- Det vi er mest bekymret for er at vi ikke får med oss alt, sier Roger Andersen. (Foto: NTF)

– Funksjonskrav stopper ikke byggefeil

– Våre takstmenn ser mange skader og byggefeil nå. Funksjonskravene bidrar til dårligere kvalitet, sier Roger Andersen i Norges Takseringsforbund (NTF).

Ifølge SSB ble det gjort byggefeil for 17 milliarder kroner i 2016.

Andersen og takstmennene i NTF ser at mye dårlig håndverk er en av årsakene, og mener at mange av disse feilene kunne vært unngått med strengere krav til utførendes kompetanse og dokumentasjon av dette

For liten kontroll

– Med jevne mellomrom hører vi med våre 1100 medlemmer hvordan ståa er. I denne dybdeundersøkelsen svarte rundt 200 takstmenn blant annet på byggefeil, sier Andersen til Byggmesteren

43 prosent av de spurte takstmennene i dybdeundersøkelsen fra NTF svarer at mer enn halvparten av tilfellene der de trekker ned tilstandsgraden skyldes dårlig håndverkerarbeid.

– Det er mange seriøse aktører som gjør arbeidet ordentlig – men det er så mange andre der ute som ikke vil. De har hverken kunnskapen eller lyst til å levere kvalitet, sier Andersen som synes det er vanskelig å fastslå at det blir «mer dårlig håndverk».

– Det er vanskelig å si sikkert, blant annet fordi vi ser så mange nybygg nå. Med nytt kommer det mye godt, men også veldig mye dårlig. De useriøse bruker ikke tiden som er nødvendig for å sette seg inn i produktene de bruker. Det slurves og jukses og folk blir dessverre lurt.

Funksjonskrav ikke nok

Andersen er frustrert over funksjonskravene og en garantitid som er for kort til at byggeskader påvises.

– Jeg mener det burde innføres minimumskrav, det hadde gjort det mye enklere. Funksjonskrav som bare skal tilfredsstilles på en eller annen måte, åpner for mye rart. Kun funksjonskrav alene bidrar til dårligere kvalitet.

 

 

Andersen mener at dagens garantitid på fem år er for kort.

– Den bør være på ti år, slik at garantien gjelder når skader som skyldes dårlige produkter og utførelse vises. Ofte går det en stund før dette blir synlig, forklarer Andersen.

Han kan bekrefte at våtrom fortsatt er det som jukses mest med og der NTF´s medlemmer finner flest feil.

Hvor er dokumentasjonen?

Svært mange takstmenn spør boligeier om de har dokumentasjon på utførelsen. Noen få har veldig god orden, men de aller fleste har ingen dokumentasjon på utført arbeid i sin bolig.

– Det er jo ikke et krav i dag, noe som myndighetene har ansvaret for. Det må stilles større krav: Ikke bare til håndverkeren, men alle. Når et bad koster 2 – 300 000 kroner uten krav om dokumentasjon, det oppdages feil og badet må gjøres på nytt. Forsikring, rettssaker og gjenopprettinger utgjør en stor del av kostnadene som SSB viser til – og her er manglende krav til dokumentasjonen en viktig årsak, sier Andersen.

Han tror de 17 milliarderene som gikk tapt på byggeskader i fjor kan øke fremover.

– At produkter skal fungere sammen på en eller annen måte, er ikke sterkt nok. Så denne utviklingen kan fortsette og bli enda verre. At man ikke har et krav til den som utfører arbeidet, men bare til produktet henger ikke på greip, mener takstmann Roger Andersen i NTF.

 

 

En kommentar til “– Funksjonskrav stopper ikke byggefeil

  1. Her anføres 2 feil i artikkel: 1. Funksjonskrav skal alltid defineres med et ytelseskrav. Dette må også dokumenteres ref TEK10. Videre er et generelt dok krav til arbeider generelt. Kan tenkes at feilen ligger på den som har skrevet intervjuet med NFT representant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *