Finansminister Siv Jensen fikk omvisning i fabrikken i Askim sammen med NHO. Hun viste stor interesse for hvordan man kan få ned energibruken i Norge, som er langt høyere enn i sammenlignbare land. (Foto: GLAVA)

Åpen for å vurdere ordningene

Finansminister Siv Jensen besøkte GLAVA og uttalte at det er blitt for vanskelig for vanlige boligeiere å få gode nok energiråd.

– Som boligeiere er vi ikke kyndige på disse tingene. Vi vet bare at vi må gjøre noe – ikke hva. Det er heller ikke lett å finne gode råd når man setter seg ned for å undersøke. Vi må ha forbrukervennlig informasjon og strømlinjeformete ordninger, sier Siv Jensen ifølge GLAVAs nettsider.

Les også: – Vi må energieffektivisere flere bygg

Støtte til eldre hus

Finansministeren var tirsdag invitert til Østfold av NHO for å bli bedre kjent med næringslivet i fylket. Hos GLAVA fikk hun en omvisning i produksjonen, etterfulgt av en snik-kikk på forsknings- og utviklingsprosjekter. Deretter ble det en diskusjon om hvordan man kan få ned energibruken i Norge, som er langt høyere enn i sammenlignbare land.

Her var GLAVA-sjef Jon Karlsen like tydelig som da han utfordret alle de politiske partiene i valgkampen: Hvordan få til støtteordninger som er enkle nok til at vanlige folk som bor i eldre hus, kan søke støtte til å gjøre enkeltstående energitiltak som monner?

– Vi i industrien skal gjøre vårt

– Nye hus er mer enn gode nok, men det er i de eldre husene der folk flest bor, at potensialet til besparelser ligger. Da må vi gjøre det enklere å sette i gang. Dessverre gis det i dag støtte bare til omfattende prosjekter fjernt fra hva vanlige folk har mulighet til. Og de som får støtte, har gjerne en så sterk interesse og økonomi at de hadde gjort det uansett, sier Karlsen.

– Det er i de eldre husene der folk flest bor, at potensialet til besparelser ligger. Da må vi gjøre det enklere å sette i gang, sier Karlsen.

 

Trenger bare et ROT-fradrag

Stortinget har tidligere vedtatt å redusere energibruken i bygg med 10 TWh innen 2030. Veien går gjennom de 700.000 privatboligene som er bygget i en tid med helt andre energikrav. I praksis bruker disse så mye kWh per kvadratmeter, at man verken trenger ny teknologi eller totalrenovere til passivhus for å få resultater.

– Vi er virkelig villig til å satse, og har et stort virkemiddelapparat som vi tilfører veldig mye penger. Da er jeg opptatt av at vi alltid er åpne for å gå gjennom ordningene, sa Siv Jensen da hun besøkte GLAVA. (Foto: GLAVA)

– Arnstad-utvalget har pekt på incentiver som nøkkelen for å få dette markedet i gang. Vi mener derfor at Enova-støtte må vris slik at det også gis støtte til enkelttiltak som å etterisolere en vegg. Og da står vi i industrien klare til å gjøre vår del, og utvikle nye løsninger som gjør det enda billigere og enklere igjen, sier Karlsen.

– Se hva som virker

Reduksjon av energibruk i bygg er også en del av klimapolitikken. For ved å slutte å fyre for kråka, frigjøres den rene strømmen som både Norge og resten av verden trenger når utslippstunge bransjer skal elektrifiseres.

I tillegg kommer forsyningssikkerhet. I dag er ikke strømnettet i Norge dimensjonert for å ta unna de effekt-toppene som kommer når for eksempel stadig flere skal lade elbiler hjemme om natta. Å investere i mer kapasitet, blir dyrt.

– Det er det greit at dere er tydelige på. For vi er virkelig villig til å satse, og har et stort virkemiddelapparat som vi tilfører veldig mye penger. Da er jeg opptatt av at vi alltid er åpne for å gå gjennom ordningene, se hva som virker og eventuelt justerer. Det vil jeg ta videre med tilbake til mine folk, sier Siv Jensen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *