Kommunikasjonssjef Hilde Bergh i Oslo Håndverks- og Industriforeningen overrekker Stockmanns Hammer til elektromontør og tillitsvalgt Kristine J. Wendt. Adam Chylinski var ikke tilstede. (Foto: Byggmesteren)

Kristine og Adam fikk pris fordi de våget å si fra

Kristine J. Wendt og Adam Chylinski er tildelt varsler- og ytringsfrihetsprisen Stockmanns Hammer. Begge viste stort mot og handlekraft når de varslet om forholdene hos sine arbeidsgivere.

Juryen for varslings- og ytringsfrihetspris Stockmanns hammer har besluttet å dele ut to priser for 2019. Disse tildeles elektromontør og tillitsvalgt Kristine J. Wendt og bygningsarbeider Adam Chylinski for sin modige bruk av ytringsfriheten og for å ha varslet om sterkt kritikkverdige forhold i byggenæringen.

Les også: Dugnaden mot arbeidskrim fortsetter

Stockmanns Hammer er en pris opprettet av Stiftelsen Byggfag i 2005 for varsling og ytringsfrihet i arbeidslivet. Prisen er på kr. 25.000,- samt et diplom og en gyllen hammer. Hensikten med prisen er å styrke ytringsfriheten for ansatte i norsk arbeidsliv generelt og i byggebransjen spesielt.

Kristine J. Wendt

Wendt jobber i det store og anerkjente firma Caverion som elektromontør. Hun ble kraftig motarbeidet av ledelsen i Caverion når hun varslet om grove brudd på arbeidsbestemmelsene under byggingen av nye Nasjonalmuseet.

Kristine J. Wendt arbeidet på byggeplassen til det nye Nasjonalmuseet i Oslo. Takket være henne ble det avdekket omfattende og ulovlige brudd på arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven med forskrifter. (Foto: Byggmesteren)

Kristine J. Wendt og montørklubben tok i september 2018 opp forhold knyttet til ulovlig innleie av mekanikere/ufaglærte til elektroarbeid på Nasjonalmuseet. Etter tre måneder fikk de medhold i dette. Seinere tok de opp det de mente var ulovligheter knyttet til innleie fra UAB Caverion Litauen.

Selskapet ble innleid uten samtykke fra klubben og Wendt fikk lite gehør for sitt syn om at lønns- og arbeidsforholdene for de innleide ikke var i henhold til lov- og avtaleverket.

Det var først når LO- koordinator Øyvind Helle i tillegg varslet Statsbygg som byggherre for Nasjonalmuseet, at det ble avdekket omfattende og ulovlige brudd på arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven med forskrifter.

Adam Chylinski

Polske Adam Chylinski var blant de første utenlandske medarbeiderne som Fair Play Bygg Oslo og omegn fikk kontakt med i bemanningsselskapet Fagarbeideren AS. Han fortalte om lovløse forhold i foretaket, og hans varselet førte til avsløring av en større svindelaffære, der en konkursrytter som var fradømt retten til å drive næring og inneha ledende posisjon i noe selskap, drev et bemanningsforetak med over 150 tilsette.

Adam Chylinski arbeidet blant annet på byggeplassen til Politiets nye beredskapssenter. Her fotografert ved en tidligere anledning. (Foto: Byggmesteren)

Fagarbeideren AS utførte arbeid på flere store og prestisjetunge byggeplasser Oslo-området, men leide ut folk i heile landet. Varslerne, med støtte fra Fair Play Bygg, sto fram i VG med sin historie. Oppslaga i VG førte til at politiet startet etterforskning, kemneren slo Fagarbeideren AS konkurs, samt at både entreprenørene, NHO Handel og service og politikerne måtte gjennomgå rutiner og regelverk for å hindre at slik skjer på nytt. Adam Chylinski og en kollega har anmeldt ledelsen i Fagarbeideren AS for brudd på straffelova § 257 om menneskehandel og tvangsarbeid.

– Forholdene som ligger til grunn for disse to prisene viser, på to ulike vis, at useriøse arbeidsforhold, sosial dumping og direkte arbeidslivskriminalitet kan infiltrere selv arbeidsplasser der man skulle forvente at alt var under full kontroll. Slik sett dokumenterer dette viktigheten av modige ansatte som tør å si fra om uverdige forhold i arbeidslivet, skriver juryen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *