Lindal Smith Elementer har vært med på prosjektet som underleverandør av fasadelementer i tre. (Foto: Lindahl Smith Elementer)

Åpner Tvedestrands treskole

Etter fire år med planlegging og bygging står en av Norges mest miljøvennlige skoler, nye Tvedestrand VGS, klar til å ta imot 500 elever til skolestart.

Det hele startet i 2016 med seier for forslaget «KAPLA» fra Veidekke AS med LINK arkitektur som arkitekter. Siden da har prosjektet tatt form, blitt utviklet etter strenge miljømessige krav og bygget står nå ferdig til skolestart.

Les også: Tvedestrand får åpen treskole

Produserer egen strøm

Omkranset av skog og med utsikt over idylliske Mjåvann ligger nye Tvedestrand videregående skole. Det nye praktbygget ble overlevert fra totalentreprenør Veidekke til Agder fylkeskommune og Tvedestrand kommune i juni.

Skolen har en bygningsmasse på i overkant av 20.000 kvadratmeter inkludert idrettshall. Rundt 40 prosent av fasadene ble produsert og montert av Lindal Smith Elementer (LSE). Elementprodusenten ble selv ferdig med sin del av jobben i mars i fjor.

– Det har blitt et veldig fint bygg, slår prosjektleder i LSE, Espen Erichsen, fast.

(Foto: Lindahl Smith Elementer)

Tvedestrand VGS er designet for å tilfredsstille Futurebuilts definisjon av plusshus. Det betyr at energibehovet til drift av bygningen på årsbasis skal dekkes av produksjon av fornybar energi på stedet, i tillegg til at det skal produseres overskuddsenergi på 2 kWh/m2 BRA pr år. Taket er dekket med solcellepaneler.

Følger terrenget

Skolebygget er utviklet av totalentreprenør Veidekke i samarbeid med Link Arkitektur og Snøhetta. Sentralt i prosjektet står filosofien om tilpasning til eksisterende terreng og nærhet til naturen. Bygget består av flere deler som følger terrengfallet fra en kolle i syd til idrettsbanen i nord. I alt åtte klosser er satt sammen i forskjellige høyder og størrelser.

Med mange sprang og ulike nivåer i bygget har det vært nok av detaljer å ta hensyn til.

Mange detaljer å holde styr på i prosjektet. – Spennende å ha vært med på, konkluderer prosjektleder i LSE, Espen Erichsen og konstruktør Kristian Tegdan. (Foto: Lindahl Smith Elementer)

Prosjektleder Erichsen trekker også frem jobben Tegdan har gjort på prosjektet.

– Det krever mye av konstruktøren å holde kontroll på alle kvotehøyder, sprang og andre elementer i tilknytning til våre egne, og der har Kristian gjort en enorm jobb.

Elementene ble produsert i produksjonshallen på Akland i Risør, parallelt med montering ute på byggeplassen i Tvedestrand.

(Foto: Lindahl Smith Elementer)

– Det å fange opp de ulike detaljene for hele bygget har vært en omfattende jobb, og har krevd et stort detaljregister for å få løst. Men det har gått veldig fint med den gode dialogen vi har hatt med Veidekke og arkitektene i Link, sier prosjektleder Erichsen.

Sammen med konstruktør i LSE, Kristian Tegdan, startet de planleggingen i august 2018. Tidlig involvering og tett dialog har vært nøkkelfaktorer for at prosjektet har gått så bra, mener de.

– Når man tegner for bruk av elementer, må man tenke litt annerledes enn for plassbygde bygninger. I samarbeid med Veidekke og Link har vi fått planlagt best mulig for bruk av elementer. Vi har hatt et veldig godt samarbeid fra starten av og det har gitt en god byggeprosess, forteller Tegdan.

– Elementer har fungert bedre enn forventet

Prosjektleder Frode Wæthing i Veidekke Entreprenør, Region Syd, hadde kontor i brakkeriggen ved siden av byggeplassen og fulgte med på monteringen hele veien.

– Vi er veldig godt fornøyd med Lindal Smith Elementer. Bruken av elementer har fungert bedre enn jeg trodde på forhånd, sier prosjektlederen, og skryter av både prosjektadministrasjonen og montasjefolkene til Lindal Smith Elementer.

Prosjektleder i Veidekke, Frode Wæthing, og monteringsleder for Lindal Smith Elementer, Erlend Rønningen, er fornøyd med hvordan det går på byggeplassen. Her fra mars 2019, like før LSE var ferdig med monteringen. (Foto: Lindahl Smith Elementer)

Wæthing forteller at han i starten av prosjektet var usikker på om de skulle bruke elementer til akkurat dette bygget.

– Vi vurderte å plassbygge fasadene på grunn av byggets utforming, men ser i ettertid at det var rett valg å benytte fasadeelementer fordi det har gått greit med montasjen selv om bygget har mange sprang og forskjellige fasader. Alternativet hadde vært å bygge fasadene på plassen. Dette hadde krevd mange timeverk på byggeplassen.

Anleggsleder Odd Gjesdal i Veidekke er også klar på at bruken av elementer har gitt en mer effektiv byggeprosess.

– Dette har gått veldig bra. Vi har hatt en utfordrende tomt å bygge på. Leveringen av elementer som har blitt løftet på plass og montert raskt har forenklet prosessen for oss ute. Samtidig har elementproduksjonen gitt fordeler som for eksempel mindre utfordringer med fukt ved at vi får raskere tørre bygg, forteller Gjesdal.

(Foto: Lindahl Smith Elementer)

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.