Kjededirektør Petter Knutsen og administrerende direktør Knut Strand Jacobsen i Byggmakker Handel AS. (Foto: Byggmesteren)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Byggmakker gleder seg til 2020

– Vi leverte som forventet i 2019. Nå lener vi oss fremover og rigger for vekst, sier kjededirektør Petter Knutsen og adm. direktør Knut Strand Jacobsen i Byggmakker Handel AS.

Byggmakker Forum er selskapets største årlige samling for ansatte, proffkunder og leverandører med nesten 2 000 deltagere i løpet av torsdag og fredag.

Et 2019 som forventet

For lederne Knutsen og Strand Jacobsen er tiden kommet til å oppsummere fjoråret og se fremover.

– Kjeden drives godt, og oppkjøpene av de tidligere medlemsbedriftene Skattum og Gipling i 2018 gjør at vi har sikret et evighetsperspektiv på driften og kan fokusere på langsiktige utviklingstiltak som vil styrke kjeden betydelig, sier Strand Jacobsen.

Byggmakker hadde vekst i omsetningen i de tre første kvartalene av 2019, men fikk som flere andre byggevarekjeder en tøff høst og et siste kvartal som dro ned årsresultatet: Målt mot 2018 endte 2019 med et noe lavere salg på  -1,4 prosent.

I følge kjededirektør Petter Knutsen ble det tidligere Skattum-selskapet sitt driftsresultat svakere enn forventet.

Skal du øke omsetningen i butikkene i 2020 må det nyvinninger til: – Byggmakker er først ute med et konsept der kundene kan oppleve og sammenligne alle produktene for terrasser i butikk, sier kjededirektør Petter Knutsen.

– En særskilt nedgang i markedet i Hedmark og Hordaland er viktige årsaker til resultater i Skattum-delen, men også vesentlige omstillinger i driften. 2019 inneholdt ulike kostnadsdrivende endringer som for eksempel flytting av enkelte butikker der vi opplevde enkelte forsinkelser og opptak av nye oppkjøpte butikker i Rogaland. Nå er dette grovarbeidet tilbakelagt og grunnlaget for ny vekst er på plass, sier Petter Knutsen.

– Mange håndverkere kommer til å bli glad for denne nye skrumaskinen, sier selger Geir Lauritsen i Makita på messa ved Gardemoen.

Byggmakker er en stor og variert virksomhet med 66 utsalg i hele landet. Selskapet eies av det finske byggevarekonsernet Kesko som også eier Onninen i Norge. Det totale salget for Kesko Norge i 2019 var på 6,54 milliarder kroner, en økning på 2,9% fra 2018.

– Vi ser lyst på 2020 og er trygge på at den jobben som gjøres vil bidra til å styrke lønnsomheten i årene som kommer, sier administrerende direktør Knut Strand Jacobsen.

Det digitale varehuset er nå kjedens største

På forbrukersiden har Byggmakker det siste året oppnådd 30 prosent flere brukere av byggmakker.no og 51 prosent høyere «klikk-og-hent» inntekt. Dermed er nettbutikken i «skyen» blitt kjedens største varehus.

Likevel må kjeden satse videre på sin nettbutikk og særlig de digitale bestillingsløsningene for proffene.

– Tendensen er at privatkundene fortsatt er mer aktive på nettbutikken og fullfører oftere sin digitale handlerunde enn proffene. Men vi ser at proffene våkner og ga oss fin vekst i bruken av BM-Portalen i fjor, sier kjededirektør Knutsen.

Forbildet for digitale kundemøter på proffsida er elektrikere og rørleggere.

– I disse to bransjene bestilles nå over halvparten av ordrene digitalt, mens byggmesterne bestiller under 5 prosent av sine ordrer digitalt, forklarer Strand Jacobsen.

Byggmakkers skreddersydde nettjeneste for proffen har fått mange nye brukere i 2019. (Foto: Byggmakker)

Byggmesterne trenger flere varer som er vanskeligere å «digitalisere» som trelast og spesialbestillinger. Men Knutsen og Strand Jacobsen er overbevist om at proffkunder som tømrere og byggmestere kan spare mye mer tid og ressurser enn de gjør i dag.

– Vi må tilby proffene enda bedre systemer med gode varedata, slik at de lett finner fram. Her bør hele byggevarebransjen bli bedre til å se dette fra kundens side, mener kjededirektør Knutsen.

– Skal vi øke den digitale omsetningen til proffene må vi utvikle bedre løsninger og tilby opplæring i disse. Det er nøkkelen til å øke den andelen som fortsatt er under 5 prosent, sier Strand Jacobsen.

Fiks ferdig øker videre

En tydelig bransjetrend er at stadig flere privatkunder bestiller for eksempel en dør med ferdig montering, nye vinduer som settes inn eller nytt lysanlegg i stua som inkluderer eleketriker. I mange av Byggmakkers varehus øker etterspørselen etter Fiks Ferdig- konseptet og håndverkerne som tilkalles.

– Det er mangel på gode håndverkere mange steder og nå ser vi at enkelte firmaer kan leve utelukkende på å utføre Fiks Ferdig oppdrag. Pågangen har vært så stor at enkelte varehus må ty til nettverket i andre butikker for å dekke tjenesten i perioder, sier Strand Jacobsen.

Håndverkerformidlingen Fiks Ferdig fra Byggmakker er blitt meget populær blant privatkundene.

I fjor startet Byggmakker opp et partnerprogram for håndverkere som får tilgang til Fiks Ferdig-kunder, opplæring i produkter og løsninger samt andre fordeler.

– Nå skal Fiks Ferdig-konseptet få kjøre som det er i år. Vi må passe på at de som utfører arbeidene kan sine ting skikkelig og får levert, sier kjededirektør Knutsen og legger til at en fordel med digital ordrebestilling er at kjeden kan dempe sin markedsføring av Fiks Ferdig i perioder med stor pågang slik at privatkundene ikke risikerer å vente for lenge på sin håndverker fra Byggmakker.

Grønnere leveranser og produkter

Et annet område som Byggmakker opplever suksess med er fossilfrie vareleveranser.

– I flere byområder krever nå offentlige byggherrer at varene leveres fossilfritt. Det kan vi gjøre via egne elbiler eller via Onninens Dønn Grønn-tjeneste, sier Strand Jacobsen.

Knutsen og Strand Jacobsen vil ikke bare snakke om det grønne skiftet.

– Byggmakker må som alle andre tilpasse sin ordinære drift til nye miljøkrav på logistikk, varer og holdninger, sier Strand Jacobsen.

– Vår nye Gram Dampsperre er laget av rørsukker istedet for plast. Egenskapene er de samme men klimaavtrykket er vesentlig forbedret, sier distriktsansvarlig selger Espen S. Winneberg i Tommen Gram på Byggmakker Forum 2020.

Byggmakker ser et tydelig skifte i kommunene landet rundt fra enebolig til leilighetsbygg.

– Dette er en evolusjon som kommer mange steder i Norge, ikke bare i de store byene. Det blir flere leiligheter og mindre boenheter. Den utviklingen endrer også byggevarebransjen ved at prosjektmarkedet vokser. Vi får større kunder som tar større andeler av boligbyggingen. Du kan kalle det en industrialisering av bransjen som er et løp Byggmakker må være med på, sier Strand Jacobsen.

Industrialiseringen er en av årsakene til at Byggmakker kjøpte Skattum, Gipling og Sørbøegruppen de to siste årene.

– Oppkjøpene de siste årene gjør at vi kan gi et samlet tilbud på flere områder og konkurrere om nasjonale entreprenører. Det betyr ikke at byggmesteren blir borte – snarere tvert i mot – han blir nå enda viktigere i ROT-markedet og på småhus. Men skal vi vokse videre i 2020 må vi ha mer å tilby både til håndverkeren som monterer en ny ytterdør, tømreren som bygger småhus og entreprenøren som bygger høyhus, sier administrende direktør Knut Strand Jacobsen på Byggmakker Forum 2020.

Salgssjef Bjørn Rune Andersen i Jotun har stor tro på at nyheten Drygolin Nordic Extreme blir populær for håndverkerne som skal forberede yttervegger på mer ekstremvær.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *