Ned i 32 kroner timen

En rekke grove brudd på lønns- og arbeidsforholdene ble oppdaget i mange av de 105 bedriftene i byggebransjen som arbeidstilsynet besøkte under en aksjonsuke mot sosial dumping i begynnelsen av mai.

Det hersker store forskjeller i vilkårene til polske og andre østeuropeiske bygningsarbeidere, med timelønninger helt ned i 32 kroner i områder der tariffavtalene er allmenngjort.

Anmelder og stanser
Nå vurderer arbeidstilsynet å anmelde 17 av virksomhetene, hvorav 10 norske, som ble besøkt for brudd på allmenngjøringsloven, arbeidsmiljøloven eller utlendingsloven. Foreløpig har ikke arbeidstilsynet noen sanksjonsmidler for brudd på allmenngjøringsloven, og kan derfor bare anmelde forholdet til politiet, som stort sett ikke prioriteter slike saker.

Ved 5 utenlandske virksomheter ble arbeidet stanset på grunn av manglende sikring av arbeid i høyden, blant dem byggeplassen Byggmesteren besøkte sammen med arbeidstilsynet i Oslo i aksjonsuka. Også 14 norske virksomheter ble stanset på grunn av fare for fall og fallende gjenstander.

Massiv sjekk
Ingen av de 27 virksomheter fra de nye EU-landene som fikk tilsynsbesøk i løpet av aksjonsuka, kunne legge fram skriftlige arbeidsavtaler, lønnsslipper eller timelister. Ni virksomheter kunne ikke legge fram sikkerhetsdokumentasjon.

21 av de utenlandske virksomhetene opererte i fylker der allmenngjøringsloven gjelder. I ni av virksomhetene ble det opplyst at lønna lå på mellom 32 og 70 kroner timen. I fylker der tariffen er allmenngjort, er minstelønna for en fagarbeider 132,25 kroner og for ufaglært 123 kroner etter siste lønnsoppgjør.

Av de 74 norske firmaene som fikk besøk av arbeidstilsynet, hadde 11 timelønner fra 40 til 114 kroner. 5 av dem opererte med en arbeidstid på mellom 50 og 70 timer ukentlig uten avtale med arbeidstilsynet. 21 virksomheter hadde ikke nødvendig sikkerhetsdokumentasjon på byggeplassen, og 20 hadde ikke oversatt dokumentasjonen til et for de ansatte forståelig språk.

Det er Dagens Næringsliv som bringer resultatene fra arbeidstilsynets aksjonsuke mot sosial dumping.

En kommentar til “Ned i 32 kroner timen

  1. Raggedy Ann’s face went blue, red and green She was washed by hand (we had no micahne)She was called Belinda (forerunner of Ann)And was made by my Mum, (before the face ran.)Thanks for reminding me about Belinda! In the days when children had nothing much but were truly grateful for anything received. (And we were better off by far, than many of the people that we rubbed shoulders with.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *