I 2013 var Thomas Jacobsen utførende tømrer. I år omsetter bedriften han leder for 100 millioner kroner og har 40 ansatte. (Foto: Byggmesteren)

BM 0820: Griper gode muligheter

Er du god til å bygge boliger kan du også lykkes med offentlige anbud! I BM 0820 drar vi til Finse for å tette tak og gå topptur, beundrer Grøna skysstasjon på Toten fra 1790 og ser hvordan Stronghytta i Drammen bygges med massivtre.

– Dette er som en liten dal med bratt fjell på sidene og dyp leiregrunn i midten. Enkelte av husene må peles til fjell og det etableres store fyllinger i bakkant, sier byggmester og daglig leder Thomas Jacobsen i Oslo Entreprenørbedrift.

Han viser rundt på boligprosjektet i Bærum som krever grunnarbeider utenom det vanlige.

Grunnmurer ble støpt samtidig med det omfattende VA-anlegget. Det krevde logistikk på timenivå.

Jacobsen er opptatt av å gripe gode muligheter innen privat boligbygging og offentlige anbud.

– Å bygge for det offentlige og utvikle egne boliger gir oss handlingsrom når ett av markedene endrer seg, sier byggmester Jacobsen. (Foto: Byggmesteren)

Jacobsen mener at flere byggmestere burde prøve seg på rammeavtaler med Undervisningsbygg og andre offentlige byggherrer:

– Undervisningsbygg vil ha selvgående og gode håndverkere. Jeg tror de har hatt dårlige erfaringer tidligere med ufaglærte som må følges opp med mange timer prosjektledelse, sier byggmesteren som gjerne deler sine tips om hvordan man vinner slike anbud.

Oslo Entreprenørbedrift har 40 ansatte som utfører alt fra antikvarisk restaurering av Nobelinstituttet til utskifting av dører på skoler. (Foto: Oslo Entreprenørbedrift)

– Sett av tid og les det som skal leses sånn at du kan besvare alt riktig. For selve prisdelen er som regel det enkleste. Mange ryker ut av konkurranser på enkle formfeil, forklarer byggmester Thomas Jacobsen.

Vil du gjerne lese hele artikkelen?

Nå kan du enkelt bestille fagbladet Byggmesteren her eller gå til Bladkiosken som er åpen for alle abonnenter. Her kan du lese BM 0820 for bare 19 kroner med én gang!

Andre spennende saker fra septemberutgaven er:

Stronghytta i Drammen er snart ferdig

Fra Spiralen er det halvannen kilometer inn på fine skogsstier til den nye Stronghytta – klubbhuset og turhytta til idrettsforeningen Strong i Drammen. Nå erstattes den gamle hytta fra 1932 med et rasjonelt og moderne massivtrebygg.

– Vi skal ha tett bygg til høstferien og vafler til skisesongen. Men vi er ikke ferdige ennå og det er mye som skal med i et moderne hyttebygg, sier prosjektleder Henrik Masch og tømrermester Sverre Hannevold.

Tett tak og toppturer

Å skifte kledning og vinduer i hybelhuset Tusenheimen ved hotellet på Finse gir byggmester Bjørn Kvingedal og tømrerne særlige muligheter på fritiden. Selv om logistikken er krevende (kjøreforbud på Rallarvegen) er arbeidet fullført og andre jobbmuligheter har oppstått på høyfjellet:

– Vi har allerede bestillinger inne til neste sommer. Vi skal bytte tak og vinduer på noen hytter, sier byggmester Kvingedal.

Gir seg ikke etter ni års restaurering

– Nå gjenstår det bare å få bygd én bygning. Da blir tunet komplett, gjenskapt som det var i skysstasjonens storhetstid i 1850-åra, forklarer Per Idar Vingebakken som kjøpte falleferdige Grøna skysstasjon på Toten i 2011.

Bli med til et stort restaureringsprosjekt hvor det fortsatt er nok å gjøre for håndverkerne etter ni års godt arbeid!

 

BM 0820 – 36 sider nyheter, reportasjer og produkter for deg som vil vite hva som skjer i bygg- og tømrerfaget akkurat nå.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *