- Vi drøfter nå en ny landsforening med NHO og andre håndverksgrupper, sier styreleder Per Ove Sivertsen i Byggmesterforbundet. (Foto: Byggmesteren)

Byggmesterne vil ha ny landsforening i NHO

– En helt ny landsforening i NHO for håndverksfagene i byggebransjen vil ivareta våre medlemmers interesser bedre enn i dag, sier Byggmesterforbundet som vil fortsette i NHO, men ikke som medlem av BNL.

– NHO Bygghåndverk er den foreløpige arbeidstittelen på den nye landsforeningen, uttaler Byggmesterforbundet til Byggmesteren i dag.

Forslaget er en mulig løsning på konflikten mellom Byggmesterforbundet og Byggnæringens Landsforening (BNL).

Bakgrunnen for konflikten kan du lese mer om her: Byggmesterne: Slanking og mulig BNLexit

Ikke blitt enige med BNL

Konflikten ble offentlig i mars 2018 da Byggmesterforbundet varslet BNLs styre at landsforeningen burde konsentrere seg om tariff- og arbeidsgiversaker. På landsmøte og formannskonferanse i 2019 har landets byggmestere diskutert ulike løsninger på konflikten. Selv om mange medlemmer støttet en mulig utmeldelse fra BNL, ønsket få at byggmesterne skulle forlate NHO.

– Det er styrets oppfatning at næringen de senere årene har utviklet seg i nye retninger, og at de ulike bedrifter og bransjer i BNL-felleskapet har gjort sine tilpasninger til endrede rammevilkår. Dette har igjen medført at interessene har beveget seg mer i ulike retninger, sier styreleder i Byggmesterforbundet Per Ove Sivertsen.

Nå kan styret i Byggmesterforbundet ha funnet en løsning: Å opprette en ny landsforening i NHO for bygghåndverk som vil tydeliggjøre medlemsbedriftenes interesser, både utad og i NHO-familien.

– Med de utfordringer som håndverksfagene står ovenfor er det styrets oppfatning at arbeidet med medlemsbedriftenes interesser, best løses med en egen landsforening i NHO for bygghåndverksbransjer, sier Sivertsen.

God dialog NHO og håndverksfagene

Styret i Byggmesterforbundet går nå ut med forslaget om «NHO Bygghåndverk» for å kunne ha en åpen dialog om den nye landsforeningen med egne medlemmer, NHO og de enkelte bransjeforeningene.

– Styret er i dialog med enkelte bransjeforeninger vedrørende våre tanker, og de har vist positiv interesse. Tilsvarende er det også en dialog med NHO om etablering av den nye landsforeningen uten at det er tatt noen avgjørelse, sier styreleder Per Ove Sivertsen og legger til at det kun er medlemmene i Byggmesterforbundet som på sitt landsmøte kan gi styret fullmakt til å gå videre med dette forslaget.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har i dag 16 landsforeninger og historisk har NHO ønsket så få landsforeninger som mulig?

– Ja, men en landsforening i NHO må ikke bli så stor at mange av bedriftene og bransjene i en landsforening blir utydelige. Det er tilfelle her og årsaken til at styret i Byggmesterforbundet nå foreslår en løsning: En ny landsforening i NHO for håndverksfagene, sier Sivertsen.

Hva sier de andre håndverksfagene til forslaget?

– Det er snakket med noen andre håndverksgrupper med positive tilbakemeldinger, sier styreleder Per Ove Sivertsen i Byggmesterforbundet.

 

 

En kommentar til “Byggmesterne vil ha ny landsforening i NHO

  1. Positivt trekk dette. Da er vi, på en måte, tilbake til Håndverkerforbundet som før 1988. Har savnet det helt siden det ble nedlagt. Det viser at det enda er igjen mange av de lokale Håndverkerforeniingene. Kanskje disse igjen kan få en sentral tilhørighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *