Huset fra 1970-tallet er oppgradert med etterisolerte vegger og tak, nye vinduer og dører, og tilfredstiller nå kravene i TEK 17.

1970-tallshus etterisolert til TEK17

Som en pilot for Glavas nye fasadeelementer, er et 1970-tallshus i Askim etterisolert og energirehabilitert til dagens TEK17 standard.

Huset var trekkfullt, men har nå redusert netto energibehov til en tredel av hva det var.  Nå har det bestått tetthetsmålinger til meget godt. Det vil si 0,6 luftskifter i timen som tilsvarer passivhuskrav.

 

Christer Kemi viser klima- og miljøminister Ola Elvestuen at det er lett å feste elementene.

To nye piloter

– Med dette huset viser vi at det er mulig å spare mye energi med raske og effektive tiltak, fortalte Jon Karlsen, administrerende direktør i Saint-Gobain Glava, da han tirsdag hadde besøk av klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

– Vi vil gjennomføre to piloter til før vi går vi nå i gang med testprosjekter i stor skala. Det ene pilotprosjektet er etterisolering av vårt eget kontorbygg, som vi er i gang med. Det andre blir et rekkehus med fire enheter. Begge prosjektene ligger ved fabrikken vår i Askim, sier han.

Han la til at det er 7 – 800 000 boliger som trenger energioppgradering og som han mener disse systemene er godt egnet til.

 

 

Monterer enkelt og effektivt

– Vi har lagd vedlikeholdsvennlige elementer med isolasjon, luftelag og fasadeplater eller annen fasadekledning. De er enkle å håndtere for én håndverker alene og de festes raskt med skruer. De kan også lett tilskjæres til dør- og vindusåpninger. Derfor er elementene raske og effektive å montere, slik at den utvendige delen av en energioppgradering kan gå fort unna, sa han.

I møtet med klima- og miljøministeren minnet han om at boligeierne vil trenge et puff for å komme i gang.

– Støtte- eller tilskudd, sammen med opplysninger om denne fasadeløsningen, kan få fart på etterisoleringen. Støtten trenger ikke være så stor, men kundene må få informasjon om den, mente Karlsen.

Les mer om fasadeelementene her

 

Fasadeelementene kan kles med plater eller trekledning som det er gjort i forsøkshuset.

Dette er gjort i 1970-tallshuset

Utvendig er gammel kledning revet av og nye fasadeelementer med 10 cm pluss fem cm isolasjon lagt utenpå de opprinnelige 10 cm isolasjon. Tak er skiftet og etterisolert.

Vinduer og dører er skiftet. Balansert ventilasjon er installert.

 

Dette ble resultatet

Beregninger før og etter tiltakene viser at netto energibehov blir redusert fra 270 kWh/m² til 99,6  kWh/m². Tetthetsmåling før tiltakene viste 2,8 luftskifter i timen. Nå er huset målt til 0,6 luftskifter.

Megler har taksert boligen før og etter tiltak.

– Vi kan konkludere med at verdiøkningen er større enn kostnadene knyttet til energioppgraderingen, sier en fornøyd Glava-sjef.

 

Fakta: Netto energibehov og tilført energi

Netto energibehov er bygningens behov for energi til oppvarming, ventilasjon, tappevann, belysning, utstyr, kjøling med tilhørende hjelpemidler, estimert ved standardisert bruk av bygget og ved gitte krav til inneklima.

Tilført energi er nødvendig tilført energi for å dekke byggets energibehov (netto energibehov) der man også tar hensyn til energiforsyningssystemets systemtap i forbindelse med produksjon, distribusjon og lagring.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *