Når huseieren tar kontakt med en håndverker for å få utført vedlikehold på huset, er det viktig at håndverkeren gir råd som hjelper huseieren å tenke ett skritt fram. (Foto: Lavenergiprogrammet)

Etterisolerer én yttervegg om gangen

Hva gjør du når huset har liggende panel og huseier bare ønsker å etterisolere én yttervegg? Byggmester Petter Dahl i firmaet Byggmestring AS fant løsningen.

Familien Dyrstad Pettersen bor i en horisontalt tomannsbolig på Årvoll i Oslo. Sammen med naboen i etasjen under ble de enige om å bygge på inngangspartiet slik at begge familiene fikk et ekstra rom, skriver Lavenergiprogrammet.

 

https://www.youtube.com/watch?v=h7bDDpDsrPE

– Her har vi et liggende panel, og det er en utfordring når det kommer til hjørnene. Her har vi løst det ved å la panelet stikke 15 centimeter utenfor hjørnet, for å forberede at den neste veggen blir 15 centimeter tykkere, sier byggmester Petter Dahl i firmaet Byggmestring AS.

Les også: Viser energioppgradering på eigen bustad

Bygget på nytt inngangsparti og etterisolerte én yttervegg

Det gamle inngangspartiet i første etasje ble revet. Det nye inngangspartiet går over to etasjer.

I det nye påbygget har byggmester Petter Dahl og hans medarbeidere isolert ytterveggene med 25 cm, lagt på vindsperre og sørget for at luftlekkasjene er så små som mulig.

– I forbindelse med at vi bygget på, var det naturlig å etterisolere den ene gavlveggen også, forteller Dyrstad Pettersen.

Håndverkere må hjelpe huseierne å tenke langt fram

De færreste huseiere har råd til å oppgradere hele huset på én gang. Når huseieren tar kontakt med en håndverker for å få utført vedlikehold på huset, er det viktig at håndverkeren gir råd som hjelper huseieren å tenke ett skritt fram.

– Når huseieren bare skal skifte kledning på og etterisolere én yttervegg, må byggmestere tenke langsiktig og kreativt, mener prosjektleder for smart oppussing i Lavenergiprogrammet, Christine Molland Karlsen.

En viktig forutsetning for å kunne etterisolere ytterveggen med 15 cm var at byggmester Petter Dahl allerede hadde forlenget takutstikket i forbindelse med at huseieren ønsket å legge om taket litt tidligere i oppussingprosjektet.

Før de begynte å etterisolere ytterveggen var takutstikket over 40 centimeter, noe som forenklet jobben noe.

– Dersom takutstikket hadde vært kortere, måtte vi ha forlenget det på en måte. En måte kan være å løfte taket, dersom det likevel skal etterisoleres. Ellers kan det bli en ekstra kostand for byggherren, sier Dahl.

 

Sjekk tilstanden på dampsperra

Før du går i gang med å etterisolere en yttervegg, anbefaler SINTEF Byggforsk at du sjekker tilstanden på isolasjonen og dampsperra. Du bør se etter fukt og eventuelle råteskader som følge av fukt. Bunnsviller og losholter under vinduene er spesielt utsatt.

– Vi visste ikke tilstanden på dampsperrra, men veggen var helt knusk tørr, så da var det ikke et problem å etterisolere denne ytterveggen med 15 cm, i tillegg til de 10 cm som var fra før, sier Dahl.

Å montere ny vindsperre er noe av det smarteste du kan gjøre

Etter råd fra SINTEF Byggforsk valgte byggmesteren å legge en vindsperre utenpå de 10 cm med eksisterende isolasjon, for så etterisolere med 10 cm + 5 cm og så legge enda en vindsperre utenpå der igjen.

– Vindsperra vi valgte har en SD-verdi som er veldig lav, det vil si den er helt diffusjonsåpen slik at den slipper fukten ut, forteller Dahl.

Byggmester Petter Dahl mener noe av det viktigste man bør gjennomføre når man vil redusere energibruken i et eldre trehus, er å installere en ny, effektiv vindsperre.

– Gamle hus har oftest til dels svært dårlig vindsperre. Vindsperra er som en anorakk. Den må være helt tett, ellers blåser varmen rett ut, understreker Dahl.

Merker større interesse for energieffektivisering

Dahl forteller at han har merket en markant økning i interessen for energieffektive løsninger når kunder skal modernisere boligen sin.

Likevel er det enkelte kunder som ikke vil investere de ekstra tusenlappene det koster å får et varmere og mindre trekkfullt hus, når de likevel skal bytte kledning

– Det finnes til og med byggmestere som går med på å legge den nye kledningen utenpå den gamle, men det er bare tull. Og når første den gamle kledningen skal av, er en ny vindsperre det minste man bør koste på seg. Isolert sett, er dette det viktigste enkelttiltaket for å få et mer energieffektivt hus, mener Dahl.

Liten prisforskjell

Dahl legger til at det er liten forskjell i å velge en litt tykkere og mer effektiv isolasjon når man først tar jobben.

– Selve jobben er det samme. Den økonomiske forskjellen gjenspeiler kun materialkostnadene. På denne eneboligen ville man for eksempel kun spart 10.000 kroner på å velge 5 centimeter ekstra isolasjon framfor 10 centimeter, sier han.

En beregning Lavenergiprogrammet har utført, viser at dersom du etterisolerer ytterveggene samtidig med at du bytter kledningen på et hus, vil huseieren måtte ut med mellom 500 – 600 kroner per kvadratmeter vegg.

Skulle huseieren finne ut at han eller hun vil etterisolere etter at kledningen er byttet, ville prisen vært 1400 – 1800 kroner per kvadratmeter vegg.

Les også:

Smart oppussing: Etterisolering av vegg eller sokkel

 

 

En kommentar til “Etterisolerer én yttervegg om gangen

  1. Hadde en tatt seg bryet og en liten kostnad ved å skru opp en innkassing av nedløpsrøret for takvannet så hadde vel løsningen sett noe mer elegant ut også fra baksiden av utstikket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *