bak Veidekkes samhandlingsmodell har imponert Gulbrandsen.

– Det er en form for samarbeid som fokuserer på oppgaven, ikke på egen lommebok. Der har du en av nøklene til en bedre byggebransje: At vi begynner å samarbeide bedre.

– I stedet for hoppe bukk over oppgavene våre og utsette det vanskelige til de som kommer etter oss i prosjektet, må vi heller legge til rette og spille hverandre gode! Da blir det så mye lettere å planlegge og bygge, mener byggmester Per Anders Gulbrandsen. (Foto: Advance)

En annen nøkkel er å ta vare på den ekte kompetansen.

– Den holdningen du finner hos den gode, gamle håndverkeren som liker å jobbe og skape noe bra. Hvis både de private og de offentlige byggherrene tar bedre vare på denne kulturen får vi flere som ønsker å utdanne seg til håndverkere og ta svennebrevet. Alle byggherrer og deltakere i byggebransjen har et ansvar for å bidra til dette, sier byggmester Per Anders Gulbrandsen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *