Én klasse fra Re videregående skole blir pilotklassen som skal jobbe som om det skulle vært et snekkerfirma. (Foto: VFK)

Her lærer elevene konsekvensene av svart arbeid

Re videregående skole er først ut til å prøve ut prosjektet Medbyggerne i videregående skole: Én klasse skal jobbe som i et ekte snekkerfirma, for å forstå konsekvenser av svart arbeid.

Formålet er å få flere til å bli medbyggere og handle hvitt, for å sikre et stabilt og trygt arbeidsmarked, bedre de håndverksmessige utførelsene og hindre skadelige arbeidssituasjoner, skriver Vestfold fylkeskommune.

Les også: Medbyggerne vil kjempe i hele landet

Realistisk opplæring

– Dette er et viktig arbeid som blir gjort for å bekjempe svart arbeid. Re videregående skole er pilotskolen som skal prøve ut prosjektet først. Pilotklassen skal lage skoleverkstedet om til en «bedrift», og de får kjenne på konsekvensene av å velge svart arbeid framfor hvitt, sier utdanningsdirektør i Vestfold fylkeskommune, Lisbeth Eek Svensson.

Medbyggerne er et samarbeid mellom Fylkesmannen, Vestfold Fylkeskommune, Skatt sør, Politiet, arbeidstilsynet, KS, NHO og LO. I prosjektet Medbyggerne i videregående opplæring er byggfagavdelingen ved Re videregående skole, NHO, LO, Skatteetaten, Ungt Entreprenørskap, håndverksbransjen og utdanningsavdelingen i Vestfold fylkeskommune sammen om å lage et praksisnært og realistisk undervisningopplegg for elevene.

Re videregående skole først i landet

Re videregående skole i Vestfold er pilotskolen som skal prøve ut prosjektet først.

Hensikten med prosjektet Medbyggerne i videregående skole er å forhindre kjøp og salg av svart arbeid spesielt i byggebransjen ved å endre holdninger. Det skal også gjøre det enklere å si ifra om svart arbeid og sette i gang tiltak fra myndighetene.

Hva betyr timeprisene for bedriftene? (Foto: VFK)

– Ungdommen skal bli gode ambassadører for saken, utvikle etisk bevissthet og god dømmekraft. Medbyggerne skal også løfte frem de positive sidene ved å yte hvitt og hvilke bekymringer du slipper ved å si nei til svart arbeid, sier Eek Svensson.

Klasserommet som bedrift

Vestfold fylkeskommune har ansvaret for oppfølging av Medbyggerne i videregående opplæring. Én klasse fra Re videregående skole blir pilotklassen som skal jobbe som om det skulle vært et snekkerfirma.

(Foto: VFK)

Fagopplæringssjef i Vestfold fylkeskommune, Kristina Rabe, følger prosjektet og åpner Medbyggerne i byggfagsklassene på Re videregående skole.

– I tillegg til å bygge gode holdninger rundt hvitt arbeid, skal elevene lære seg hvordan lønnslipp fungerer, hvordan lage CV og søknad, arbeidskontrakt og å søke jobb, sier Rabe. – Det blir som å jobbe på en ekte arbeidsplass hvor lønn skal føres og HMS-kortet må være godkjent, avslutter hun.

Konseptet utvikles til nye utdanningsprogram og flere skoler etter hvert. Om prosjektet gir gode resultater, skal dette kunne rundes ut i hele Norge.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.