Solcellepaneler integrert i skrått tak på en enebolig på Skarpnes utenfor Arendal. (Foto: BIPV Production of Norway)

Utvikler integrerte solcelleplater for norske tak

SINTEF samarbeider med Norges eneste produsent av solceller – BIPV Production of Norway – om å utvikle mer solide paneler som inngår i bygningskroppen.

BPV Norway satser på bygningsintegrerte solcellesystemer av materialer som kan erstatte konvensjonelle bygningsmaterialer i deler av byggets klimaskall, slik som tak og fasader.

Eneste norske produsent

Tanken bak løsningen er at kostnadene på sikt er lavere for et energisystem som ikke må monteres på et eksisterende tak eller fasade. Ved å integrere solcellene i klimaskallet reduseres materialbruk og arbeidsmengde. BPV Norway påpeker at det er en stor fordel å få solcellepanel – som utgjør en del av taket – produsert i Norge fremfor i Kina. En forsinkelse i leveransen kan jo medføre at man ikke har tett bygg til avtalt tid.

Fra venstre daglig leder Ole Christian Emaus, Arne Kjetil Drolsum, styreleder Per K.K.Motrøen og Darius Grinius. (Foto: BIPV Production of Norway)

BIPV Norway produserer allerede flere typer skreddersydde moduler i en næringspark rett ved Glomma, hovedsaklig for leverandørene Solcellespesialisten og Energipluss. Etter å ha overtatt produksjonsutstyret fra en fabrikk i Tyskland er BIPV Norway blant få i Europa som kan produsere slike løsninger.

Planen å oppskalere i takt med etterspørselen og investere i en andre produksjonslinje om et par år. Dagens kapasitet på 14.000 kvadratmeter moduler kan produseres på ett skift.

Forsker og utvikler i Norge

Prosjektet som skal videreutvikle modulene eies av BIPV Production of Norway, mens SINTEF har ansvaret for en arbeidspakke som omhandler sikker og kostnadseffektiv montering av BIPV (Bygningsintegrerte fotovoltaiske systemer). I tillegg deltar Skanska, Solcellespesialisten, Code arkitektur og IFE.

Solcelleplatene kan lages i flere farger. (Foto: BIPV Production of Norway)

Selv om BIPV Norge prosjektet har fokus på norske klimaforhold og bygningstradisjoner, vil resultatene være relevante og anvendbare også for andre land og geografiske forhold. Internasjonalt samarbeid og deltagelse er forventet i ulike deler av prosjektet, skriver bedriften.

 

En kommentar til “Utvikler integrerte solcelleplater for norske tak

  1. Planlegger et anlegg på min eiendom i Trysil. Har 45m2 tak med 35graders helling mot sør. Kan økes til 85 m2.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.