I 1984 var Vibeke Spolén Erstad fersk tømrermester og en god representant for jenter i det mannsdominerte tømrerfaget. (Foto: Svein Erik Furulund / Aftenposten / NTB)

Jenter fikk ikke bygge hus

Som et bidrag til å rekruttere jenter til det typisk mannsyrket tømrerfaget, var åtte jenter engasjert til å bygge et demonstrasjonshus.

Det kunne ha vært i dag, men var for nesten 40 år siden, i 1984.

Husprosjektet ble aldri noe av, forteller Aftenposten i en artikkel med overskiften «Jenter kan bygge hus» i oktober det året. Det var ikke fordi jentene ikke kunne, men fordi byggebransjen hadde gått til lærlingboikott i protest mot nivåsenkning i tømrerutdanningen.

Jentene ventet på ha læreplass som de måtte ha for å bli med i prosjektet. Det var stilt 250 000 kroner til rådighet for prosjektet. Det tilsvarer 741 000 kroner i dag. Men det hjalp ikke for bedrifter som ikke kunne ta inn læringer på grunn av boikotten. Dermed falt hele prosjektet i grus.

Nedgangstider i «kvinneyrker»

Rekrutteringsprosjektet var satt i gang av en «hurtigarbeidende arbeidsgruppe» med representanter for Arbeidsdirektoratet, Likestillingsrådet og byggebransjen, forteller Aftenposten.

Den var opprettet som følge av ei stortingsmelding som slo fast at jenter må rekrutteres til andre yrker enn de tradisjonelle kvinneyrkene. For det «er nedgangstider for tradisjonelle kvinneyrker som i butikk, på kontor, i helsevesenet og skoleverket, og situasjonen blir neppe lysere de nærmeste år», forteller avisartikkelen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *