Siden 2005 har Åsmund Østvold og Beto-ByggAS mistet mange gode tømrersvenner til entreprenører.

Så mange har gått til storentreprenører

30 ansikter med kryss over illustrerer hvor mange tømrere som har gått fra Beto-Bygg AS i Oslo siden 2005 da arbeidsinnvandringen startet. De fleste av dem er blitt formenn hos storentreprenører.

Få full tilgang i 3 uker for kun 19,-

For å lese denne artikkelen må du være abonnent og innlogget.

Akkurat nå har vi en kampanje som gir deg full tilgang i 3 uker for kun kr 19,- deretter koster abonnementet kr 89,- pr. mnd.

Allerede abonnent?

En kommentar til “Så mange har gått til storentreprenører

  1. Helt enig med deg Åsmund. Og det mest utfordrene er at det er entreprenørene og de store husprodusentene som dikterer premissene om dagen og alt for lite gjøres for alle de hundrede av tømrerbedrifter/Byggmesterbedrifter som ivaretar alle de eksisterende boliger, samt oppføringen av de enkeltstående boligene. Tilsammen omsetter vi mindre byggefirmaer for mer enn entreprenørene, men finner lite støtte og hjelp i Byggmesterforbundet og NHO sentralt. Og liten forståelse hos våre politikere. Hvem skal ta seg av alle de boliger som allerede er bygget? Det ser ut for meg som om hele det styrende systemet har tatt knefall for de med høyere teoretisk utdannelse. Vi har behov for praktikerne og de utførende, de som virkelig kan faget og at det legges tilrette for at kompetanse og yrkesstolthet i det utførende ledd blir verdsatt. Det er en stor forskjell å arbeide på en stor byggeplass og en som arbeider hjemme hos Ola og Kari. Hvorfor har ingen oppdaget det og utviklet programvare, kvalitetsikring og HMS for disse. La de som har et svennebrev og mesterbrev bli tilkjent at de har en kompetanse som verdsettes på en slik måte at det kreves slik kompetanse for å få lov å arbeide på våre boliger. De fleste som driver i dette markedet er helt avhengig av fornøyde kunder, at de leverer riktig kvalitet og har ordnede forhold. De arbeider i det lokale markedet og er helt avhengig av at jungeltelegrafen snakker positivt for å overleve i markedet. Det at de har dokumentert svennebrev/mesterbrev – og opparbeider seg et godt rykte gir garanti for at de leverer et godt produkt. De skal jo ha arbeid videre. Benytter også anledningen til å takke opplæringskontorene for innsatsen de gjør for våre lærlinger og de bedriftene som har lærlinger. De er til stor hjelp og letter arbeidsmengden for bedriftene samtidig som de stiller krav til bedriftene og ivaretar at lærlingene får den nødvendige kompetansen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *