Martin M. Bakken AS er et av selskapene i Backe som nå leverer EPS-en fra byggeplassen til gjenvinning hos Vartdal Plast. Formann Finn Flisen (tv.) og Erik Persheim, prosjektleder i Martin M. Bakken følger med når grunnarbeider Åge Rasch laster opp EPS-en på lastebilen fra Vardal Plass. (Foto: Even Baardseth)

Henter og gjenbruker EPS

Vartdal Plast, Maxbo og Backe skal sørge for at EPS-kapp fra byggeplass havner tilbake i sirkelen, istedenfor å bli avfall.

EPS-kapp fra byggeplass skal transporteres til Maxbo sine lagre, hvor EPS-en komprimeres og blir til kompakte klosser. Vartdal Plast vil hente klossene når de har levert EPS eller andre byggevarer i området, og skal returnere til Vartdal for ny påfylling.
k
Målet er også å redusere antall transporter på veiene, og bidra til en mer sirkulær økonomi.

Unødvendig å kjøre luft

– Med dette samarbeidet blir vi kvitt et overskuddsprodukt fra byggeplass, antall transporter inn på byggeplass reduseres og vi bidrar med råstoff inn i den sirkulære økonomien, sier Hans Kristian Fleten Fossedal, driftssjef logistikk hos Løvenskiold Handel.
k
EPS, ofte kalt isopor, består av 98 prosent luft. Derfor er det fornuftig at man får komprimert EPSen før den fraktes de lengste avstandene.
k
– Vi leverer jo allerede varer på byggeplassen og i stedet for å kjøre tom bil tilbake kan vi ta med EPS-kapp tilbake til vårt lager. Å kjøre rundt på luft er ikke god økonomi, hverken med tanke på miljøet eller lommeboka, sier Fleten Fossedal.
k
Backe har lenge ønsket løsninger som bidrar til å redusere avfall. Nå ser de frem til å kunne bidra til en bedre utnyttelse av EPS-restene på alle sine byggeplasser.
k
– Hos oss står bærekraft høyt på agendaen. Det handler om å ha bærekraft med seg i både store og små prosjekter og se mulighetene for sirkulærøkonomi på flere nivåer. Derfor er dette en god måte å håndtere EPS-en på, sier Linn Marie Bjørvik, miljøsjef hos Backe Entreprenør.
k
Hvilke mengder det er snakk om vet ingen, siden alt tidligere har blitt kastet i restavfallet.
k
– Vi har ikke noen god oversikt, men vi vet at det er store mengder, sier Bjørvik.

Gjenbrukes mange ganger

I fjor startet Vartdal Plast et eget gjenvinningsanlegg på Liadal i Ørsta kommune, der de tar imot ukomprimert EPS som de kverner, komprimerer og palleterer, klart for transport. Den komprimerte EPS-en, og komprimert EPS som de henter fra blant annet Maxbo, får etter hvert nytt liv.
k
Frem til Maxbos komprimeringsløsning er på plass, vil Vartdal Plast hente EPS-kappet på byggeplass eller på Maxbos lagre, og transportere og komprimere dette i komprimeringsanlegget på Liadal. Den komprimerte EPS-en blir håndtert videre i verdikjeden og gjort om til PS-granulat på godkjente gjenvinningsanlegg. Disse granulatene blir videre brukt som råstoff i nye plastprodukt eller isolasjonsplater.
k
– Vi jobber hver dag for at så mye EPS som mulig skal komme tilbake i loopen som nye plastprodukter, og det er derfor spesielt gøy å samarbeide med andre med samme motivasjon, som Maxbo og Backe, sier Mounir El’Mourabit, produktsjef i Vartdal Plast-konsernet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *