På Kringsjå i Oslo er 350 hybler i byens høyeste trebebyggelse med inntil 10 etasjer snart ferdige. (Foto: Byggmesteren)

Nå kommer de store, urbane treprosjektene

– Vi ser dette blant annet i Oslo, Trondheim og Stavanger sier professor Marius Nygaard ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Interessen for bruk av tre i store boligprosjekter og næringsbygg øker. En ny, urban trearkitektur er under utvikling og blir et tema på den 5. nasjonale konferansen for trearkitektur som går av stabelen 15. november.

Les også: Trearkitektur er en viktig miljøløsning

Rask utvikling

Gjennombruddet for bruk av massivtre i store studentboligprosjekter ses nå også på Kringsjå i Oslo. Her er 350 hybler i byens høyeste trebebyggelse med inntil 10 etasjer snart ferdige.

– Vi ser at erfaringene fra studentboligene overføres til det større og mer krevende, ordinære boligmarkedet. Store og høye bolig- og næringsbygg  med tre som hovedmateriale er under planlegging og bygging både i Oslo, Trondheim og Stavanger, sier Marius Nygaard, professor på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

– OBOS inviterte i vår til arkitektkonkurranse om en boligblokk på 8 etasjer i massivtre på Manglerud i Oslo. Helen & Hard Arkitekter vant med et prosjekt som viser variasjonsmulighetene i massivtre. De har også, i samarbeid med SAAHA Arkitekter, tegnet SR-banks hovedkontor i Finansparken Bjergsted i Stavanger. En nyskapende trekonstuksjon er et arkitektonisk hovedtema i dette prosjektet, sier professoren.

(Foto: Trearkitektur.no)

– I Trondheim bygger Veidekke ut Lillebyen, et stort  boligområde i privat regi. Her vil de videreutvikle massivtreløsningene fra studentboligene på Moholt. NCC bygger «Valle Wood» som med 6800 m2 og 7 etasjer blir Oslos første, høye næringsbygg i tre. Søyler og bjelker i limtre bærer dekker i massivtre som får påstøp av betong. Lund & Slaatto Arkitekter og Oslotre deltar i prosjekteringen. Utviklingen av nye byggesystemer og ny trearkitektur skjer raskt, og er svært interessant, sier professor Nygaard

 

 

– Christoph Dünser fra Hermann Kaufmann arkitekter i Østerrike har ledet utformingen av mange av kontorets treprosjekter. De kombinerer industriell innovasjon og høy arkitektonisk kvalitet. Dünser forteller om prosjekter og erfaringer på den 5. nasjonale konferansen om Trearkitektur som holdes 15. november på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Her vil også Dan Zohar presentere Haugen/Zohars treposjekter, blant annet ungdomsboligene som fikk NALs arkitekturpris i 2017. Vi ser frem til diskusjon om viktige temaer sier Nygaard.

Kontorbygg for vannkraftverket IZM i Vandans i Østerrike. Tegnet av Hermann Kaufmann Arkitekter (Østerrike). (Foto: Trearkitektur.no)

– Som del av forskningsprosjektet «Wood Be Better» har AHO holdt en serie masterkurs der studentene har utviklet trearkitektur i typiske og krevende bysituasjoner. Kursene har fått stor søkning og mange har valgt å jobbe videre med tre også i diplomoppgavene. Interessen for trearkitektur er stor også på NTNU og BAS, og skolene må samarbeide om å utvikle undervisning og forskning, understreker Nygaard.

 

De som vil høre foredragene og se et utvalg av studentprosjektene arkitektskolene kan besøke den 5. nasjonale konferansen for trearkitektur som går av stabelen 15. november på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Konferansen har etablert seg som det nasjonale møtestedet for alle som er opptatt av dagens og morgendagens fremragende norske trearkitektur.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *