(Illustrasjonsfoto: Byggmesteren)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Store utslipp å spare på digital samhandling

Med digital samhandling i byggenæringen kan utslippene neste år begrenses nok til å klare utslippsmålene Norge er forpliktet til, mener SINTEF.

Den digitale samhandlingen dreier seg om at aktørene i næringen må dele produktdata med hverandre.

– Det finnes verktøy og standarder for dette, men det viser seg vanskelig å få utførende firmaer til å benytte dem. Særlig de små firmaene, fastslår seniorrådgiver Sveinung Ørjan Nesheim og forskningssjef Jonas Holme i SINTEF i en kronikk.

Les hele artikkelen hos Gemini.no

Norge kan redusere energibruken nok til å begrense utslippene med 1,75 millioner tonn CO₂-ekvivalenter. Men det forutsetter at hele næringen samhandler digitalt, skriver de med støtte i Digitalt veikart som BNL har utarbeidet.

 

Fire forklaringer

Artikkelforfatterne gir fire svar på hvordan dette henger sammen:

Når man ikke samhandler, går det mer tid, og mer arbeid på byggeplasser må korrigeres. Dessuten skapes det mer avfall, og vedlikeholdskostnadene øker på grunn av mangel på planlegging og integrering. Resultatet blir at maskiner og kjøretøy brukes mer enn de må og bruker dermed mer energi enn nødvendig.

 

Tvinge fram løsningen

Det trengs både pisk og gulrot for å skape oppslutning om digital samhandling, mener forfatterne.

Myndighetene kan tvangsinnføre digital samhandling, eiendomsutviklere kan bruke bestillermakt til å kreve det, og det kan utvikles et forbildeprosjekt som viser at digital samhandling er mulig å gjennomføre og at det gir verdiskaping og eksportmuligheter, konstaterer Nesheim og Holme.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *