Oppfinnelsen til tømrerne Hans-Petter Jacobsen (26) og Eirik Sars (29) gir rask og nøyaktig utlekting rundt listefrie vinduer. (Foto: C Kunøe)

Byggmesterens 10 mest leste i 2019

Godt nytt år! Her kan du se sakene som ble mest lest på Byggmesteren i fjor.

I 2019 var det mange fagfolk som leste nettavisen Byggmesteren.

Nesten en million leste sider

I fjor fikk fagbladet på nett nesten en million sidevisninger og vi ser at det fortsatt er nyheter som angår tømrerfaget, HMS og kvaliteten på utførelse og materialer som er våre viktigste saker.

En særlig takk til alle de som tipser Byggmesteren og sender oss faglig viktige kommentarer som andre kan lære av!

Dette var fjorårets ti mest populære nettartikler:

1. Byggmester bøtelagt for arbeidskniv i bilen

26. oktober 2018 ble miljøverner og tidligere tømrer Kurt Oddekalv stoppet av politiet på E 39 på Stord etter at han hadde holdt foredrag. Politikontrollen endte med at Oddekalv fikk en bot for å ha en 35 cm lang arbeidskniv i baksetet på bilen.

Oddekalv har nektet å vedta boten og saken vil bli avgjort i Sunnhordland tingrett i år.

Nyhetssaken som ble mest lest i 2019 finner du her.

2. Tre av fem lim besto ikke test

– Vi ble lei av reklamasjoner, og bestemte oss for å teste lim fra flere merker, forklarte daglig leder Jostein Flå i Norgeshus Gauldal Bygg.

I noen tilfeller festet limet så dårlig at platene kunne rives av uten å bli ødelagt. (Foto: Jostein Flå)

Byggmesterfirmaet i Trondheim har bygd hus i mange år før det oppsto knirkeproblemer i to tomannsboliger og rett etterpå i en tredje tomannsbolig. Etterå ha blitt nektet reklamasjon og selv påkostet dyre opprettinger, bestemte firmaet seg for å selv teste fem limtyper.

Du kan lese mer om «limsaken» som ble en av Byggmesterens mest kommenterte i fjor her.

3. Stendere i papp

Byggebransjen i Norden er full av engasjerte og kreative fagfolk som finner opp nye løsninger og metoder.

Et svensk firma tok patent på stendere i papp – det ble en av våre mest leste saker i 2019. (Foto: Wood Tube)

En av de mer uvanlige er den svenske bedriften Wood Tube som har fått patent på sine stendere av papir. Disse skal ifølge oppfinnerne i være langt lettere og rimeligere enn stendere av tynt stål eller annet metall, og er nok ment for bruk i innervegger.

Les om pappstenderne fra Sverige her.

4. Så mange har gått til storentreprenører

– 24 av de 30 tømrersvennene som har gått fra bedriften, har gått til større entreprenører der de tilbys vesentlig høyere lønn enn hos oss. Hos entreprenørene blir de som har vært baser hos oss, formenn for utenlandske håndverkere. Entreprenørene har støvsugd markedet for gode tømrere, fastslo byggmester Åsmund Østvold i Beto-Bygg AS.

Siden 2005 har Åsmund Østvold og Beto-ByggAS mistet mange gode tømrersvenner til entreprenører. (Foto: Per Bjørn Lotherington)

Foredraget han holdt for tillitsvalgte i Byggmesterforbundet i november vakte stor oppmerksomhet rundt et velkjent problem for mange seriøse lærebedrifter. Du kan lese hele saken her – om du er abonnent.

5. Liten skole satser stort på sløyd

Byggmesteren prøver å dekke alle sider ved rekrutteringen til tømrerfaget. Fos oss er det tydelig at manglende ressurser til opplæring innen sløyd og håndverk i grunnskolen, gjør at mange barn ikke får innsikt i mulighetene de har. Har skolen ikke sløydrom eller utstyr, blir det færre håndverkere i fremtiden.

Da er det stas å kunne skrive om grunnskoler som går andre veien: Granvin barne- og ungdomsskole i Hordaland vil gi sine 94 elever skikkelig opplæring i håndverk og har derfor investert i en topp moderne sløydsal med alt utstyr.

6.– Når tømrere prøver SJ-vinkelen sier de jøss, dette er jo genialt!

Hvordan får du understøtten til gips god nok når du skal ha det listefritt og lekte ut? To-tre millimeter feil på vinkelen forplanter seg og gir et dårlig resultat etter sparkling.

Oppfinnelsen til tømrerne Hans-Petter Jacobsen (26) og Eirik Sars (29) gir rask og nøyaktig utlekting rundt listefrie vinduer. (Foto: C Kunøe)

– Å lage fine gipsforinger, er krevende. Som tømrere har vi stått mye med dette og i vinter kom vi på løsningen, fortellerer Sars og Jacobsen i artikkelen (+ for abonnenter) som ble en av de mest leste på Byggmesteren i fjor.

7. – Forskriften kan koste distriktene 20 – 30 prosent av boligbyggingen

– Den nye boliglånsforskriften diskriminerer mot alle de som vil bygge og bo i distriktene. Nå begynner vi å se resultatet av at folk nektes finansiering, sier daglig leder Jan Nysted i Nysted Bygg i Balsfjord.

Byggmesteren er for sjelden i Nord-Norge men tidlig i 2019 fikk fagbladet satt fokus på hvordan boliglånsforskriften diskriminerer boligkjøpere med dårlig råd i distriktene og fikk Finansdepartementet i tale.

8. Arbeidstilsynet på ville veier

– De siste par årene har Arbeidstilsynet strammet inn og endret kontrollrutinene. Hvis det nå avdekkes feil, holder det ikke at bedriften retter feilen, skrev regionleder Anne Marit Stork i Byggmesterforbundet region Nord.

9. Naive huseiere

– Jeg har fått kjennskap til ganske store rehabiliteringsjobber der den som tar på seg oppdraget kun bruker utenlandske arbeidere, skrev tømrermester Frank Berg i en kronikk om hvordan private boligeiere lar seg lure.

10. Huseiere i hele Trøndelag fikk uventa besøk

Flere kontroller av det private ROT-markedet er gode nyheter for seriøse håndverkerbedrifter. Her blir det ofte tatt beslag i store verdier og avdekket annen kriminalitet. Det var også tilfelle da 41 huseiere med private byggeplasser i Trondheim og kommunene rundt fikk besøk av A-krim og etatene.

Ulovlig innkvartering: Soveplass på byggeplassen. (Foto: A-krim Trondheim)

De kontrollerte i alt 90 personer som var ansatt i 51 ulike selskaper. 40 prosent av arbeiderne hadde ikke HMS-kort for bygg- og anleggsbransjen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.