Stor stas for elektrisk byggevaretransport

To store byggevareprodusenter i Østfold satser på elektrisk produksjon og elektrisitet og biogass til transporten.

Rockwool innvier sin nye elektriske lastebil med ordføreren i Moss som snorklipper onsdag. Produksjonen i fabrikken ble elektrifisert i 2021. Midt i mai åpnet Gyproc i Fredrikstad sin elektrifiserte produksjonslinje. Samtidig viste de fram en trailer som går på biogass.

– Dette er den første biogass-drevne lastebilen vår, og det kommer flere. Dessuten går lokaltransport på Østlandet med elektriske biler, fortalte administrerende direktør Andreas Fritzsønn i eierselskapet Saint-Gobain Byggevarer ved åpningsarrangementet.

 

Døgnkontinuerlig skytteltrafikk

Døgnet rundt, 365 dager i året, transporteres det store mengder med Rockwool isolasjon fra steinullfabrikken i Moss til lageret sju kilometer unna. I løpet av et år tilsvarer dette cirka 65 000 km og 100 tonn CO₂, som nå vil erstattes med strøm. Den nye el-lastebilen som rulles ut på veiene i løpet av uke 22, er en Volvo FM 6×2 Electric med en batterikapasitet på 540 kWh, forteller Rockwool i en pressemelding.

Michael Rasmussen, logistikkdirektør i Rockwool Nordics, mener omstillingen av transportbransjen er på et tidlig stadium, men at det er viktig å teste ut ny teknologi og høste erfaringer.

– Det er viktig for oss å samarbeide direkte med lastebilprodusenter som er i front på feltet, for å finne den mest optimale løsningen i dag. Etter dialog med Volvo er vi nå klare for å teste ut en elektriske lastebil på strekningen mellom fabrikken i Moss og lageret på Vanem.

Kutter utslippene i Moss

Det er ikke bare reduserte klimagassutslipp som motiverer Rockwool til å investere i elektrisk transport. Den nye el-lastebilen vil også bidra til mindre støy og lokalt utslipp i Moss.

Rockwool bruker lastebiler med biogass til lengre transporter. – Et meget godt alternativ som bidrar til betraktelig CO₂-reduksjon og utnyttelse av lokale avfallsressurser, forteller Rasmussen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *