Direktør i Innherred Renovasjon Geir Tore Leira, og prosjektleder hos Innherred Entreprenør Pål Erik Lyngstad pakker fornøyd opp de første resirkulerte sponplatene. (Alle foto: Innherred Renovasjon)

Sponplater av resirkulert trevirke

– Det er første gangen slike plater blir produsert i Norge, sier Innherred Renovasjon og Retura IR om sin nye sponplate som foreløpig består av 40 % resirkulert trevirke.

Platene er produsert av bedriften Arbor i Hattfjelldal kommune i Nordland, og består av 40 prosent resirkulert trevirke. Arbor kjører ut sponplater fra sin fabrikk, og henter gjenbruksflis på tilbaketuren.

Et stort fremskritt

Fram til i fjor ble alt trevirke kvernet til fyringsflis, men i 2019 fikk Retura IR i gang en helt ny produksjonslinje på flisanlegget sitt på Skogn i Levanger. Som de første i Norge får de nå ut nok metall og annet som ofte følger med i trevirket, og kan levere ren flis som egner seg i produksjon av nye sponplater.

Her kvernes trevirket.

Dette er et viktig steg mot å nå norske og internasjonale mål om at mest mulig avfall skal materialgjenvinnes, altså resirkuleres til nye produkter i stedet for å forbrennes.

Ferdig råvare til sponplateproduksjon.

EUs krav er at 65 % skal materialgjenvinnes innen 2035, og av treavfall skal minst 30 % materialgjenvinnes. Trevirke er en av de største avfallsutfordringene i Norge, og er den avfallstypen det leveres aller mest av på Innherred Renovasjons gjenvinningsstasjoner.

Hver innbygger leverer årlig i snitt 76 kilo vanlig trevirke og 12 kilo impregnert trevirke på gjenvinningsstasjonen.

Solid og sikker plate

De nye sponplatene inneholder foreløpig 40 % resirkulert trevirke, men målet er å øke andelen til opp mot 70 %. Platene tilfredsstiller alle krav til norsk kvalitetsstandard, og er dermed av like god kvalitet som en vanlig sponplate.

I forrige uke ankom de første platene til Mule i Levanger, der Innherred Entreprenør er i full gang med å få opp det nye adminstrasjonsbygget til Innherred Renovasjon. I går kom første plate opp på veggen:

Her monteres den første resirkulerte sponplata opp på veggen i Innherred renovasjons nye administrasjonsbygg på Mule i Levanger.

Det resirkulerte trevirket er samlet inn fra gjenvinningsstasjonen på Mule, men også fra Midtre Namdal, Orkanger og Trondheim, og sendt til Fiborgtangen på Skogn.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *