Moholt sett fra luften. (Foto: Tomas Bekkavik / Treteknisk)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

– Samhandling sparer samfunnet for milliarder

Byggingen av studentboligene Moholt 50/50 i Trondheim resulterte ikke bare i Europas største massivtreprosjekt. Det ble også starten på samhandlingsmetoden som kan spare samfunnet for milliarder, ifølge Veidekke.

– Trøndelag er lengst framme i bruk av denne modellen i større prosjekter, skriver prosjektutvikler i Veidekke, Sigbjørn Faanes, i en artikkel i Adresseavisen.

Det er grunnen til at Bygg21 torsdag samler flere større entreprenører for å presentere metoden som et godt eksempel på beste praksis i næringen.

Les også: Moholt 50/50 er Årets trebyggeri

 

 

Ny måte å gjennomføre prosjekter på

– Moholt 50/50 var begynnelsen på en ny måte å gjennomføre byggeprosjekter på, der samhandling mellom alle aktører sto sentralt, skriver Faanes.

– Byggherren, Studentsamskipnaden i Trondheim, var med i alle faser av prosjektet fra planlegging til ferdig produkt. Det gjorde at vi som entreprenører sammen med arkitekt og våre rådgivere og underentreprenører, kunne bygge fortere og bedre, og levere et produkt vi hele tiden var helt sikre på at var akkurat slik eieren ville ha det.

Involverer all kompetanse

– Siden den gang har vi perfeksjonert modellen vår ytterligere. Kjernen av det hele er at vi involverer all kompetanse som er nødvendig for å planlegge og gjennomføre et prosjekt fra dag én, inkludert de som skal eie og de som skal bruke bygget. På den måten får vi økt kvalitet og merverdi i sluttproduktet og sparer både penger og tid, skriver prosjektutvikleren.

 

Verdens fremste miljøbygg

Faanes skriver videre at forskningsbygget ZEB Flexible lab som Veidekke er i gang med for Sintef/NTNU, er det ferskeste eksempelet på samhandlingsmodellen.

– Det blir verdens fremste miljøbygg og hele prosjektet var bare definert på ambisjonsnivå da vi begynte å utvikle det. Hele prosjektet og alle prosesser gjennomføres i tett samhandling med byggherre, forskere, eksperter fra Sintef og NTNU, arkitekt, entreprenører, rådgivere og leverandører, skriver han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *