Denne tegningen visere en stall på Kruke gård i Hedalen. (Tegning: Josef Rustad i 1899, Riksantikvaren)

Schirmer og hans elever på studiereise

I «Schirmersamlingen» finnes noe av det eldste materialet i Riksantikvarens arkiv. En ny nettutstilling viser fram unike bygningstegninger fra reisene til Norges første riksantikvar.

Samlingen består hovedsakelig av oppmålingstegninger utført av elever ved Den kongelige tegneskole i Kristiania under ledelse av Herman Major Schirmer (1845-1913).

Brukes fortsatt idag

«Schirmersamlingen» er en del av Riksantikvarens tegningsarkiv, og består hovedsakelig av oppmålingstegninger av bygninger fra 1700- og 1800-tallet.

I samtiden bidro arbeidet med registrering og oppmåling til å øke bevisstheten rundt verdien av denne delen av vår bygningsarv.

Samlingen ble senere lagt til grunn for noen av de første bygningsfredningene, og er fortsatt mye brukt i Riksantikvarens arbeid i dag.

Som sin far var Herman M. Schirmer arkitekt, men hadde ingen stor produksjon. Denne tegningen av Borgund Stavkirke tegnet han da han var 16 år. Legg også merke til skissen av en dame på høyre side. Tegning: Herman M. Schirmer i 1861, Riksantikvaren. (Illustrasjon: Riksantikvaren)
Som sin far var Herman M. Schirmer arkitekt, men hadde ingen stor produksjon. Denne tegningen av Borgund Stavkirke tegnet han da han var 16 år. Legg også merke til skissen av en dame på høyre side. (Tegning: Herman M. Schirmer i 1861, Riksantikvaren)

Herman M. Schirmer – riksantikvar, arkitekt og pedagog

Schirmer var Norges første riksantikvar, fra 1912 frem til hans død i 1913. Han er også kjent for sin lærerstilling ved Tegneskolen i Kristiania, hvor han underviste ved bygningslinjen.

Herman M. Schirmer (fjerde fra venstre) og hans elever i Rollag Stavkirke i 1911. Schirmer var en godt ansett lærer av hans elever ved Tegneskolen. Hans korrespondanse viser at elevene hadde kontakt med han lenge etter at de endte utdanningen. Flere av elevene ble etter hvert også kjente navn i norsk arkitektur. (Foto: ukjent, Riksantikvaren)
Herman M. Schirmer (fjerde fra venstre) og hans elever i Rollag Stavkirke i 1911. Schirmer var en godt ansett lærer av hans elever ved Tegneskolen. Hans korrespondanse viser at elevene hadde kontakt med han lenge etter at de endte utdanningen. Flere av elevene ble etter hvert også kjente navn i norsk arkitektur. (Foto: ukjent, Riksantikvaren)

Frem til 1910 fantes det ingen arkitektutdannelse på høyskolenivå i Norge, men flere steder kunne man allikevel få en grunnutdannelse. Ett av disse var bygningslinjen ved Tegneskolen.

 

Ny arkitektur, gammel tradisjon

Det var den eldre norske trearkitekturen som stod i sentrum i Schirmers undervisning. Hensikten var å utdanne arkitekter som kunne utvikle en nasjonal stil, hvor den tradisjonelle norske byggeskikken kom til uttrykk.

Elevene lærte allikevel at de ikke skulle kopiere den gamle trearkitekturen, men skape en ny arkitektur basert på det gamle.

Bildet viser elever fra Tegneskolen som gjør oppmålingsarbeid på Bjørnstad gård i Vågå i 1898. Selv om arbeidet kan beskrives som privilegert for tiden kunne det allikevel by på til dels farefulle oppgaver. (Foto: Herman M. Schirmer, Riksantikvaren)
Bildet viser elever fra Tegneskolen som gjør oppmålingsarbeid på Bjørnstad gård i Vågå i 1898. Selv om arbeidet kan beskrives som privilegert for tiden kunne det allikevel by på til dels farefulle oppgaver. (Foto: Herman M. Schirmer, Riksantikvaren)
Tegningene skulle være i stor målestokk, alle skjevheter og tilføyelser skulle måles nøyaktig inn, og tegningene skulle ferdigstilles på stedet. Elevene var de som utførte tegningene, mens Schirmer selv kun ledet og kontrollerte arbeidet. Tegningen viser Søndre loft på Bjølstad gård i Hedalen. (Tegning: Carl Berner i 1898, Riksantikvaren)
Tegningene skulle være i stor målestokk, alle skjevheter og tilføyelser skulle måles nøyaktig inn, og tegningene skulle ferdigstilles på stedet. Elevene var de som utførte tegningene, mens Schirmer selv kun ledet og kontrollerte arbeidet. Tegningen viser Søndre loft på Bjølstad gård i Hedalen. (Tegning: Carl Berner i 1898, Riksantikvaren)

 

Dersom du ønsker tilgang til materiale i Riksantikvarens arkiv kan du ta kontakt med arkivet.

Kilder:

  • «Schirmers elever i Gudbrandsalen: 1898-1912» (2009). Lillehammen Kunstmuseum, Labyrinth Press.
  • «Herman Major Schirmer og tegneskolen. Et stykke norsk arkitekturhistorie» av Øistein Parmann (1986). Dreyer forlag AS.

Les mer om Riksantikvarens arkiv.

 

 

 

En kommentar til “Schirmer og hans elever på studiereise

  1. som tidligere leder av Riksantikvarens arkiv kan jeg ikke annet enn å glede meg over en veldig ryddig presentasjon av en klenodie. Dere må fortsette! Hva med G.A.Bull for eks.? eller Forsvarets saml. som ble reddet fra bålet av en forbipaserende antikvar i 1960årene?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *