90 prosent av elevene vil ha mer sløyd i skolen, viser undersøkelsen. (Illustrasjonsfoto: PB Lotherington)

Skolene har ikke råd til å gi elevene den sløyden de vil ha

De aller fleste elevene vil gjerne ha mer sløyd på skolen, men skolene har ikke råd til materielaer og utstyr. Dessuten mangler de lærere til å undervise.

­– Det er trist hvis god sløydundervisning forhindres av dårlige materialer og dårlige verktøy. Utstyret er helt nødvendig for at sløyd skal få skinne og gi en god opplevelse, sier daglig leder Hilde Widerøe Wibe i Norske Trevarer i en pressemelding.

Hun kommenterer en undersøkelse om holdningene til sløydfaget som er utført for bransjeorganisasjonen.

Les også: Mindre skjerm mer sløyd – la barna skape

90 prosent med sløydinteresse

Undersøkelsen viser at 90 prosent av elevene gjerne vil ha mer sløyd, mens 65 prosent av skolene svarer at de ikke har råd til å tilby tilfredsstillende mengde sløydundervisning. Nesten 60 prosent av skolene har ikke lærere til denne undervisningen, og 40 prosent mangler fungerende utstyr.

Les også: Håndverket trenger sløyd i skolen

Hilde Widerøe Wibe, daglig leder i Norske Trevarer. (Foto: Heidi Dokter)

Teoretiske fag tar for mye plass

– Vi må gi både lærere og elever det de trenger til en god undervisning, mener Wibe

– Teoretiske fag er for høyt verdsatt i dagens undervisningssystem. Det går på bekostning av de praktiske. Det er nesten sjokkerende hvor lite praktisk håndverk barn og unge møter hjemme og på skolen, mener hun.

Sløydfokus mot fagarbeiderkrise

Norske Trevarer representerer nærmere 300 selvstendige norske trevarebedrifter som lager innredning i tre. Bransjen har nesten 11 milliarder kroner i årlig omsetning, men står overfor en fagarbeiderkrise, Over hele landet har det i lang tid vært et stort behov for unge, nyutdannede snekkere og møbeldesignere.

Les også: Ny vår for det forsømte sløydfaget

Ekstra midler er ikke nok

Statsbudsjettet for 2024 bevilger 127 millioner kroner som kommuner kan søke og bruke for å få mer praktisk skole, deriblant sløyd. Det er ikke nok, mener Norske Trevarer.

– 127 millioner er småpenger for den enkelte skole. Vi ble glade da regjeringen varslet en ekstrabevilgning til praktiske fag i skolen, men vi mener det er nødvendig å gå litt dypere til verks. Vi trenger nærmest en reform i ungdomsskolen som kan gi de praktiske fagene   en høyere status. Det kan inspirere flere til å ta yrkesfag, avslutter Wibe.

Undersøkelsen er gjennomført av Norgesbarometeret på vegne av Norske Trevarer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *