Vartdal ringmur loop. (Foto: Vartdal Plastindustri AS)

Ringmur av resirkulert plastavfall kan vinne innovasjonspris

Plastavfall som ellers blir brent, får nytt liv gjennom Vartdal Ringmur Loop. Nå er løsningen en av ni finalister til Byggenæringens Innovasjonspris 2021.

Vartdal Ringmur Loop er et unikt system for gulv på grunn, som er basert på ikke-fossile råvarekilder. Systemet er laget av EPS (ekspandert polystyren) der fossil olje helt i starten av råvareproduksjonen har blitt byttet ut med pyrolyseolje, fremstilt av resirkulert plastavfall.

Første av sitt slag

Det betyr at vanskelig plastavfall, som ellers blir brent, får nytt liv gjennom Vartdal Ringmur Loop. Ved hjelp av pyrolyseteknologi gjøres plastavfall om til olje, som videre lages om til benzen og etylen, byggesteinen i styren, som det videre produseres polystyren av.

Etter det produsenten kjenner til, er dette verdens første formstøpte byggeprodukt i EPS av sitt slag.

Mounir El’Mourabit i Vartdal Plastindustri AS.

– Dette kan ses på som et pioner-produkt og er det første av mange nye produktlanseringer i nær fremtid, der produktene har sitt opphav fra ikke-fossile råvarekilder. Disse produktene vil bidra til å sette en ny standard når det gjelder miljøfotavtrykk, sier Mounir El’Mourabit i Vartdal Plastindustri AS.

Bærekraftig fundament

Vartdal Ringmur Loop gir kunden forskaling og isolasjon i ett. Elementene har ferdigbehandlet overflate og tosidig isolering. Ringmurelementet er tilpasset yttervegger som er 148-198+ mm tykke.

For alle som skal bygge hus med plate på mark, vil systemet kunne fungere som et godt og ikke minst bærekraftig fundament.

– Ved å bruke Vartdal Ringmur Loop reduserer man behovet for å pumpe opp ny olje fra grunnen. I stedet bidrar man til at produktet blir en del av løsningen på klimautfordringene, ved at plastavfall blir en del av loopen og får nytt liv som byggprodukter, sier Mounir El’Mourabit.

En av ni i finalen

Vartdal Plastindustri AS er en av ni finalister som kjemper om Byggenæringens Innovasjonspris 2021, som deles ut i forbindelse med Bygg Reis Deg 20-23. oktober på Norges Varemesse i Lillestrøm.

Juryleder, administrerende direktor i DOGA, Tor Inge Hjemdal, sier juryen i år har lagt vekt på kandidater som kan vise til en klimaeffekt- eller bidrar til økt søkelys på sirkulær økonomi:

– Det er svært moro at det er så mye innovasjon som foregår i alle leddene i næringa: fra produktutvikling, prosjektering, produksjon, til ferdige bygg. Juryen merker også at bærekraft har blitt en selvfølge for næringa der alle kandidatene på ulikt vis synliggjør mulighetene for en mer bærekraftig fremtid sier Hjemdal.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *