- Utfordringene er blitt mer alvorlige, sa direktør for arbeidslivspolitikk i NHO Svein Oppegaard etter møtet. Foto NHO.

NHO vil ha tiltak mot sosial dumping

LO og NHO hadde et ønske da de møtte statsministeren: Flere tiltak som kan bekjempe arbeidsmarkedskriminalitet.

NHO følger dermed etter LO, som før påske sendte regjeringen et brev med sju forslag til tiltak.

Felles møte og mål

Utgangspunktet for møtet i statsministerens representasjonsbolig forrige uke er en felles oppfatning i LO og NHO om at det brer om seg med useriøse og ulovlige lønns- og arbeidsforhold, skatteunndragelser, smuglergods som innsatsfaktorer og hvitvasking.

Statsministeren inviterte partene og på møtet ble de konkrete forslagene fra LO og NHO diskutert.

Ønsker tiltak

Oppegaard mener det viktig å påpeke at store deler at norsk arbeidsliv for det meste følger reglene.

– Økokrim og Kripos har blinket ut noen bransjer der omfanget av sosial dumping er tydeligst: Renhold, bilvask, transport, bygg og uteliv er blant dem. Vår kommentar til statsministeren er at her kan vi bidra til at noe blir gjort, sa han.

Oppegaard understreket at NHO vil medvirke til en styrket innsats mot slik kriminalitet:

– Vi er opptatt av et seriøst arbeidsliv og har, i likhet med LO, inntrykk av at utfordringene er blitt mer alvorlige.

Åpen for almenngjøring

Et sentralt virkemiddel for LO i kampen mot sosial dumping har vært allmenngjøring av tariffavtaler. NHO har tidligere motarbeidet allmenngjøring blant annet i verftssektoren, men er ikke avvisende i utgangspunktet;

– Vi får se hvordan begjæringen ser ut, så det vil jeg ikke forskuttere, sa Oppegaard til Klassekampen.

På spørsmål om almenngjøring er et godt virkemiddel, svarte Oppegaard:

– Spørsmålet er hva som kan allmenngjøres. Vi har vært kritiske til noen av vedtakene, blant annet i renhold, der man allmenngjorde normallønn. Men der var bransjen opptatt av å få det, så der var det en viss uenighet internt i NHO.

 

– Man må ikke anlegge dette for vidt og bredt, men være selektiv i virkemidlene man bruker, i stedet for å være generell og treffe tilfeldig, sier Oppegaard.
– Man må ikke anlegge dette for vidt og bredt, men være selektiv i virkemidlene man bruker, i stedet for å være generell og treffe tilfeldig, sier Oppegaard. Foto NHO.

Mye kan gjøres

Ett av tiltakene som ble lagt frem på møtet av LO, er at det skal være grenser for antall ledd i kontraktskjedene. Dette har ikke NHO tatt stilling til, men mener at som prinsipp skal dette være fritt og uregulert.

– Bransjeprogram er et godt eksempel på selektive tiltak som NHO ønsker seg. Vi kjenner det godt fra renhold, med godkjenningsordninger og ID-kort. Vi vet at noen bransjer ønsker egne tiltak.

– For eksempel mener en del i byggenæringen at man må gjøre noe med antall ledd i kontraktskjedene. Det er utenkelig i andre bransjer. Da kan man ikke gå bredt ut, men treffe bransjene det gjelder, sa Oppegaard til Klassekampen.

– Bransjeprogram er et godt eksempel. Vi kjenner det godt fra reinhold, med godkjenningsordninger og ID-kort. Vi vet at noen bransjer ønsker egne tiltak. For eksempel mener en del i byggenæringen at man må gjøre noe med antall ledd i kontraktskjedene. Det er utenkelig i andre bransjer. Da kan man ikke gå bredt ut, men treffe bransjene det gjelder. – See more at: http://www.klassekampen.no/article/20140502/ARTICLE/140509997#sthash.8Feo8AYV.dpuf
– Bransjeprogram er et godt eksempel. Vi kjenner det godt fra reinhold, med godkjenningsordninger og ID-kort. Vi vet at noen bransjer ønsker egne tiltak. For eksempel mener en del i byggenæringen at man må gjøre noe med antall ledd i kontraktskjedene. Det er utenkelig i andre bransjer. Da kan man ikke gå bredt ut, men treffe bransjene det gjelder. – See more at: http://www.klassekampen.no/article/20140502/ARTICLE/140509997#sthash.8Feo8AYV.dpuf

LO ønsker kraftigere tiltak mot konkursryttere. Det ønsker NHO også.

– Her ser vi at politiets etterforskningskapasitet er begrenset. Da avdekker man heller ikke flere tilfeller som kan gi konkurskarantene, sa Oppegaard.

 

– Bransjeprogram er et godt eksempel. Vi kjenner det godt fra reinhold, med godkjenningsordninger og ID-kort. Vi vet at noen bransjer ønsker egne tiltak. For eksempel mener en del i byggenæringen at man må gjøre noe med antall ledd i kontraktskjedene. Det er utenkelig i andre bransjer. Da kan man ikke gå bredt ut, men treffe bransjene det gjelder.

– See more at: http://www.klassekampen.no/article/20140502/ARTICLE/140509997#sthash.8Feo8AYV.dpuf

Du kan se mer fra møtet i dette videointervjuet fra NHO TV.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *