(Arkivfoto: Arbeidstilsynet)

Naive huseiere

– Jeg har fått kjennskap til ganske store rehabiliteringsjobber der den som tar på seg oppdraget kun bruker utenlandske arbeidere, skriver tømrermester Frank Berg i denne kronikken om hvordan private boligeiere lar seg lure.

Jeg har fått kjennskap til ganske store rehabiliteringsjobber der den som tar på seg oppdraget kun bruker utenlandske arbeidere.

Les også: – Vi spikret alt, uten spikerpistol

De virker som egne arbeidsgivere og folk fakturer til det de tror er et firma. Når jobben er ferdig, tar lederen ikke på seg oppretting av feil, men byggherre må selv gå til de enkelte utførende håndverkerne.

Jobbene blir som oftest meldt med byggherre som ansvarlig søker. Stråmannen, som er den såkalte proffen og vanligvis norsk, og som ga tilbudet på vegne av de enkelte utførende, trekker seg ut når reklamasjoner kommer.

– Disse enkle nye måter å bygge og melde på, der byggherre står ansvarlig for jobber i millionklassen, skulle vært helt forbudt, mener Berg. (Arkivfoto: Dag Solberg)

I et tilfelle jeg kjenner til, var det et meget seriøst byggefirma som leverte et pristilbud samtidig, og når jobben var ferdigstilt, var også totalsummen lik. Med bruk av det seriøse firmaet hadde byggherre hatt full reklamasjonsrett i opptil 5 år for feil og mangler.

I og med at det kun er byggherre selv som står for søknad til kommunen, er det han som i ettertid har ansvar. Disse enkle nye måter å bygge og melde på, der byggherre står ansvarlig for jobber i millionklassen, skulle vært helt forbudt. Her har nye vedtekter bommet helt med tanke på kvalifiserte firmaer.

Utførende firma kan være oppført med ingen ansatte og ingen regnskapsplikt. Det er kun overskuddet og utnytting av utenlandsk arbeidskraft som gir dette fiktive firmas leder personlig høy inntekt.

At folk er så naive er for meg uforståelig, og i det tilfellet jeg tar utgangspunkt i her, var jeg pådriver for et seriøst firma. Gode taleegenskaper fra useriøse aktører og forenklet fremstilling av en stor jobb som skulle bli billigere, ble byggherres stor feil som i etterkant kostet dyrt.

Jeg vet at dette ikke er enestående, dessverre. Og nå må kommunene skjerpe seg! Jeg har også observert helt utrolige løsninger på praktisering av tømrerarbeid som landet ikke er tjent med.

Det er ikke rart byggebransjen ber om å bli hørt, jeg er glad jeg ikke lenger skal konkurrere på så ulike premisser.

 

Denne kronikken sto først på trykk i Tønsberg Avis og er gjengitt med forfatters tillatelse.

2 kommentarer til “Naive huseiere

  1. konklusjon: enten er Norske Håndverkere for Dyre eller så er mange Nordmenn blitt kjipe og serdeles gjerrige .har vi det fra Politikere eller er det latskap og useriøst , korttenkt og en ny trend???

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *