Gabrielsen og Strand Jacobsen har jobbet i to år for å styrke driften og resultatene i egne butikker og ute hos medlemmene. (Alle foto: Byggmesteren)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Har slagplan for videre vekst

– Nye Byggmakker er på plass og skal vinne kappløpet i byggevarebransjen, sier administrerende direktør Knut Strand Jacobsen og kjededirektør Raymond Gabrielsen på Byggmakker Forum.

– I løpet av det siste året har vi gjort noen store oppkjøp som har forandret vårt posisjon totalt: Vi har sikret oss kontroll over utviklingen av Byggmakker fremover, sier Knut Strand Jacobsen til Byggmesteren.

Han og kjededirektør Raymond Gabrielsen tar en kort pause under Byggmakker Forum – selskapets største og årlige samling for ansatte, proffkunder og leverandører. Her skal to tusen deltagere lære, leke og hedre sine beste på Gardermoen de neste dagene.

Styrker kjede og drift

Strand Jacobsen og Gabrielsen har ledet oppkjøpene av selskapene Skattum Handel, Gipling og Sørbø det siste året og har med det sikret seg 60 prosent av volumet i kjeden.

– Oppkjøpene har styrket vår sentrale innkjøpsposisjon og har allerede gitt effekt i leverandørforhandlingene for 2019 slik at konkurransekraften til kjeden er forbedret. Kjøpet av de tre virksomhetene øker i tillegg vår mulighet for en mer effektiv drift og bidro i 2018 til at vi fikk en sterk resultatvekst. Vi er nå godt skodd for ytterligere vekst i et voksende marked, sier Strand Jacobsen.

Egne bad og garderobeløsninger går godt: Kategoriansvarlig Åge Randen i Byggmakker Handel og Strand Jacobsen ser fortsatt økende salg innen visse segmenter til forbrukere. – Med egne og unike produkter som i disse kategoriene skiller vi oss ut, sier Strand Jacobsen.

– Dette lar oss fokusere på en langsiktig strategi og unngå tap av butikker. Nå er det opp til oss å levere på planen som du gjerne kan kalle egeneid butikkdrift, sier Strand Jacobsen.

Målet er å endre dynamikken i kjeden og utnytte dagens volum på en bedre måte.

– Vi skal ha medlemsbedrifter fremover også, men «lokomotivet» blir virksomhetene vi eier selv med Gipling som den nordlige delen og Skattum Sørbø og Norgros som den sørlige delen. Vi regner med en helt annen trøkk når vi nå eier både ansvaret, konsekvensene og fordelene selv, sier Strand Jacobsen.

Strand Jacobsen sikrer seg en av de mest populære artiklene på messeområdet.

Kjededirektør Raymond Gabrielsen tror oppkjøpene og den nye strategien blir positiv både for egne butikker og medlemmer:

– Nå har vi en stabil plattform med butikker som blir værende. Vi har fjernet risikoen for å miste mange butikker og arbeidet med å rekruttere nye. Det gjør det også lettere å være medlem i Byggmakker enn før, sier Gabrielsen.

Storkunder og nye medlemmer

I tillegg til nye strategiske samarbeidsavtaler med husbyggere har Byggmakker-kjeden forlenget sine storkundeavtaler med HENT og JM Norge. Kjeden er også tilført et nytt medlem i Lia i Telemark og har overtatt en butikk i Bjugn i Trøndelag.

– Det siste året har vi investert ti-talls millioner i åtte ny- og re-åpninger av butikker på strategiske lokasjoner over hele landet. Og flere er på vei i 2019, lover Gabrielsen.

Mange vil ha noen ord med kjededirektør Raymond Gabrielsen på Byggmakker Forum.

Lederne i Byggmakker har stor tro på økt netthandel og konseptet Fiks Ferdig (utført av håndverkere).

– Våre digitale investeringer begynner nå virkelig å gi avkastning. Vi hadde i fjor mer enn 6,2 millioner besøkende til nettsiden vår, en vekst på over 14 prosent, forklarer Gabrielsen som gleder seg over at Byggmakkers kampanjeside fikk en vekst på 218 prosent i fjor.

Forbrukerne ser oftere til butikken for å få løst hele oppgaven:

– Vi fikk flere tusen henvendelser til vårt Fiks Ferdig-konsept og salget til proffene gjennom BM-portalen har hatt en klar økning på hele 15 prosent bare siste kvartal, sier Gabrielsen.

62 stands med nye løsninger: Markedssjef Jan Bruborg i Tommen Gran er først i verden med en miljøvennlig dampsperre produsert av sukkerrør.

Gabrielsen og Strand Jacobsen blir varme i trøya når vi kommer inn på kommende digitale løsninger som VR i salg.

– Vi skal jo videre og den digitale utviklingen i vår bransje har såvidt begynt! I et konkurransedrevet markedet kan du ikke hvile på gårsdagens seire. Vår ambisjon er å være den mest attraktive kjeden å være en del av og da må du utvikle deg – hver dag, sier kjededirektør Raymond Gabrielsen.

Nye tjenester for proffene

Byggmakker har en rekke små og store stands på Forum. Inne i en ekte fotballgarderobe får du høre mer om planene for Byggmakker fremover, mens advokater og forsikringsfolk står klare på andre stands.

– Sammen med Gjensidige har vi utviklet en proff-pakke for proffene våre. Disse kan spesialtilpasses, men vi har laget en anbefalt pakke med ansvarsforsikring, rettshjelpsforsikring, prosjektforsikring, transportforsikring, bygnings-, inventar- og varelagerforsikring, kjøretøyforsikring og personal- eller personalforsikring, sier Gabrielsen.

Han minner om at proffene må bli bedre forberedt på arbeidsulykker og arbeidsskadedødsfall – og krevende kunder:

– Stadig flere forbrukere engasjerer advokat knyttet til oppussing i eget hjem. I tillegg kan byggmesterens ansatte bli utsatt for andre uforutsette hendelser som eksempelvis langtidssykemeldinger, sier kjededirektøren.

Mange lærte nytt om limt tre og finérbjelker hos markedssjef Tor-Olav Lierhagen og Moelven Limtre.

Tekniske tjenester fra Byggmakker

Gabrielsen er nå spent på mottagelsen av det nye tilskuddet til fordelsprogrammet i kjeden: Tekniske tjenester.

– Vi skal gjøre proffkundene våre mer effektive ved å tilby tekniske tjenester. Da kan de fokusere på produksjonen. Her på messa i dag lanserer vi derfor hjelp til arkitekttjenester som blant annet salgstegninger, arbeidstegninger, byggesøknadstegninger. Vi kan bistå med statiske beregninger, mengdeberegninger, material-lister og energimerking. I tillegg kan vi gjennomføre proffkundenes byggesøknader fra A til Å, fastslår Gabrielsen.

Kontaktpunktet blir de lokale proffselgerne i Byggmakker og utført av Nordbohus som en partner av Byggmakker.

– Dette vil også avhenge av hvilket stadie du bygger i. Vi lanserer nå en tjeneste der du kan plukke komponenter eller få hele pakka. Samtidig krever dette mer av våre proffselgere som vi har egne planer for mht økning av kompetansen, sier Strand Jacobsen.

Blir etterspørselen ssom forventet eller bedre, har Byggmakker planene klare for utvidelse av miljøet som kan levere disse tjenestene.

– Vi skal følge opp proffene og husbyggernes behov på en rekke områder fremover. Enten det er tekniske tjenester, pre-cut, elementer og andre løsninger som etterspørres, fastslår Strand Jacobsen.

Gleder seg til mange besøkende

– Det viktigste er å være frempå og gi mange en skikkelig innføring i det vi driver med, sier Thomas Rustad som demonstrerer nye hullsager på standen til Bahco Norge.

– Dette er viktige dager for oss. Vi produserer jo proffverktøy og da er dette stedet å være, sier Thomas Rustad og Harald Abelsted i Bahco Norge.

– Gutta er nysgjerrige på hvilke materialer som passer til de ulike borrene, dybder og utvidelser, sier Harald Abelsted.

– Når vi er ferdige med demonstrasjonen går mange håndverkere over til våre hullbor, sier han.

Gleder seg til å rulle ut tilbudene

Snart skal Byggmakkers nye slagplan lanseres over hele landet og måle seg mot konkurrentene i markedet. Her blir det stadig flere som vil ha tak i privatkundene og proffene.

– Vi ser at netthandelen og europeiske lavprisaktører kommer inn for alvor nå. Du har direkte import av moduler til større byggeprosjekter og at husbygging blir mer industrialisert, forklarer Strand Jacobsen.

Å konkurrere kun på pris blir farlig i 2019.

– Vi skal tilby alt på et sted til meget konkurransedyktige betingelser. Med samlingen av volum som vi har oppnådd, har vi nye muligheter her. Du må ikke nødvendigvis være størst i byggevaremarkedet, men det er nødvendig å nå en kritisk størrelse. Siden starten til Byggmakker i 1991 har vi vært blant de tre største i Norge. Vi skal fortsatt være på pallen, men nå handler det om å utnytte vårt volum bedre og det har vi planene klare for, sier administrerende direktør Knut Strand Jacobsen.

– Nå gleder jeg meg til å rulle ut tilbudene over hele landet, sier kjededirektør Raymond Gabrielsen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *