En batterikonteiner skal forsyne byggeplassene med strøm til anleggsmaskiner. I tillegg kan den brukes til oppvarming av brakker og lading av mindre utstyr. (Foto: TrønderEnergi)

Satser på mobile hurtigladere til byggeplasser

TrønderEnergi investerer i fem hurtigladere gjennom sitt nye datterselskap Ohmia Construction. De skal leies ut til byggeplasser som må redusere utslippene.

TrønderEnergi investerer flere millioner kroner i et nytt datterselskap som vil hjelpe byggenæringen på veien mot regjeringens krav om utslippsfrie byggeplasser fra 2030.

Les også: Tester ut enorm hurtiglader til hele byggeplassen

For grønne byggeplasser

Målet er å tilby markedets første mobile hurtigladeinfrastruktur for utslippsfrie bygge- og anleggsprosjekt, såkalte «grønne byggeplasser».

– TrønderEnergi ser store muligheter i elektrifisering av bygg og anleggsplasser, og ser en veldig god match mellom markedets behov og TrønderEnergis elektrifiseringsstrategi. Markedet etterspør tjenesteløsninger som både gir økonomisk forutsigbarhet og som er driftssikre og fleksible, det kan vi levere, sier Kristin Sæterøy, senior forretningsutvikler i Enhet marked og forretningsutvikling i TrønderEnergi.

Regjeringen har satt krav om utslippsfrie byggeplasser fra 2030 og mange kommuner stiller mer offensive krav med mål om å nå dette målet innen 2025. — Flere kommuner satser nå ordentlig på dette, og vi ser at flere store prosjekter kommer utover høsten, sier Kristin Sæterøy. (Foto: TrønderEnergi)

Satsingen skjer i samarbeid med batterileverandøren NordicBooster (tidligere EST Nordic). Sammen med Auto-Maskin, har de utviklet og testet produktet over lang tid slik at hurtigladerne kan lade kjøretøy tilpasset anleggsindustrien.

— Vi har stor tro på at batterier er nøkkelen til lavutslippssamfunnet. Når TrønderEnergi viser vilje til å satse mot byggebransjen, er det helt i tråd med våre egne ambisjoner. Vi ser det som naturlig å være med på denne reisen sammen med dem, sier Trond Skaufel, administrerende direktør i Nordic Booster.

Mobil batterikonteiner

Ohmia Construction og Nordic Booster er nå med i et pilotprosjekt for bygging av nytt sykkelfelt langs Enebakkveien i Oslo. Det er NCC som bygger sykkelveien på oppdrag fra Bymiljøetaten i Oslo. Alle maskiner og lastebiler er enten fossilfrie eller utslippsfrie, deriblant tre gravemaskiner og to lastebiler som er elektrisk drevet.

(Foto: TrønderEnergi)

— For å sikre en god framdrift i prosjektet, er det avgjørende at el-maskinene kan hurtiglades. Dette behovet løses ved hjelp av en mobil batterikonteiner. I tillegg kan batterikonteineren brukes til oppvarming av brakker og lading av mindre utstyr på byggeplassen gjennom et standard byggestrømskap, forklarer Sæterøy.

Vil tilby leieløsning

Hver byggeplass er unik i størrelse, grunnforhold, utfordringer og plass. Med Ohmia Construction sin helhetlige tjenesteløsning, blir hvert produkt skreddersydd til de spesifikke byggeprosjektene.

— Vi skiller oss fra de andre aktørene ved å tilby en leieløsning. Det er ikke en samfunnsøkonomisk og bærekraftig løsning å gjøre permanente investeringer i infrastruktur og nettutbygging for hver byggeplass. En midlertidig løsning med et batteri som brukes kun i byggeperioden, sparer entreprenørene for store utgifter og strømnettet i området skånes, forklarer Sæterøy.

— Entreprenørene har tatt sin del av ansvaret ved å oppgradere maskinparken med tyngre kjøretøy og anleggsmaskiner som går på strøm. Behovet for en ladestruktur på byggeplassene er allerede stor, så vi er nå parat til å hjelpe entreprenørene med ladeinfrastruktur som en tjeneste, legger hun til.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.