Her er plattingen med de ulike terrassebordene montert i Oslo. (Foto: Treteknisk)

– Accoya kommer godt ut

Norsk Treteknisk Institutt har testet Accoya-trevirket og 16 andre terrassematerialer utendørs i to år.

Seniorforsker ved instituttet, Ulrich Hundhausen, har doktorgrad innen kjemisk tremodifisering og kjenner godt til modifiseringsteknikken som brukes for å fremstille Accoya.

Målt mot 16 andre

– Acetylering av tre var noe man begynte å eksperimentere med allerede på 1920-tallet. Høy produksjonskostnad, alternativer impregneringer som i dag har blitt forbudt og flere andre faktorer gjorde at acetylbehandling først har fått en fortjent renessanse de senere årene, sier Hundhausen.

Seniorforsker Ulrich Hundhausen i Norsk Treteknisk Institutt ledet studien i Norge. (Foto: Byggmesteren)

– Jeg kjenner godt til modifiseringsteknologien bak Accoya fra tidligere forskning, og jeg var spent på hvordan Accoya vil oppføre seg i forhold til 16 andre terrassematerialer i en utendørstest som Treteknisk startet i 2014, forklarer Hundhausen.

En oversikt over materialene som var med i testen ved Norsk Treteknisk Institutt. Accoya er nummer 16. (Foto: Treteknisk)

– Flest foretrekker Accoya

I en preferansestudie om hvordan kunder oppfatter terrassebordenes utseende mht. sprekkbilde, som nylig ble offentliggjort av Treteknisk, oppga 94% av respondentene at Accoya var materialet som de foretrakk når det gjelder sprekkbilde.

Til sammenligning oppnår hviteik 2%, sibirsk lerk 14% og royal furu 69% etter to års eksponering utenfor instituttets lokaler i Oslo.

 

– Det fins ulike såkalte tremodifiseringsmetoder, felles for disse er at de forbedrer én eller et fåtall av treets egenskaper uten biocider. De fleste tremodifiseringsmetodene, som f.eks. varmebehandling av trevirke, forbedrer holdbarhet mot råte og reduserer svelling og krymping, men det er en misoppfatning blant folk at en reduksjon i svelling og krymping nødvendigvis forhindrer sprekkdannelse i treet, forteller seniorforskeren.

Vel to år etter at terrassebordene ble montert granskes de nøye ut ifra en rekke kriterier, deriblant råte. Ingen av terrassebordene viste tegn til råteangrep høsten 2016. (Foto: Treteknisk)

– I noen typer varmebehandlet trevirke oppstår ofte store sprekker selv om treet ellers beveger seg lite. I Accoya ser man derimot at modifiseringsteknikken har endret begge deler; man får svært lite sprekkdannelse, vridning og bevegelse i treet samtidig som trevirket blir råtebestandig, forklarer forskeren.

Accoya heter her «eddiksyreanhydrid modifisert radiata» og står lengst til venstre i figuren, som viser hvilke terrassebord deltakerne foretrakk mht. sprekkdannelse. (Illustrasjon: Treteknisk)

Kan overmales

Selv om Accoya ikke tar skade av å stå ubehandlet og viser en grå overflate etter noen måneders eksponering, mener forskeren at trevirket med fordel kan overmales eller beises fordi det gir et veldig bra underlag for mange malingstyper.

– Accoyas dimensjonsstabilitet stresser malingsfilmen svært lite, noe som resulterer i lange vedlikeholdsintervaller for overmaling, forklarer Hundhausen.

Les mer om acoya og hva byggevareleverandørene mener hos Treteknisk.

 

 

5 kommentarer til “– Accoya kommer godt ut

 1. Mottok ferdig høvlet Accoya for møbelproduksjon i går. Det kom lett merker. Vil dette avta m tiden eller er det et varig problem?

 2. Hei Dag, her svaret fra seniorforsker Ulrich Hundhausen, Norsk Treteknisk Institutt: – Det er vanskelig å svare på uten å ha sett på merkene. Evt. er det denne typen skjemmende områder som jeg ofte har sett på Accoya trelast. Produsenten forklarer de med at det er harpiks som kommer til overflaten under modifiseringsprosessen. Jeg har dessverre ikke noe dokumentasjon om/erfaring med om denne typen misfarging forsvinner ved innendørsbruk av Accoya.

 3. Hei.
  Håper dere kan svare ang. accoya sin holdbarhet i fuktig vestlandsklima. Ser testen som er utført over 2 år i tørre Oslo-området, men her skrives det ingen ting om misfarging i trevirket og begroing. Er det utført slike tester på våte Vestlandet? Vi planlegger pergola med gulv i accoya, men er blitt sterkt frarådet dette fra byggfirma, p.g.a. flere skrekkeksempler om hvordan Accoya ser ut etter et par år utendørs i fuktig klima. Stygg misfarging i trevirket er det som rapporteres hyppigst.
  -Kan dere si noe om lignende erfaringer, og om m,isfarging er å forvente ?
  -Hva er eventuelt et godt alternativ til Accoya, – trevirke som oppnår en grå patina etter noen år, og som holder seg stabil i farge?
  -Hva er fordeler med varmebahandlet trevirke kontra behandlingsmetode som for Accoya?
  -Har dere erfaringer med Kebony-trevirke m.h.p. holdbarhet i fuktig klima?
  Setter stor pris på svar.

 4. Hei Inger, Byggmesteren er et fagblad og kan ikke fraråde eller gi anbefalinger om bruk av materialer slik du ønsker. Anbefaler at du lytter til råd fra erfarne fagfolk som har bygget lenge lokalt i klima der bygget ditt er. Det er jo de som vil garantere for at resultatet holder seg som avtalt.

 5. Jeg monterte ny terrasse med Acoya. Ferdig i november-desember i fjor.
  Hvordan kan et materiale med en slik høy standard. Begynne og sprekke på flere bordlengder etter så kort tid….?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.