Justisminister Monica Mæland (H). (Foto: Foto: Torbjørn Tandberg/Regjeringen)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Håper byggenæringen vil spare milliarder

– Kostnadene i bygg og eiendom kan reduseres med 20 prosent i året, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland etter at hun mottok tre nye rapporter fra Bygg21 om best praksis.

Bygg21 er et samarbeid mellom bygg- og eiendomsnæringen og statlige myndigheter. Målet for samarbeidet er å realisere bygg- og eiendomsnæringens potensiale innenfor produktivitet og bærekraft.

Les også: Byggenæringen må måles hvert år, mener Bygg21

Nytt om effektivisering

Mandag leverte Bygg21 tre rapporter om hvilke metoder byggenæringen har for å effektivisere prosesser og metoder.

Rapportene finner du her.

Rådene er resultatet av tre års målinger hos store og små prosjekter og bedrifter i næringen. Over hundre fagfolk fra alle deler av byggenæringen har deltatt i å finne, diskutere og dele beste praksis.

Det svarer på bestillingen fra departementet til statsråden, som ønsker at kostnadene skal ned i byggenæringen.

– Hvis næringen følger opp alle anbefalingene, anslår Bygg 21 at byggekostnadene kan reduseres med 20 prosent, eller opptil 30–50 milliarder kroner i året. Det er betydelige summer det er snakk om. Det blir uansett spennende å se hvordan næringen tar i bruk ny teknologi og samhandler mer for å effektivisere byggeprosessene, sier Monica Mæland.

Vi har potensialet

Bygg21s rapporter og veiledere presenterer konkrete råd og tiltak for hvordan man kan løse noen av den norske bygge- og eiendomsbransjens største utfordringer innenfor områdene plan- og byggesak, produktivitet, kvalitet og bærekraft, samhandling, industrialisering og kompetanse.

– Bygge- og eiendomsnæringen har potensial for å utvikle enda bedre og mer bærekraftige bygg, og samtidig øke egen verdiskapning med 20 prosent. Oppskriften er bedre samhandling, industriell tilnærming, mer bruk av ny teknologi og rett kompetanse i alle ledd, sier styreleder Sissel Leire i Bygg21.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *