Lars Mamen er daglig leder i foreningen Fair Play Bygg - Oslo og omegn. (Foto: Byggmesteren)

Dugnaden mot arbeidskrim fortsetter

– Problemet er verre enn jeg hadde forestilt meg. Nå må alle seriøse håndverkere og innkjøpere bidra i dugnaden mot a-krim og sosial dumping, sier daglig leder Lars Mamen på Fair Play Bygg – Oslo og omegns første årskonferanse.

Etter sitt første driftsår bekrefter Fair Play Bygg at prosjektet er viktig og må fortsette. Daglig leder Lars Mamen har oppnådd tillit hos utsatte arbeidsfolk og politi samt skapt stor oppmerksomhet om arbeidslivskriminalitet på Østlandet.

Les også: Flest kriminelle nettverk i byggebransjen

Du kan lese hva Fair Play Bygg – Oslo og omegn utrettet i 2019 her (pdf).

Byggebransjen kan gjøre mye mer

I 2019 videresendte Fair Play Bygg over 220 tips til A-krimsenteret i Oslo. Mange ganger har de hjulpet grupper av bygningsarbeidere som er blitt utnyttet i byggenæringen.

– Veien er blitt til mens vi har gått. Jeg hadde kanskje trodd at jeg ville være mer ute på byggeplassene, men så har vi greid å markedsføre Fair Play Bygg så bra at tipsene kommer, sier Mamen til Byggmesteren.

– Myten om den lykkelige svartarbeideren som tjener grovt i Norge og så lever i sus og dus i hjemlandet, er falsk. Håndverkerne utnyttes av kriminelle bakmenn som tar hele profitten, sier Mamen på årskonferansen. (Foto: Byggmesteren)

På mange byggeplasser og miljøer tør utsatte arbeidere ikke snakke fritt. Mamen har derfor hjulpet utsatte arbeidere for å få tillit og så tips om de kriminelle nettverkene og bakmennene.

– Vi har jobba mye for å skape tillit til oss. Nå ryktes det at det hjelper å kontakte Fair Play Bygg. De ser at vi har hjulpet mange med advokatbistand, lønnskrav og lignende når det har vært nødvendig. De trenger sosial og juridisk støtte for å komme seg unna disse negative, kriminelle miljøene. Alle som får hjelp, ønsker seg ut – det er ingen som ønsker å jobbe og leve under slike forhold, forklarer den faglærte tømreren.

– Det er viktig å si at mange bedrifter i byggebransjen er dønn seriøse og gir unge mennesker en god start på arbeidslivet. Det er disse bedriftene vi skal kjempe for og sikre like konkurransevilkår, sier daglig leder Lars Mamen i Fair Play Bygg – Oslo og omegn.

I fjor fikk Fair Play Bygg inn flest tips om arbeid i ROT- markedet utført av små og mellomstore bedrifter, men det ble også varslet om flere offentlige byggeprosjekter eller der regnskapskontoret er blant de «seriøse» i sin bransje.

Problemene som Fair Play Bygg kjemper mot er ikke begrenset til hovedstaden.

– Byggenæringa i hele Norge utfordres av svart arbeid og kriminelle. Dette er ikke et Oslo-fenomen. Som regionalt verneombud var jeg ofte innom hyttemarkedet i Buskerud som har de samme problemene som storbyene våre, sier Mamen.

Bygningsarbeideren Adam Chyliński fra Polen forteller hvordan han og kollegaene ble grovt utnyttet av firmaet Fagarbeideren AS, som var medlem i NHO Service og Handel. Flere av arbeiderne har nå anmeldt firmaet for menneskehandel. Bakmannen har fjorten konkurser bak seg, er ilagt karantene fire ganger men skifter bare navn og starter opp på nytt. Bakmannen har vært involvert i Follo-banen, plassen utenfor Operaen, politiets beredskapssenter og flere veiprosjekter.

De kriminelle går dit penga er.

– Derfor er problemene størst i Oslo-området, siden det er større profitt å hente her, men det er ikke en grend i Norge som ikke vil oppleve dette før eller senere, fastslår Mamen som håper at enda flere vil hjelpe og tipse Fair Play Bygg i 2020.

– Dette greier ikke jeg aleine. En dugnad er sånn at noen må arbeide frivillig for fellesskapet. Alle må bidra. Innkjøpere og alle seriøse håndverkere. Selv om du ikke er en del av det svarte markedet, så kan du bruke øynene og oppdage noe. Send meg tipset om hva du har sett, så er også du med på dugnaden. Fair Play Bygg – Oslo og omegn blir sterkere jo flere som bidrar, sier daglig leder Lars Mamen.

Fra toårig prosjekt til forening

Fair Play Bygg – Oslo og omegn har både eiere og et styre med en langsiktig plan. Ved oppstarten i 2018 var tiltaket et prosjekt, men rett før årskonferansen ble Fair Play Bygg – Oslo og omegn formelt stiftet som forening.

– Et prosjekt har en slutt og vi ser nå at dette må fortsette lenger enn de tre årene vi planla for. Da er det naturlig at Fair Play Bygg – Oslo og omegn blir til en forening og en egen organisasjon, sier styreleder Harald Hansen.

Tømrer Alexander Wøien er valgt inn i styret som representant for Fellesforbundet avdeling 601.

– Skal yngre håndverkere ha en sjans til å etablere seg og stifte nye bedrifter må konkurransen bli sunn igjen. Da må huseiere og innkjøpere skoleres, sier styreleder Harald Hansen og styremedlem Alexander Wøien i Fair Play Bygg- Oslo og omegn. (Foto: Byggmesteren)

Wøien og Hansen er opptatt av å få sunnere konkurransevilkår i privatmarkedet.

– Fair Play Bygg skolerer huseiere og innkjøpere som borettslag til å bli mer bevisste på hvem de kjøper håndverkertjenester av. Det mener jeg er det viktigste for bransjen vår, sier Wøien.

For ti år siden kunne en ung tømrer- eller byggmester i Oslo starte sin egen bedrift og ha gode sjanser i markedet.

– Nå utkonkurreres de unge håndverkerne av billig arbeidskraft. Et eksempel er kostnadene ved stillas og sikring. De seriøse som priser jobber med god sikring taper i et marked der kjøperne ikke bryr seg om sikkerheten til de utførende. Bare her har vi et ekstremt forbedringspotensiale, sier tømrer Alexander Wøien.

Lærte etter tips: Entreprenøren NRC Group forteller om hvordan de ble varslet av Fair Play Bygg om en useriøs underentreprenør som utnyttet sine arbeidere. Firmaet har skjerpet sine rutiner og innser at det ble veldig dyrt å velge den billigste.

A-krim sakene som får mest oppmerksomhet handler om grove kriminelle, vold og offentlige innkjøpere. Men brorparten av arbeidslivskriminaliteten foregår ute i de tusen hjem som pusser opp.

– De verste sakene er det lettere å få mediene til å skrive om og få politiet til å aksjonere på. Men skal vi få rydda opp må vi begynne i bånn og få skuffa vekk den verste møkka. Fair Play Bygg skal jobbe enda hardere mot ROT-markedet, men fokus på de verste sakene kan også vekke huseierne og få dem til å velge skikkelige fagfolk neste gang, sier styreleder Harald Hansen.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.