Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Energikrav kan knekke trevinduer

De nye energikravene i byggeforskriftene kan ta knekken på de tradisjonelle vinduene med sprosser, fastslår en av produsentene. I dag er det bare én av 120 vindusprodusenter som er forberedt, og kan klare de nye kravene.

Ifølge ta.no kan strengere energikrav bli et problem for norskproduserte trevinduer med sprosser.
I de nye energikravene i byggeforskriftene skal vinduer ha en u-verdi på 1,2, mens dagens krav er 1,6.
– Vi kan ikke klare et krav på 1,2 med vinduer i tre. Vinduene kan heller ikke ha gjennomgående sprosser eller åpningsmulighet, sier daglig leder ved Bjervamoen trevarefabrikk i Lunde i Telemark, Hans Olav Bastiansen.
Å øke til tre- eller firelags glass, vil gjøre vinduene svært dyre og tunge. Kostnadene er en av grunnene til at bransjen frykter for å bli utkonkurrert av importerte plastkarmer.

– Vi kan klare en u-verdi på 1,4, men vi frykter at importerte plastvinduer vil overta markedet fordi det er lettere å lage tette vinduer med pvc. Tre har begrenset isolasjonsmulighet, forklarer vindusprodusenten i Lunde.

– Å lage plastkarmvinduer her i stedet, er helt utenkelig. Da må hele maskinparken byttes ut. Jeg har nylig investert tre millioner kroner for å dekke etterspørselen etter tradisjonelle trevinduer, avslutter Hans Olav Bastiansen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *