(Illustrasjonsfoto)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Nå bruker en av tre anbudstjenester på nett

Finn.no og Mittanbud.no har blitt enda større innen formidling av håndverkere, viser en ny undersøkelse fra SIFO.

I gjennomsnitt går det litt over to år mellom hver gang Ola og Kari Nordmann trenger en håndverker på besøk i huset eller hytta si. Og de jobbene blir stadig oftere lagt ut på anbudstjenester på nettet.

Nesten doblet

Statens Institutt for Forbrukerforskning publiserte nylig sin undersøkelse om bruken av nettportaler og håndverkstjenester.

– For to år siden oppgav 18 prosent at de brukte en av de tre største anbudstjenestene. I dag er Mittanbud.no alene oppe i denne størrelsesorden mens totaltallet er 32 prosent, altså nesten en tredjedel av alle nordmenn, sier Randi Lavik som er ansvarlig for SIFO-undersøkelsen.

Kjenne noen

Selv om anbudssidene blir stadig mer populære blant nordmenn, foretrekker fortsatt halvparten av oss å engasjere en håndverker vi kjenner fra før.

Men også her har det vært en nedgang fra 63 prosent til 50 prosent. Tips og råd fra venner og bekjente, nettsøk og annonser i avis er fortsatt måter som benyttes for å finne hjelp til oppussing og reparasjoner. Men de minker.

Mittanbud.no

Det er en utvikling som daglig leder Håvard Bungum i Mittanbud.no gleder seg over.

– Vår store fordel er alle evalueringene som tidligere kunder av håndverkerne legger igjen. Det er gull verdt for nye kunder, forteller han.

– Framgangen skyldes at folk opplever det trygt å kunne lese alle evalueringene og referansene fra tidligere kunder, sier Bungum til SIFO.

I dag er det i gjennomsnitt sju tilbakemeldinger per håndverker på de mest brukte tjenestene hos Mittanbud.no. Til sammen har forbrukerne lagt igjen 31.000 evalueringer og de fleste av dem er positive.

Færre klager?

– Vi er overbevist om at evalueringene du kan lese i forkant på mittanbud.no fører til at det blir færre tvister i etterkant. Tvistetallsstatistikken forteller oss det, har Bungum tidligere påpekt. Og det kan se ut som om han har et poeng:

Ifølge SIFOs undersøkelse er nedgangen i henvendelser til Forbrukerrådet nå på ca. 5% fra 2012 til 2013. I 2010 henvendte cirka 4 000 seg om håndverksaker, mens tallet i fjor kom på under 3 700. Det kan trygt antas at det totale antallet håndverksjobber har økt i perioden.

– Ja, vi må anta at slike evalueringer er av det gode, sier direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet Ingeborg Flønes.

– Antall henvendelser til oss om håndverkstjenester blir færre år for år, i alle fall siden 2010. Omtrent halvparten av henvendelsene er av generell art. Den andre halvparten er saker der forbrukeren har kommet opp i problemer etter å ha hatt håndverker på besøk, sier Flønes.

 

Fakta fra undersøkelsen

Det ble spurt om håndverkertjenester (eks. elektriker, maler, snekker, murer eller rørlegger- tjenester) i SIFO-undersøkelsene i 2008, 2012, 2013 og 2014.

Det var omtrent like mange som hadde kjøpt håndverkertjenester i løpet av siste to år i alle disse årene, bortimot 40 prosent.

Det er de som er 30 år og eldre som oftere kjøper slike tjenester enn yngre. Det er imidlertid yngre, oftere enn eldre, som søker aktivt i markedet ved at de prøver å hente inn tilbud fra flere håndverkere.

I 2012 og 2014 spurte SIFO også om hvilke kanaler forbrukerne benyttet for å hente inn tilbud. I 2012 svarte 63 prosent at de brukte håndverkere de kjente, mens 28 prosent svarte annet. «Annet-kategorien» kan innebære at de får tak i håndverkere gjennom kjente, evt. at de søker på internett.

Relativt få hadde gått igjennom annonser eller internettportaler som f.eks. Finn.no, Mittanbud.no eller Anbudstorget.no.

I 2014 hadde bruk av internettkanaler økt. Andelen som hadde brukt Mittanbud.no hadde økt fra 10 prosent i 2012 til 17 prosent i 2014, og Finn.no hadde økt fra 5 prosent i 2012 til 11 prosent i 2014.

De som benytter internett som søkekanal hadde også prøvd å få flere tilbud enn f.eks. de som brukte håndverkere de kjenner. Denne tendensen var tilstede både i 2012 og 2014.

 

3 kommentarer til “Nå bruker en av tre anbudstjenester på nett

 1. Ikke en god nyhet siden man sjelden får tilbakemelding på anbud.
  Videre endres også konkurransevilkår under anbudsrunden.
  Fraråder å bruke slike anbudssider

 2. hei.
  Mange av disse bedriftete driver butikk ut fra en gammel folkevogn ikke betaler skatt og mva er bare utgift for dem. Som privat kunde går mange i den fellen hvor pris er avgjørende. Da kan det hende at det går på kvaliten på jobben. Hverken finn elle anbudstorget stiller krav til de bedriftene som får jobben. F.eks senral godkjenning forsikring ikke mins fagbrev.

 3. Hei.
  Helt enig med Total Mester Rør AS at kundene mange ganger kun ser på pris og ikke kvalitet på oppdraget ,og at Mittanbud og Anbudstorget ikke stiller noe krav til godkjenninger,vi som har alt dette klarer ikke å konkurrere med dem som ikke har alt i orden.Mittanbud har vært flink med at dem som prøver på noe tull av bedrifter blir kastet ut,og dette er bra da får man luket ut dem useriøse bedriftene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *