Noen bransjer sliter mer enn andre med å få tak i rett kompetanse, men størst er utfordringene knyttet til folk med yrkesfaglig utdanning. (Illustrasjonsfoto: NHO)

– Næringslivets kompetansebehov må med i valgkampen, oppfordrer NHO

Det er det helt avgjørende at politikerne tar med seg næringslivets kompetansebehov inn i valgkampen.

– Ved blant annet dimensjonering og finansiering av utdanning, og ved å lytte til bedriftenes behov, kan politikere og politiske partier utøve stor innflytelse på tilgangen til yrkesfaglig og digital kompetanse i årene framover, fastslår NHO i en kronikk i starten på valgkampen.

– Det er selvsagt viktig å snakke opp yrkesfagene og på den måten skape stolthet rundt disse fagene, men like viktig er det å gjøre noe konkret for å tette det kompetansegapet som næringslivet opplever i dag; innen tradisjonelle yrkesfag og på de fagområdene som omfatter IT og digitalisering. Framtidas næringsliv kommer til å være avhengig av og vil etterspørre slik kompetanse i langt større grad, heter det i kronikken.

 

Stabilt behov for fagkompetanse

Behovet for fagkompetanse har vært ganske stabil så lenge NHO har kartlagt kompetansebehovet i næringslivet. I det siste kompetansebarometeret fra 2020, oppgir 58 prosent at de har et udekket kompetansebehov. For åtte prosent av bedriftene er dette oppgitt å være i stor grad, mens 50 prosent oppgir dette i noen grad.

 

Les hele kronikken hos NHO

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.