Vinslottet slik en drone fanger det opp. På taket av tapperiet er det bygd leiligheter med en usjenert hage. (Foto: Bergknapp)

BM 0223: Nytt liv til gamle bygg

Hva betyr økt ombruk av næringsbygg til boliger for håndverkere? I BM 0223 blir du med Tjukkesnekker´n på bygningsbevaring i Enebakk, ser an det voksende boligbehovet i Arendal og lærer hvordan gipsavfall på byggeplassen reduseres stort med hardere plater og lur skjøting.

– Slike transformasjoner er framtida, mener daglig leder Lasse Johansen i Solid Entreprenør som var utførende da Vinmonopolets tapperi i Oslo ble bygd om til Vinslottet for oppdragsgiver Höegh Eiendom.

Bærekraftsansvarlige Jennifer Lamson og Line Karlsen på besøk i det transformerte tapperiet på Hasle i Oslo.

Han er positivt innstilt til at slike næringsbygg kan bli boliger.

– Skal vi nå ambisiøse klimamål, kan vi ikke bygge så mye nytt. Vi må bygge om bygninger vi allerede har. Vinslottet er et bevis på at det går an å transformere næringsbygg med unik historie til kjøpesenter og boliger med høy bokvalitet som er salgbare og attraktive, mener han.

– Dette er bærekraftig utvikling av hele området, ikke bare av den eksisterende bygningsmassen i tapperiet, fastslår Jennifer Lamson og Line Karlsen.

Teglsteinsvegger og store vinduer med ruter trekker linjer til Vinmonopolets tapperi slik det ble bygd en gang på 1930-tallet. I andre etasje og to og tre etasjer oppå bygget er det bygd til sammen 220 leiligheter.

Ombruk er en av framtidas løsninger for å redusere utslipp og bruken av ressurser, mener Lamson og Karlsen. Om håndverkerne har kompetansen.

– Transformasjon av næringsbygg til andre formål, stiller større krav til de utførende. Vi vil trenge gode håndverkere som ser løsninger underveis, ikke bare utfordringer. De forstår systemene og ser helheten. Det kommer til å gå flere timer til håndverk fordi det vil være mer komplekst enn om vi skulle bygge nytt fra grunnen, spår de to fagkvinnene på ombruk og bærekraft.

Vil du lese hele artikkelen og fagtidsskriftet Byggmesteren?

Nå kan du enkelt abonnere på Byggmesteren her eller gå til Bladkiosken som er åpen for alle abonnenter. Her kan du lese BM 0223 og de siste 60 utgavene for bare 19 kroner med én gang!

Andre spennende saker fra marsutgaven er:

Tømreren: Tjukkesnekker´n passer ikke inn på moderne byggeplasser

– Montasje med gips og plast er kjedelig. Jeg har aldri passa inn på en moderne byggeplass, sier tømrer og bygningsvernhåndverker Pål Abrahamsen. Bli med han ut på befaring i en av Enebakks eldste husmannsplasser og se hvordan Abrahamsen vurderer eldre trebygg og bevarer dem.

– Jeg trodde ikke at oppdragene innen bygningsvern skulle være så lette å få. Forklaringen er dessverre at det er få fagfolk som kan ta disse jobbene, sier Pål Abrahamsen.

2 500 nye arbeidstakere vil trenge bolig i Arendal

Da Morrow Batteries bestemte seg for å etablere sin gigafabrikk i Eyde Material Park i Arendal, våknet både utbyggere og kommunen. Boligbehovet i denne delen av Sørlandet vil øke kraftig og mange håndverksfirmaer håper på økt byggevirksomhet i mange år fremover.

– I Arendal bygges det nå årlig vel 200 boliger. Det må mer enn dobles. Totalt må vi bygge 750 til ­800 nye boliger i året i denne regionen for å komme i mål. Her blir det jobb til mange flere, sier daglig leder John Peder Johnsen i Byggpartnere AS.

Behøvling var noe alle tømrersvenner måtte gjennom

Helt fra middealderen til 1800-tallet ble svenner i Norge behøvlet med skarpt verktøy av sine mestere under svennegilder. Andre håndverksfag hadde også tøffe innvielsesritualer, men snekkerlaugenes var såpass rå at danskekongene forbød dem i 1684 og endelig i 1798. I denne artikkelen kan du lese hvordan en slik behøvling kan ha foregått i Bergen på 1700-tallet.

BM 0223 – 36 sider nyheter, reportasjer og produkter for deg som vil vite hva som skjer i bygg- og tømrerfaget akkurat nå.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *