Markedssjef for bygg og energisystem i Enova, Anna Barnwell.

Energieffektiviseringen går for tregt, mener Enova

Det årlige markedet for lønnsomme energitiltak i bygningsmassen er på flere milliarder kroner, anslår Enova som synes det går for tregt med energieffektiviseringen.

Selskapene som har fått støtte til forretningskonsepter.

– Vi har allerede støttet åtte ulike forretningskonsept som kan få fart på utviklingen med til sammen 6,4 millioner kroner. Nå er en ny konkurranse ute, lokker markedssjef for bygg og energisystem i Enova, Anna Barnwell i en pressemelding.

Les ogå: Enova flyter over av midler, men har lite støtte til boligeiere

Hvem det er som har fått støtte hittil framgår av oversikten til høyre.

Les også: Vi må energieffektivisere flere bygg

Stort potensial

– Vi vet at det er et stort potensial for lønnsomme energi- og klimatiltak som ikke blir tatt ut. Vi vet også mye om hvorfor dette ikke skjer: Mange byggeiere mangler kompetansen til å etterspørre denne typen tiltak, den økonomiske gevinsten kan framstå som liten for den enkelte leietaker og byggeier, og rehabilitering og oppussing kan oppleves som en krevende prosess med alt det medfører av planlegging og koordinering med leverandører og leietakere, forklarer markedssjef for bygg og energisystem i Enova, Anna Barnwell.

Nye muligheter

For å stimulere til forretningskonsepter som kan bidra til å løse slike utfordringer utlyste Enova tidigere i år en konkurranse, hvor 8 forskjellige aktører endte opp med å få til 6 397 2250 kroner i støtte (se oversikt nederst i saken.) Enova stopper ikke der og har nå en ny konkurranse ute med søknadsfrist 25. november.

– De som knekker koden, vil potensielt kunne ta del i et marked på mange milliarder kroner i året, bare ved å gjennomføre det som framstår som bedriftsøkonomiske lønnsomme tiltak, mener markedssjefen.

– Det finnes aktører med forretningsmodeller som har lyktes allerede. Vi ser for eksempel at flere norske kommuner har redusert energibruken sin med 30 prosent gjennom såkalte energisparekontrakter, samtidig som firmaene som har påtatt seg å gjennomføre tiltakene, sitter igjen med en rimelig fortjeneste, sier hun.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *