– Dette er bindingsverket til en vinterhage som skal bygges på her, forklarer Fredrik Hummelvold Hillestad.

Lærlinger med sans for tradisjonshåndverk

Ni års aldersforskjell, men sansen for tradisjonelle byggemåter har de felles, Joakim Langseth (28) og Fredrik Hummelvold Hillestad (37).

Joakim startet som voksenlærling hos Ansnes Entreprenør i sommer, mens Fredrik har gått i lære i tre år og nærmer seg svenneprøven.

– Jeg fikk tilbud om læreplass da jeg skrev i søknaden at jeg er opptatt av tradisjonshåndverk. Det er veldig spennende å gå i lære her, sier Joakim Langseth.

Les også: Nå er lærdom fra tidligere tiders kriser god å ha

Han er sammen med to erfarne tømrere på et nytt tilbygg til et eldre hus i Rælingen, øst for Oslo.

Lærlingen bakser med noe gulvspon i andre etasje på tilbygget da vi er på besøk.

 

Må lære nye byggemåter

– Her bygger vi med precut og moderne materialer. Det skal jo læres det også, og blir vel grunnlag for andre typer arbeid som jeg helst vil jobbe med i framtida. Restaurering ville vært veldig gøy å få være med på, synes han.

– Uten erfaring med elektrisk verktøy fra før, er det godt å kunne spørre instruktør Andrus Virumäe om råd, fastslår Joakim Langseth.

Langseth hadde liten erfaring med tømrerfaget, han kom fra jobb som miljøarbeider i en omsorgsbolig. Alle elektriske verktøy var nye for ham da han begynte i lære.

– Men han er ivrig etter å lære, spør ikke så ofte om hjelp, han vil helst prøve selv, smiler instruktøren, estiske Andrus Virumäe.

 

Ser til japansk byggetradisjon

Det er tidlig i læretida, men Joakim Langseth har tenkt seg hvor han vil når svennebrevet er i boks:

­ – Jeg vil gå videre til utdanning i tradisjonelt bygghåndverk på NTNU. Jeg er veldig interessert i det og særlig japanske byggemåter som er brukt i templer og andre tradisjonelle bygg i Japan. Nå har jeg lært japansk i tre år, og drømmer om å reise dit en gang og praktisere faget der, sier Langseth.

– Jeg gleder meg til å være med på restaurering, men ser at det er nyttig å lære å bygge med moderne materialer, sier Joakim Langseth.

Tømrerfaget er et superriktig valg

– Permittering under koronaen ble et hell i uhell for meg, forteller Fredrik Hummelvold Hillestad. For tre år siden begynte tidligere salgs- og markedsføreren i lære som 34-åring.

– Via en tidligere klassekamerat som er tømrer i Ansnes Entreprenør, kom jeg på at tømrerfaget kunne være noe for meg. Det har vist seg å være et riktig, super-riktig, valg, fastslår han når vi møtes på en byggeplass på Trosterud i Oslo. Der bygger firmaet om og bygger på et hus i ble laft fra 1600-tallet.

– Det er riktig, super-riktig, for meg å bli tømrer, sier 37-årige Fredrik Hummelvold Hillestad. Om et halvt års tid skal han opp til svenneprøven.

Fra råteskadd laft til vinterhage

– Vi jobber veldig variert med restaurering og andre eldre teknikker. Jeg veksler mellom to byggeplasser. På det ene stedet, som ligger uveisomt til inne i Lillomarka, er jeg med en lafter i firmaet for å reparere råteskadde stokker i et laftehus. Her på Trosterud skal gulv og tak forsterkes, og jeg holder på å sette opp bindingsverk til en vinterhage som skal bygges på den ene kortveggen.

Gamle laftestokker må tilpasses nye materialer.

– Jeg liker å arbeide med hendene og se at vi kommer litt videre for hver dag som går. Det gir en mestringsfølelse å bygge slik det skal gjøres.

– Hva har du tenkt til å gjøre etter svennebrevet?

– Jeg vil være her, å være tømrer er så pass gøy at jeg gjerne vil fortsette med det!

Kler seg mot krisedager

– Regn og kulde skremmer ikke en som er vant til å sitte på et varmt kontor?

– Jeg har nok grua meg til ubehaget, men det gjelder å kle seg godt. Det blir noen krisedager, men jeg liker å stå i det og slite meg gjennom! forsikrer Hummelvold Hillestad.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *