(Illustrasjonsfoto: Dag Solberg)

EBA kjenner ikke til tømreroverganger

Entreprenørene har hatt stort trykk på rekruttering i mange år og er ikke kjent med at mange tømrersvenner og baser har gått fra byggmesterbedrifter til entreprenører i Oslo-området.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen, men forstår at en bedrift er fortvilet om mange har valgt å slutte hos dem, sier direktør Ole Henrik Ystehede i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg i Oslo, Akershus og Østfold (EBAO).

Han kommenterer artikkelen Så mange har gått til storentreprenørene.

 

Snakke næringen opp

– Vi vet at det mangler folk i byggenæringen, sier Ystehede og fortsetter: – Fire av ti bedrifter får ikke ansatt så mange som de ønsker. Det kjenner både entreprenører og byggmestere på kroppen hver dag. Da bør vi ta et felles ansvar for å rekruttere og tiltrekke flere. Det er min overbevisning at dette skjer best gjennom å snakke næringen og hverandre opp, og ikke peke på eller skylde på hverandre, sier direktøren.

Les også: Tredobling av innleie på Østlandet

Forutsetningene stemmer ikke

Ett av spørsmålene ville ikke Ystehede svare på. Han mente «forutsetningene ikke stemmer» i spørsmålet «Hvorfor velger entreprenører å hente tømrere, baser og formenn fra andre bedrifter og ikke bidra mer til utdanning med egne lærlinger og svenner?»

Han forsikrer at entreprenørforeningen har hatt stort trykk på rekruttering i alle de åttte åra han har vært der, og redegjør for noe av rekrutteringsarbeidet entreprenørene gjør.

Les også: Reglene for innleie fungerer dårlig

 

Flere lærlinger enn noen gang

– EBAOs medlemsbedrifter har aldri tatt inn så mange lærlinger som de siste årene. Både i 2017 og 2018 ble det formidlet 220 lærlinger gjennom EBAOs opplæringskontor, Byggopp. Ved utgangen av 2019 er det få lærlinger å oppdrive innen tømrer, betong eller andre bygg- og anleggsfag. De fleste bedrifter ønsker å ta inn flere lærlinger, men de er ikke å oppdrive.

Videre redegjør Ystehede for prosjektet «Vi bygger småhus» som går på det tredje året, læreplassgaranti, bedriftsbesøk, annonsekampanjer i store aviser og på sosiale medier.

 

Ystehede mente det var riktig at han som direktør skulle svare for medlemmene, og ikke en tillitsvalgt som vi ba om å få kontakt med.

2 kommentarer til “EBA kjenner ikke til tømreroverganger

 1. Mulig ikke så rart at foreningen (og deres medlemmer) ikke vet om dette.
  Antar at det er det samme der som i andre sammenhenger.
  At det er flere foretak de ikke har oversikt over enn de som er medlemsbedrifter i EBA.
  Å utgi seg som talerør for en hel bransje er i dag en spenstig øvelse.
  Virkeligheten er vel at langt flere byggforetak som ikke er organiserte – enn de som er det. Og disse gjør vel ofte mye rart som bransjeorganisasjonene ikke kjenner til – eller kan stille seg bak.

 2. I Opplæringskontoret for tømrerfaget i Oslo og Akershus deler vi ikke samme oppfatning som Ystehede. Det er direkte feil når han hevder det ikke er lærlinger å oppdrive. Pr. 28.11 har vi 37 motiverte søkere til læreplass på våre hjemmesider. Mange av disse vet vi også har søkt til entreprenørene for vi oppfordrer alle våre søkere om å gjøre det. Videre har Osloskolen nylig opprettet et VG3-løp i skole for både tømrer- og betongfaget, samtidig som noen med ungdomsrett valgte andre utdanningsløp før de ikke fikk læreplass. Så hvis Ystehede ikke finner søkere vet han ikke hvor han skal lete. Videre er det også en stor andel ufaglærte som jobber for de store entreprenørene gjennom bemanningsbyråer som enkelt kunne fått formalisert sin kompetanse gjennom læreløpet – Fagbrev på jobb.

  Ofte blir mangel på lærlinger brukt som et argument for å ikke innfri kravet til lærlinger i offentlige prosjekter. I hovedstadsregionen stemmer ikke dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *