Klima- og mijøminister Ola Elvestuen diskuterer Enovas støtteordninger med Glavasjef Jon Karlsen (ryggen til) og Ole-Jacob Huuse i Bolig Enøk.

Elvestuen vil ikke detaljstyre Enova

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen ser at energieffektivisering er viktig for å nå klimamål, men vil ikke detaljstyre Enovas innretning av støttemidler.

Det gjorde han klart etter en omvisning og presentasjon av en ny etterisoleringsløsning med fasadeelementer på Glavas fabrikk i Askim tirsdag formiddag.

– Regjeringen har valgt å tildele Enova 250 millioner kroner til støtte til energisparetiltak i private boliger. Men ansvaret for hvordan pengene disponeres, må vi overlate til å Enova, sa klima- og miljøminister Elvestuen (V).

– Kan ikke Enova instrueres til å sette inn mer på energieffektivisering og etterisolering av boligmassen?

– Vi følger med på hva Enova gjør, men vil ikke gripe inn og detaljstyre innretningen på støtteordningene, sa Elvestuen.

Les også: Enova flyter over av midler, men har lite støtte til boligeiere

Daglig leder i Bolig Enøk Ole-Jacob Huuse forklarer Elvestuen hvordan fasadeelementene er bygd opp.

Mange hus lekker

– Vi har utviklet et raskt og effektivt system som kan stoppe omfattende varmelekkasjer fra de 7–800 000 eksisterende boligene som burde vært etterisolert. Boligeierne trenger insentiver for å komme i gang, poengterte verten for besøket, administrerende direktør Jon Karlsen i Saint Gobain Glava, da han viste rundt på fabrikken og to pilotprosjekter for det nye etterisoleringssystemet.

Den ene piloten er en enebolig fra 1970-tallet som er etterisolert og kledd med fasadeelementene. De består av isolasjonsmatter som er stuket, det vil si at de har stående, stive fibre utvendig kledning som her er plater og impregnert kledning, og et luftesjikt.

– Etter full etterisolering av tak og vegger, skifte av vinduer og dører og montering av balansert ventilasjon, blir dette som et moderne TEK17- hus, forklarte Karlsen.

 

 

Ser et stort potensial

Elvestuen takket for seg med å konstatere at eksisterende bygninger har et stort energisparepotensial og at energieffektivisering kan være viktige bidrag til å nå Stortingets mål om 10 TWh spart energi i eksisterende bygninger innen 2030.

– Glava er en viktig del av dette, og jeg er fascinert av at det er returglass som brukes som råvare til isolasjonen. Dermed er bedriften en del av sirkulærøkonomien, mente Elvestuen før han og følget reiste videre til andre Østfold-bedrifter.

 

– Det er fascinerende at råvaren er returglass, kommenterte miljøminister Ola Elvestuen på befaring i fabrikken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *