(Foto: Bergen kommune)

Kulturminnefondet vil redde Harastølen

Med sitt største tilskudd noensinne på 3,8 millioner håper fondet at det kjente sanatoriumet i Luster kan rehabiliteres til hotell.

Harastølen, eller Lyster sanatorium, er en tidligere institusjon i Luster i Sogn og Fjordane som ble brukt til turbekolosehjem, psykiatrisk sykehus og asylmottak. Nå håper lokale ildsjeler og investorer at Kulturminnefondets støtte kan redde det enestående bygget etter mange års forfall.

Så forfallent at det ble brukt i skrekkfilm

Harastølen ble åpnet den 2.november 1902 og kostet svimlende 777 000 kroner å oppføre. Ved åpningen hadde sanatoriet 96 sengeplasser. I 1925 ble kapasiteten utvidet til 120 senger, i 1950 til 150.

Fra byggingen av Luster sanatorium. Foto fra omkring 1900. (Fotograf I.V. Olsen. Arkivet etter Luster Sanatorium, Bergen Byarkiv. BBA-A-2340-Ua2.)

Bygget er plassert i fjellsiden, 500 meter over havet, over Luster. En årsak til plasseringen var det gunstige klimaet inne i Lustrafjorden og tilgang til vannkraft fra en av de aller første vannturbinene i Norge.

Etter andre verdenskrig kom det kur mot tuberkolose og Harastølen ble tatt i bruk som psykiatrisk sykehus til 1991.

Et par år, fram til midten av 1990-tallet var Harastølen asylmottak for flyktninger fra det tidligere Jugoslavia. Siden asylmottaket ble avviklet har bygningsmassen stått tom og forfalt. Bygget ble blant annet brukt i skrekkfilmen «Villmark 2» og mange har lansert planer for å redde bygget.

Skal bli unikt hotell

En idé som har overlevd lenger enn de fleste er å bygge om Harastølen til hotell.

– Dette blir ein fantastisk plass å byggje eit hotell. No står kulissene der og det er jo berre å ta dei i bruk til det som kan bli eit av dei mest spesielle hotella i Norge. Om alt går etter planen så håpar vi at vi kan kome i gang i alt i løpet av i år, seier prosjektleder Terje Svindland til NRK Sogn og Fjordane.

Slik kan Harastølen bli om rehabiliteringen gjennomføres. (Illustrasjon: Harastølen Hotell)

Eier av Harastølen i dag er kraftselskapet Tinfos fra Notodden, som gjerne vil delta i den videre satsingen på kulturminnet.

– Det betyr mykje for oss at Kulturminnefondet har vurdert bygget som eit nasjonalt kulturminne som er bevaringsverdig. Dette gjør prosjektet med Harastølen hotell enda meir realistisk, sier direktør i Tinfos Øyvind Odden til NRK.

Dette blir en rehabiliteringsjobb som vil kreve mye av både håndverkere og byggherrer!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *