Leilighetskomplekset Forté Living ligger i Melbourne, i Australia og har 23 leiligheter. (Foto: Lend Lease Development)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Møt verdensmestre i trearkitektur

10. juni møtes arkitektene bak noen av verdens største massivtrebygg på den 3. nasjonale konferansen for trearkitektur i Oslo.

Toppmøtet skjer på den 3. nasjonale konferansen for trearkitektur, der man i år setter fokus på større leilighetskomplekser bygget i tre.

Treblokk i Australia

Til konferansen kommer det gigantiske eiendoms- og utbyggerselskapet Lend Lease for å presentere Forté Living, det som i dag er verdens høyeste leilighetsblokk i tre i ti etasjer og en høyde på 32 meter. Leilighetskomplekset Forté Living ligger i Melbourne, i Australia og har 23 leiligheter.

Til konferansen kommer også arkitekt Marina Trifkovic ved Artec arkitekter og ingeniører, som snart overtar verdensrekorden med ”Treet”, en boligblokk i Bergen på 51 meter og 14 etasjer, bygget i blant annet moduler og rammeverk i limtre. Bygget som blir verdens høyeste trebygg eies av Bergen og omegn boligbyggelag (BOB). Bygget blir ferdig i 2015.

 

Tre kjemper møtes

Under konferansen skjer en internasjonalt stafettveksling innen trearkitekturen, der Norge tar stafettpinnen tilbake, den vi hadde i 2005. Den gangen bygget de to norske arkitektene Geir Brendeland og Olav Kristoffersen verdens høyeste boligblokk i Trondheim, med bærende konstruksjon av massivt tre i 5 etasjer.

Bygningen ble oppført på 10 dager og ligger på Svartlamoen. For dette ble arkitektene tildelt Norsk Forms pris til unge formgivere, og i 2014 ble de begge hedret med den gjeve Treprisen under den 2. nasjonale konferansen for trearkitektur.

Boligblokken vekker ennå stor internasjonal interesse, og står i dag som en bauta i utviklingen av norsk trearkitektur.

Pentagon

I Norge står landets største boligblokk i massivtre på Pentagon Studentby i Ås, ved NMBU. Dette prosjektet har blitt karakterisert som nok en milepæl for bygging med massivtre i Norge. Det har skjedd flere innovasjoner gjennom byggeprosessen, som har fungert som pilotprosjekter for framtidige bygg.

Under konferansen skal arkitektene drøfte hvordan bygging av studentboliger av denne type konsepter kan tilpasses vanlig boligutbygging. Det blir blant annet presentasjon av studentboliger fra Ås, Haugesund, Porsgrunn og Trondheim, av blant annet arkitekt Reinhard Kropf ved Helen & Hard – som fikk Treprisen i 2013.

Hvem retter konferansen seg mot?

Konferansen retter seg mot aktører i hele verdikjeden som har grenseflate mot bruk av tre i arkitektonisk sammenheng, det være seg arkitekter, rådgivere, utførende, byggherrer, eiendomsutviklere, ulike aktører i skognæringen, studenter, forskningsmiljøer og nasjonale og lokale myndigheter.

På de to foregående konferansene har det vært overvekt av arkitekter og byggherrer.

Arrangører: Konferansen arrangeres i et samarbeid mellom TreFokus, Norske arkitekters landsforbund, Arkitektbedriftene i Norge, Norsk Treteknisk Institutt og Norske Lauvtrebruk.

Tid for konferansen: Onsdag 10. juni 2015 Kl 08:30-17:00.

Sted for konferansen: MESH i Tordenskiolds gate 3 i Oslo.

Mer om konferansen: www.trearkitektur.no

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *