I noen tilfeller festet limet så dårlig at platene kunne rives av uten å bli ødelagt. (Foto: Jostein Flå)

Tre av fem lim besto ikke test

Etter flere reklamasjoner på knirk i golv, har Norgeshus Gauldal Bygg kastet ut tre av fem limleverandører.

– Vi ble lei av reklamasjoner, og bestemte oss for å teste lim fra flere merker, forteller daglig leder Jostein Flå. Han kommenterer artikkelen «Knirkegolv av feil bruk eller feil lim?»

Les også: Knirkeproblemer plager mange

– Det er tøft gjort av firmaet på Sunnmøre å fortelle om reklamasjonssaken sin. Mange vil ikke være åpne om reklamasjoner, poengterer han. Flå kjenner til at det er mange andre som har problemer med knirk i golv. Kollegaen hans i Trondheim, Norgeshus Fredheim & Paulsby Bygg AS er blant dem.

En haug med plater som er tatt opp fordi limet ikke heftet til bjelkene. (Foto: Stein Fredheim)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Jeg har fortalt om våre reklamasjoner på dårlig sponplatelim når jeg har møtt kolleger på kurs, og fått spørsmål etterpå som viser at det er mange som har disse problemene, sier Stein Fredheim.

Les også: Lim rikelig og riktig for å unngå knirk

To reklamasjoner – en erstatning

Byggmesterfirmaet i Trondheim har bygd hus i mange år før det oppsto knirkeproblemer i to tomannsboliger og rett etterpå i en tredje tomannsbolig. I det første tilfellet ville ikke leverandøren ta reklamasjonskostnadene fordi han hevdet fakturerte mengder lim viste at det ikke var brukt tilstrekkelig med lim. Fredheim mener det var feil fakturering, men sier at de tok kostnadene selv og skiftet alt.

Stein Fredheim i Fredheim & Paulsby Bygg AS. Bildet ble tatt da han mottok prisen «Årets Norgeshusforhandler» i april i år.

Til den tredje tomannsboligen var alt kjøpt på ett sted og det var tatt ut lim i tilstrekkelige mengder. Det innså leverandøren som tok fullt ansvar.

– Begge sakene har kostet oss mye tid, men kundene er blitt fornøyde med hvordan vi løste det, fastslår Fredheim.

 

Skal ikke ha knirk igjen

– For å slippe knirkeproblemer i framtida, har vi hatt leverandørene av sponplater og lim inne på møte hos oss. De skulle forklare oss hva vi må gjøre for at det ikke skal oppstå knirk i ettertid med deres produkter, forteller Fredheim.

– Nå forholder vi oss til det, og bruker bare de leverandørene vi har hatt denne gjennomgangen med. Vi leser også nøye i produktdatabladene før vi bestemmer oss for et produkt, fortsetter han.

 

Limet ligger igjen på plata og det er ingen rester av gulvbjelkene den lå på. (Foto: Stein Fredheim)

Tar ikke ansvar – mister leveranse

Ett av limproduktene Fredheim & Paulsby Bygg AS har valgt ikke å bruke videre, er i sortimentet i byggevarekjeden de handler med.

– Produsenten ser ut til å levere lim til flere merker, og gir en advarsel i produktdatabladet om at de ikke tar ansvar for resultatet av limet. Den ansvarsfraskrivelsen er ikke tillitvekkende, mener Fredheim.

Dette er teksten han viser til:

«Grunnet mangfoldet av materialer og underlag samt det store antall mulige bruksområder som er utenfor vår kontroll, kan vi ikke ta på oss noe ansvar for det oppnådde resultat. Det anbefales uansett å utføre tester før full igangsetting»

Skrur mer

– Vi velger å skru mer og med kraftigere skruer i tillegg til at vi bruker de produktene vi mener vi kan stole på, sier Flå i Gauldal Bygg om hva de gjør for å forhindre lignende problemer.

– Det koster oss mer tid og penger å legge gulvene, men den ekstra kostnaden tar vi for å slippe å måtte gå tilbake og ta opp golvet.

 

Kald og varm test

Testen Norgeshus Gauldal Bygg AS gjennomførte i vinter, var todelt, med materialer som lå varmt i elementhallen og med materialer som var hentet inn i hallen etter å ha ligget i flere kuldegrader. Limpatronene fra fem forskjellige merker var i begge tilfeller oppvarmet.

Plater merket med limtype, ble limt på to tilfarere. Testproduktene ble oppbevart i to uker, en halvpart inne, den andre ute.

Sterkt lim sørger for at rester av sponplater sitter igjen på tilfarerne. (Foto: Jostein Flå)

Uten spor av plater

Da platene ble revet av, viste det seg store forskjeller. Noen av platene løsnet uten store problemer og det var lite eller ingenting av sponplatene som ble liggende igjen på tilfarerne.

Dette var tydeligst der det var limt på kalde produkter.

To av limtypene utmerket seg med god heft både på kalde og varme materialer.

Flå mener beskjedent at testen ikke kan regnes som så vitenskapelig som om det var SINTEF Byggforsk som gjorde den, men mener resultatene er så tydelige at det holder til deres eget bruk.

Lim på kalde tilfarere og plater gir dårlig resultat. (Foto: Jostein Flå)

28 kommentarer til “Tre av fem lim besto ikke test

 1. Kunne vært greit om dere oppgir hvilken typer lim det er snakk om så andre kanskje slipper samme problemet?

 2. Ja hvorfor ikke legge ut resultatene slik at ikke andre trenger få disse problemene?

 3. Hvilke limtyper besto testen,
  hvorfor blir ikke dette nevnt.
  Hadde vært kjekt og vite

 4. Vi forstår selvsagt at det hadde vært kjekt å vite hvilke produkter som er testet og hvilke som er de to beste. Testen er gjennomført av Gauldal Bygg AS. De vegrer seg mot å gå offentlig ut med navn på produktene fordi testen ikke har det de mener er tilstrekkelig tyngde – som den ville hatt om det var SINTEF Byggforsk som hadde utført den. Artikkelen er skrevet med forutsetning om at vi aksepterer det.
  Per Bjørn Lotherington
  Ansvarlig redaktør i Byggmesteren

 5. Ingen vits å skrive artikkelen uten resultat på de som blitt prøvd. Tv2 legger da ut resultat. I annet fall bør dere informere sintef så dem får undersøke saken

 6. Ja dette var en ganske så idiotisk artikket når man ikke oppgir kva som ikke besto testen . Vil jo bli flere som får samme problemet i byggebransjen. Ikke bra .

 7. Ja, enig, det er jo idiotisk å ta denne testen, for så å gå ut med at produktene ikke skal navngis. Hva er vitsen med å gå ut i media for å fortelle at det er gjort en test av div limtyper. kunne spart spalteplass i bladet til andre reportasjer.

 8. Helt enig med de andre som har kommentert her.
  Å komme med advarsel om at 3 av 5 ikke holdt mål etter en relativt ganske grundig test, uten å legge ut hvilke lim det gjelder, er så og si meningsløst.
  Er veldig fint med advarsel såklart, men kanskje Gauldal Bygg AS er villige til å gi ut resultat om vi hendvendelser oss til de personlig?

 9. Liming av plater i kuldegrader der bjelkene på forhånd har vært utsatt for fukt, er noe å tenke over generelt uansett limtyper. Porene i bjelkene er ikke åpne så limet kommer tilstrekkelig inn. Noe å tenke over under all form for liming. Det at det forekommer knirk, er oftest grunnet friksjonslyd mellom spiker og bjelker der bjelkens overkant høyde er lavere enn snittet, og derved vil en plate som ikke er festet tilstrekkelig bli presset ned ved belastning, for så å returnere etterpå. Spiker har da en evne til å lage en irriterande lyd under disse bevegelsene. Kjenner ikke forholdene det siktes til her, men uttaler dette på generell basis.

 10. Jeg og ønsker og vite hvilke funker og hvilke ikke. Artikkelen blir meningsløs uten disse opplysningene.

 11. Jeg vil slenge meg på her. Godt utført arbeid med denne testen, men mangel på opplysninger om lim type gjør at vi bare blir mer skeptisk til alle typer, så lenge vi ikke får navn på limet som holder.

 12. Denne problemstillingen er tatt tak i sammen med Norsk Treteknisk, Sintef, sponplate produsentene, samt et knippe leverandører og utførende. Det jobbes med å ta fram en Norsk test og godkjenning i tillegg til Sintef sin montasje anbefaling. Slik det ser ut nå så må denne gruppen stå for kostnadene med å få til denne godkjenningsordningen. Det er greit å sitte i denne gruppen og kan med hånden på hjertet si at vi aldri har hatt reklamesjoner på limet i det firmaet jeg representerer

 13. Ettersom de handler hos Optimera/monter er det nærliggende å tro at Optiform eller Novipro er et av merkene i testen. Gitt at det er de produktene vi får derfra hvis ikke annet spesifiseres vil jeg anta at reklamasjonene den vises til er på disse.

 14. Send meg Mail på hvem som besto og ikke, takk!

  Veldig unødvendig å skrive en sånn produkt artikkel når ikke navn på produktene blir utgitt! Dette gjør at vi som driver med akkurat dette, ikke vet hvilke vi burde bruke!

 15. Useriøst og komme med en slik artikkel, uten og legge frem resultat. Ta dere en runde i tenkeboksen.

 16. Jeg har brukt Casco gulvlim på mitt gulv på varme flater og det var svært bra. Måtte fjerne en «tabbeplate» etter er par timer og da var det ikke limet som slapp taket men sponplaten som måtte gi tapt. Måtte slipe bort restene før jeg la ny plate.

 17. Jeg vil gjerne vite om hvilke leverandører som ikke tar ansvar og hvilken produkter som ikke holder mål

 18. Flott artikkel! Kanskje dette vil bidra mot at en ny test utføres, der merkene/produsentene blir navngitt. Skjønner godt at de ikke ønsker å navngi limtypene. Uansett er denne testen/artikkelen viktig for å ha litt mer fokus på egen utførelse og produktvalg. Tror at temperatur og fukt har mye å si sammen med utførelse. Ha gode rutiner på dette, følg anvisninger fra produsent og lag egen dokumentasjon på utfør arbeid! Ellers så er det vel som med mange ting at godt kjente produsenter ofte funker bra, og at du får det du betaler for. Men det er fort å bli forvirret i jungelen av produkter nå i dag. Vært interessant å også vite om det er forskjell i vedheft på std- og vannfastlim plater. Trenger vannfastlim plater bedre lim.

 19. Takk for interessen du og andre viser! For oss var det viktig å vise at lim som hefter dårlig, er et så stort problem at noen velger å teste ulike limtyper. Det er antakelig noe flere burde tatt seg bry med. Firmaet som utførte testen, har såvidt vi hører, fått mange henvendelser om testen og også vært villig til å dele resultatene når de har fått forespørsel om det.
  Treteknisk og produsenter av sponplater og sponplatelim forbereder nå en anbefaling for utførelse.
  https://byggmesteren.as/2020/03/05/knirkeproblemer-motes-med-anbefalt-utforelse/
  Vennlig hilsen
  Per Bjørn Lotherington
  Ansvarlig redaktør

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *