Dyreste regntøyet er best, men verdt prisen?

Det dyreste regntøysettet fra Helly Hansen fikk de beste skussmål av Byggmesterens testpanel, men byggmesterne i testen var skeptiske til å betale tre ganger så mye som regntøyet fra ICM og Aalesund kostet.

Her bringer vi erfaringene fire brukere i to byggmesterbedrifter i Bergen har gjort seg etter å ha brukt regntøyet siden sist vinter. Mye regn har falt i Bergen i den perioden, inkludert nedbørsrekorden 14. september, da det ble målt 156,5 millimeter som den høyeste døgnverdi noen gang. Den forrige rekorden på 132 millimeter ble satt i 1917.
Selv om Helly Hansen ble utpekt som best av de to byggmesterne i testpanelet, så lå ikke Aalesund langt etter i ytelse og funksjonalitet. ICM Microflex fikk bestått av én mester, mens tømreren synes denne ble for slafsete og var uegnet for håndverkere.

Lommer viktig

Jan-Erik Larsen i firmaet Paulun AS og Andreas Nygaard i byggmesterfirmaet av samme navn er de to byggmesterne som har deltatt i testen. De er begge aktivt med i produksjonen og erfarer daglig at lommer er viktig for en håndverker, og lommer hadde Helly Hansen-regntøyet så det holdt. I tillegg til tommestokklomme, hadde Helly Hansen vanlige bukselommer og åpning for å trekke ut løse lommer man måtte ha på bukse eller belte under regnbuksa.
-Det er bra med mange lommer, mener Larsen, som savnet både tommestokklomme og flere andre lommer på det øvrige regntøyet.
-Lommene på ICM-jakka er helt meningsløse, mente tømrer Julian Simon hos Byggmester Andreas Nygaard AS. De var både trange og utstyrt med klaff, slik at det var vanskelig å komme ned i.
Hans kollega Ragnar Mauritzon i samme firma kunne bare konstatere at regntøyet fra Aalesund fullstendig manglet lommer.

Mykt eller slafsete
Bygmesteren ønsket å få vite hvordan regntøyet er i praktisk bruk på byggeplassen, med de fysiske aktiviteter en håndverker gjennomfører daglig. Hvor behagelig regntøyet er å ha på seg gjennom en hel arbeidsdag, var noe av det vi spurte spesielt om. Oppfatningen om det kan være høyst individuell fikk vi erfare i vurderingen av ICM-regntøyet.
-Veldig tynt, typisk fritidstøy, mente Jan-Erik Larsen. -Men også veldig tøyelig og utrolig bra med fleksibiliteten i stoffet. Tøyet er godt å gå med, veldig romslig, mykt og godt.

Larsen var også fornøyd med at selen på buksa var sydd fast bak, slik at han slapp å bekymre seg for at den løsnet, selv om han ikke hadde opplevd det med noen av de andre buksene. Mørkeblå farge trakk ned på grunn av dårlig synbarhet. Forøvrig var ingen av regntøysettene utstyrt med refleks.

-Løs og slafsete, synes derimot tømrer Julian Simon om ICM-jakka, som han mener har en dårlig passform. – Hetta i det samme myke stoffet blåser lett av. Den eneste måte å feste den på, er å knyte igjen snora, men da blir det for tett, for stoffet er ikke særlig pustende. Så lenge hetta er på, henger den ned og tar mye av sikten til sidene, i motsetning til de med stivere stoff, der hettene står ut rundt hodet.

Den tilhørende buksa i samme stoff får likevel bestått og betegnes som løs og ledig.
-Dette er OK til barnevogntrilling, men anbefales ikke til håndverkere, er Simons konklusjon.

Virker slitesterkt
Aalesund har det tykkeste stoffet, men framstår likevel som mykt og lett.
-Det har god bevegelighet og meget god passform, mener tømrer Ragnar Mauritzon.
-Det er lett å justere seler og knapper, men lommer mangler.

Regntøyet fra Aalesund er både vanntett og pustende og dessuten slitesterkt. Mauritzon konkluderer med at Aalesund leverer bra regntøy.

Jan-Erik Larsen, som er den eneste av testerne som har prøvd alle de tre testete regntøysettene, slutter seg til Mauritzons meninger om Aalesund-regntøyet, men hadde gjerne sett en forbedring.
-Trykknappene bak på hetta, som skal holde den oppe fra ansiktet, slipper for lett, og dermed reduseres sikten betraktelig.
Aalesundbuksa ble den eneste som fikk et hull på låret i løpet av testen.
-Jeg satte fra meg en pakke takstein på låret, og det ble for mye for buksa. De kraftigste regnbuksene ville nok tålt det, men slike tynne bukser som vi har testet, tåler ikke dette.

Aalesund leverte også en jakkevariant med fleecefór, men det ble aldri kaldt nok i Bergen i testperioden til at denne kom til sin rett. Og som Larsen påpekte:
-Skal man ha en slik foret regnjakke, er man avhengig av å ha to sett regntøy, og det blir dyrt for firmaet, mente han.

Andreas Nygaard erfarte at det løse fleeceforet krøllet seg sammen som ei pølse på ryggen og i ermene om man tok den forete jakka utenpå tøy som allerede var fuktig.
-Og det er jo gjerne slik at man venter i det lengste, til man har blitt litt våt, før man tar på seg regntøyet, bemerket Nygaard.

Med eller uten hette?
Nygaard var svært begeistret for Helly Hansen-regntøyet, og syntes blant annet at det passet bra at jakka var uten hette, slik at han slapp det ekstra vedhenget i nakken når han brukte hjelm.

Jan-Erik Larsen var av stikk motsatt oppfatning.
-Jeg synes Helly Hansen-regntøyet var bra på alle måter, bortsett fra at jakka manglet hette.
Han hadde gått til innkjøp av egen sydvest for å komplettere regntøysettet fra Helly Hansen. Problemer i forhold til hjelm hadde han ikke. Dessuten blir det sjelden brukt hjelm på eneboligbygging med bare to tømrere på byggeplassen.

En hette til å rulle sammen inn i kraven, ville begge byggmesterne satt pris på. Slike finnes på andre HH-modeller, men altså ikke på den som var med i testen.

Mest for mesteren
Begge mesterne har flere godord om Helly Hansen-regntøyet. De mange lommene er nevnt, men er bare begynnelsen.
-Tøyet er mykt, det puster, er romslig og bevegelig og ikke klamt. Bråt på ermene er bra og hindrer vann i å renne inn i ermen. Fleece runt halsen er et pluss. Helly Hansen er gjennomtenkt. Ville vært det ideelle regntøy om jakka hadde hatt hette, mener Jan-Erik Larsen. Men det er et ”men”.
-Den ekstra kvaliteten er ikke verdt tre ganger prisen. Dette er rengtøy mest for mesteren, legger han til med et glimt i øyet. – Ett sett i året til alle gutta og kanskje noen ekstra bukser som fort kan ryke, blir for dyrt for en liten bedrift.

Også Andreas Nygaard er full av lovord om Helly Hansen-regntøyet.
-Helly Hansen var best. Det ser greit ut, er lett å gå i, bra med seler på buksene. Jakka er kortere enn de andre, men lengre bak. Mansjetter ved ermene og fleecefór i halsen er bra. Jakka hadde både glidelås og borrelås. Buksa virket også solid, legger Nygaard til.

-Hvis jeg skulle velge blant de testete, ble det Helly Hansen. Men jeg ville foretrukket en modell med hette i kraven.

Stort sortiment
Byggmesterens hjelpsomme håndverkere har bare prøvd en modell fra hver av produsentene som har vært med i testen. Alle produsentene har selvfølgelig flere modeller i sitt sortiment, med en rekke ulike egenskaper og finesser, for enhvert behov. Disse er presentert på de respektive produsenters nettsider.

De første erfaringene fra denne regntøytesten sto på trykk i Byggmesterens augustutgave. Den finner du her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *